Ο Τραμπ θα αποφασίσει για τους δασμούς σε βάρος του Πεκίνου μετά τη G20 – Ανησυχίες Γιούνκερ

Ο Τραμπ θα αποφασίσει για τους δασμούς σε βάρος του Πεκίνου μετά τη G20 – Ανησυχίες Γιούνκερ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα πάρει μία απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα κινέζικα αγαθά αμέσως μετά τη Σύνοδο της G20. Ο Γιούνκερ δηλώνει ανήσυχος για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ και Κίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να λάβει μια απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στη Σύνοδο της G20, που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία αργότερα αυτόν τον μήνα.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε να πλήξει την Κίνα με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας «τουλάχιστον» 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως σημείωσε ότι τόσο η Κίνα όσο και το Μεξικό θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία στις εμπορικές διαμάχες τους με τις ΗΠΑ.

«Θα λάβω αυτήν την απόφαση τις επόμενες λίγες εβδομάδες, πιθανόν αμέσως μετά τη G20» είπε ο μεγιστάνας λίγο πριν από τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη Νορμανδία, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από τη D-Day.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα λάβω αυτήν την απόφαση μετά τη G20. Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) και θα δούμε τί θα συμβεί» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει “πολύ ανήσυχος” για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ και Κίνας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι “ανησυχεί πολύ” για την κλιμακούμενη εμπορική διένεξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την πολιτική και επιχειρηματική σύνοδο κορυφής της 4ης “Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών” (Βαλτικής, Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας), ο Γιούνκερ είπε ότι δεν είναι καλό για το εμπόριο όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν μπορούν να επιλύσουν μια “όχι απαραίτητη σύγκρουση”, όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Είναι η τέταρτη φορά που διεξάγεται η σύνοδος της “Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών”. Φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ και του πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς.

Πρόεδροι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χωρών μετέχουν στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών (3SI). — η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

“Η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών είναι μια ευέλικτη πολιτική πλατφόρμα σε επίπεδο προέδρων που άρχισε το 2015. Η Πρωτοβουλία περιλαμβάνει τα 12 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας”, αναφέρει η σλοβενική προεδρία.

Οι τρεις προηγούμενες σύνοδοι πραγματοποιήθηκαν στο Ντουμπρόβνικ το 2016, στη Βαρσοβία το 2017 και στο Βουκουρέστι το 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα