Τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο. Απείλησαν με σύλληψη Έλληνα ψαρά, πέταξαν 60 μ. πάνω από τις Οινούσες

Τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο. Απείλησαν με σύλληψη Έλληνα ψαρά, πέταξαν 60 μ. πάνω από τις Οινούσες

Χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά πραγματοποίησε τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235. Τούρκικο σκάφος μπήκε σε ελληνικά ύδατα, πήγε να συλλάβει Έλληνα ψαρά

Χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και τη νησίδα Παναγιά, ανά τρία λεπτά, πραγματοποίησε σήμερα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το CN-235 πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 1.500 πόδια στις 10:53 το πρωί, 3 λεπτά μετά πέταξε στα 700 πόδια και στις 11 στα 600 πόδια. Τέσσερα λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά -ανατολικά των Οινουσών- στα 200 πόδια μόλις (περίπου 60 μέτρα).

Το τουρκικό CN-235 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο. Οι 4 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά.

Το τουρκικό αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής φέρονται άλλωστε να εισήλθαν στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, ενώ κατά τις δύο το μεσημέρι το ένα από αυτά ζήτησε από ελληνικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει από την περιοχή. Όταν ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να συλλάβει τον Έλληνα ψαρά.

Ανοιχτά του νησιού έφτασε  η κανονιοφόρος «Κραταιός» και κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί. Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνούνταν, πείστηκε όμως να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα έπειτα από διαπραγματεύσεις και αντιπαράθεση που διήρκεσε μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι αξιωματικοί στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στον κλάδο επιχειρήσεων του ΓΕΝ ενημέρωναν σε απευθείας χρόνο την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το σημερινό επεισόδιο στις Οινούσσες, το οποίο αξιολογείται ως πολύ σοβαρό.

Τουρκικές προκλήσεις και την Μεγάλη Πέμπτη

Συνολικά 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έκαναν την Μεγάλη Πέμπτη επτά τουρκικά αεροσκάφη (μία εξάδα μαχητικών αεροσκαφών, ένα ζεύγος F-16 και ένα CN-235) στο βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά -ανήκαν στον σχηματισμό με τα έξι F-16- έκαναν δύο πτήσεις πάνω από τα νησιά "Μακρονήσι" και "Ανθρωποφάγοι". Οι υπερπτήσεις έγιναν σε ύψος 2.900 ποδών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network