Τουρκικές υπερπτήσεις και F16 “στο τραπέζι” της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπάιντεν

Τουρκικές υπερπτήσεις και F16 “στο τραπέζι” της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπάιντεν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν - Φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση τους. 2017/Κονταρίνης Μ/Eurokinissi

Όλα τα ελληνοτουρκικά ζητήματα θα τεθούν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν. Γ.Οικονόμου: "Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις ΗΠΑ ως ηγέτης μίας χώρας με αυτοπεποίθηση".

Η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ κυριάρχησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να τονίζει μεταξύ άλλων ότι και στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις με την Τουρκία.

Θα τεθεί δηλαδή και το ζήτημα ενδεχόμενης πώλησης νέων F16 στην Άγκυρα, αλλά και το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Ο κ.Οικονόμου απέφυγε φυσικά να απαντήσει στο ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μία δήλωση στήριξης Μπάιντεν για το θέμα των υπερπτήσεων. Σημείωσε πάντως ότι: “Όπως προκύπτει και από τις επιστολές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και το συνολικό χειρισμό η θέση των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας είναι δεδομένη”. Υπενθύμισε επίσης ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει στο ΝΑΤΟ τον κίνδυνο για τη συνοχή της Συμμαχίας από τις τουρκικές υπερπτήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε όμως ότι τα ελληνοτουρκικά είναι ένα μόνο κομμάτι της παρουσίας του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο “ως ηγέτης μίας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που έχει το δικό της ρόλο να παίξει ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε”. Εκτιμησε εξάλλου ότι η συμφωνία για τις βάσεις, που κυρώθηκε χθες στη Βουλή, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Απέφυγε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα των νέων μαχητικών αεροσκαφών F35 και ποια θα είναι η ελληνική απάντηση στο αμερικανικό αίτημα ο ρωσικής κατασκευής οπλισμός που διαθέτει η χώρα μας να αποσταλεί στην Ουκρανία και να αντικατασταθεί από αμερικανικά αντιπυραυλικα πχ συστήματα.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν θα συζητηθεί φυσικά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη Δύση, στο οποίο η Ελλάδα έχει πάρει εξαρχής ξεκάθαρη θέση, όπως σημείωσε ο κ.Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί την Κυριακή στις Η.Π.Α., όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζό Μπάιντεν, ενώ την Τρίτη θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι “ειδικά για την παρουσία του στο Κογκρέσο μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ομιλία στο Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των Η.Π.Α. (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είτε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Nelson Mandela ή ο Lech Walesa.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε συνεπώς ότι: “Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα