Το τέλος του… μορατόριουμ και ο φόβος του… αυτογκόλ!

Το τέλος του… μορατόριουμ και ο φόβος του… αυτογκόλ!
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα στις 17.00 μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν επιχειρήσαμε να αποδράσουμε από τις ευθύνες, όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Στους 87 έχουν ανέλθει οι νεκροί από την φωτιά στο Μάτι.

Με το τέλος του τριήμερου πένθους, που έχει κηρυχθεί για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών στην Αττική, δίνεται και το …εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των ευθυνών, ενώ οι πρώτες (αναγνωριστικές;) κόντρες αναμένονται και σήμερα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες. Όπως μάλιστα όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να τις αποδώσει με τον επικείμενο ανασχηματισμό που σίγουρα πλέον –όπως επέμεναν χθες τα «Παιχνίδια Εξουσίας»– θα πραγματοποιηθεί πριν τη ΔΕΘ. Ωστόσο, η ρίζα του προβλήματος, όπως και η δημιουργία του ανήκει στο παρελθόν και τα κόμματα εξουσίας της αντιπολίτευσης φέρουν βασική ευθύνη. Επιπλέον, η πόλωση αρχίζει να κουράζει τους πολίτες που δεν είναι κομματικά φανατισμένοι. Και –πιστέψτε μας- θα έχει μεγάλο κόστος όποιος επιχειρήσει πάνω στην εκατόμβη των νεκρών μικροκομματικά παιχνίδια ή (ακόμα-ακόμα) και συγκάλυψη ευθυνών.

Υπ’ αυτή την έννοια, τα κόμματα φοβούνται ιδιαίτερα μήπως κάποιος κάνει… πέναλτι ή… βάλει και αυτογκόλ! Ήδη τα επιτελεία μελετούν τόσο τη στρατηγική, όσο και τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσουν, κυρίως όμως επιλέγουν τα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, το κύριο βάρος της ευθύνης για τη μάχη στα μέσα ενημέρωσης το σηκώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνεργασία προφανώς με τον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Ρήγα, την εκπρόσωπο Τύπου Ράνια Σβίγκου, αλλά και τον Νίκο Ανδριόπουλο. Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα –όχι για το πώς θα απαντήσει στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά στο πώς δεν θα δημιουργηθούν αντιφάσεις στην εμφάνιση των στελεχών της και πώς δεν θα υπάρξει αλληλοεπίρριψη ευθυνών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση –παρά την τακτική που έχει επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τους άλλους στενούς του συνεργάτες- κινδυνεύει από το να εμφανιστεί να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια πάνω στα αποκαΐδια και την εκατόμβη νεκρών. Οι δεν πληροφορίες επιμένουν πως στη ΝΔ υπάρχουν σκέψεις για αναζήτηση ποινικών ευθυνών μελών της κυβέρνησης και της περιφέρειας Αττικής!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα