Τράπεζες: Περισσότερες "τολμηρές ενέργειες" για τις χρεώσεις περιμένει η κυβέρνηση

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. EUROKINISSI

Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο Πέτσας την αναπροσαρμογή των αυξήσεων στις προμήθειες που ανακοίνωσαν τέσσερις τράπεζες, ζήτησε όμως περισσότερα. Αύριο το φορολογικό νομοσχέδιο

“Οι αποφάσεις που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες την Παρασκευή αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα. Ωστόσο περιμένουμε να υπάρξει και συνέχεια, με περισσότερο τολμηρές ενέργειες”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας στέλνοντας νέο μήνυμα στους τραπεζίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε πρωτοβουλία ζητώντας από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις αυξήσεις στις τραπεζικές χρεώσεις που είχαν δρομολογηθεί, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που πέραν των άλλων θα μειώσει το διοικητικό κόστος των τραπεζών, όπως είπε.

"Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα υπέστη τεράστια ζημιά εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls. Σήμερα, ωστόσο, έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό του. Και σε αυτό συντελούν τόσο οι γενναίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι το Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για την απαλλαγή από τον ισολογισμό των τραπεζών, κόκκινων δανείων ύψους τριάντα δις ευρώ, όσο και το κλίμα εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται στις αγορές για την εθνική οικονομία, με χαμηλότερα επιτόκια, γεγονός που δίνει στις τράπεζες την απαραίτητη πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια”, σημείωσε επισης ο κ.Πέτσας.

Αναφέρθηκε και στις διατάξεις που κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, με διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Υπενθύμισε ότι ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.

δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.

ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.

δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.

παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.

Ο κ.Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι οριστικοποιείται αύριο το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ενσωματώνει όλα όσα εξήγγειλε κατά την παρουσία του στη Δ.Ε.Θ. ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μείωση των φόρων, την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, καθώς και για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ακολούθως το νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε εν τω μεταξύ το νομοσχέδιο που αφορά στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

“Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό έρχονται να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που δημιούργησε σειρά από αμφιλεγόμενες διατάξεις που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση” είπε ο κ.Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπεται επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου, με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Συστήνεται θέση Αναπληρωτή Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Αφαιρείται από τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης η δυνατότητα να αναστείλει διώξεις για δωροδοκία, ή δωροληψία. Ξεκαθαρίζεται - ώστε να αποφεύγονται σχετικές συγχύσεις - ότι η παρουσία δικαστικού λειτουργού για τις κατ’ οίκον έρευνες αφορά μόνον τις έρευνες σε κατοικία.

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αφορούν κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας, αποφυλακίσεις πολυισοβιτών, αυστηρότερη αντιμετώπιση της κατασκευής και της χρήσης εκρηκτικών υλών, αλλά και των εισβολών σε δημόσια κτίρια, των επιθέσεων σε εφοριακούς, της δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων, της οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες, Τράπεζα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πέτσας: Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μετεγκατασταθούν ακόμη 4.000 πρόσφυγες

SHARE:

24Media Network