Τρομοκρατία και ISIS στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Τρομοκρατία και ISIS στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ
US President Donald Trump is greeted by European Council President Donald Tusk as he arrives at the Europa building in Brussels on Thursday, May 25, 2017. US President Donald Trump arrived in Belgium Wednesday evening and will attend a NATO summit as well as meet EU and Belgian officials. (AP Photo/Olivier Matthys) AP

Ξεκίνησε η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Η τρομοκρατία και ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ατζέντα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει άτυπες συναντήσεις με Μέρκελ και Μακρόν και θα συμμετέχει στο δείπνο απόψε με τον Ντοναλντ Τραμπ

Τη στήριξη της χώρας μας στην επίσημη εμπλοκή της Συμμαχίας στον πόλεμο κατά του ISIS αναμένεται να δηλώσει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ η οποία ξεκίνησε το πρωί. Θα αποσαφηνίσει ωστόσο ότι  η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά πολιτικά θα συνδράμει στις επιχειρήσεις μάχης, στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει , αλλά και στην εναέρια επιτήρηση με AWACS.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό, του συνεργάτες του αλλά και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη και προσγειώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες η οποία είναι κυριολεκτικά σε φρούριο από αστυνομικούς αφού παρόντες είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ενώ ακόμη η Βρετανία συλλέγει στοιχεία για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει προγραμματίσει διμερείς επαφές παρά μόνο με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, υπό το πρίσμα της εύθραυστης κατάστασης  στα Βαλκάνια. Η πολιτική αναταραχή στα Τίρανα δοκιμάζει και τις διμερείς σχέσεις ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου από τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν.

Ο πρωθυπουργός θα ανταλλάξει και την πρώτη χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ και ίσως θα έχει μια σύντομη συνομιλία μαζί του στο αποψινό δείπνο, ( στις 7μμ ώρα Ελλάδας) όπου θα λάβουν μέρος και οι 28 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή και ευελπιστεί ίσως σε μια επίσημη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο το φθινόπωρο.

Η ελληνική πλευρά θα παρακολουθήσει και τις επαφές του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τούσκ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τους υψηλούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ καθώς ο Τούρκος πρόεδρος με “όπλο” το προσφυγικό πιέζει και εκβιάζει στο θέμα της βίζας.

Εάν και εφόσον στο παρασκήνιο η Άγκυρα επιχειρήσει και πάλι να θέσει της απόσυρσης του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να το κάνει δεκτό αντιθέτως θα υποστηρίξει τη συνέχιση της δράσης της Συμμαχίας.

AP Photo/Olivier Matthys

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα