Τροπολογία για ΧΑ: Ευρεία στήριξη αλλά και καταγγελίες από ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία για ΧΑ: Ευρεία στήριξη αλλά και καταγγελίες από ΣΥΡΙΖΑ
Ο Μάκης Βορίδης Eurokinissi

Ευρεία στήριξη στη τροπολογία για να μην μετέχει σε εκλογές η Χρυσή Αυγή. Κυβερνητικά «εμπρός –πίσω» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ευρεία αποδοχή θα έχει όπως φαίνεται η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να δυσχεράνει τυχόν συμμετοχή των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής σε εκλογές.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να νομοθετήσει την ίδια πρόταση που είχε απορρίψει λίγους μήνες μετά την απόφαση του εφετείου που καταδίκασε την ηγεσία του νεοναζιστικού κόμματος. Η τροπολογία έχει κατατεθεί – θυμίζουμε- στο νομοσχέδιο για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη «δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σε αποστέρηση του δικαιώματος εκλέγειν. Και δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σε αποστέρηση ούτε του εκλέγεσθαι, μπορούμε όμως να θέσουμε διοικητικούς περιορισμούς». Εξήγησε πως «ερχόμαστε λοιπόν και λέμε, υπάρχει ρύθμιση για την αποστέρηση δικαιώματος εκλέγειν αλλά θέλει αμετάκλητη καταδίκη. Αν ένα κόμμα επιλέξει να έχει τέτοιον άνθρωποι, που έχει καταδικαστεί οριστικά, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές Δημιουργούμε απαγόρευση χρηματοδότησης τέτοιων κομμάτων, δημόσιας και ιδιωτικής και αποκλείουμε τη πρόσβαση σε επιτελικές θέσεις, και από την ραδιοτηλεοπτική προβολή».

Με βάση αυτό ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «θέτουμε κανόνες στη λειτουργία των κομμάτων και κυρώσεις σε αυτά αν τυχόν επιλέξουν να έχουν επικεφαλής καταδικασμένους. Επειδή μπορεί να ακουστεί κριτική ότι αυτό δεν είναι αρκετό, θέλω να τονίσω ότι το τι θα κάνουν τα όποια πολιτικά κόμματα αυτού του τύπου, νεοναζιστικά, αν θέλουν να έχουν τους ανθρώπους αυτούς είναι δικό τους πρόβλημα».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα είχε απορρίψει αυτό τον νομοθετικό δρόμο όταν τον πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο καιρό μετά την απόφαση του Εφετείου που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Θύμισε – στην παρέμβασή του «τη συζήτηση που έγινε στο Κοινοβούλιο ακριβώς γι΄ αυτό το θέμα πριν από πότε βγήκε η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πριν από ελάχιστους μήνες ουσιαστικά .Ακριβώς αυτήν την πρόταση την επομένη της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, ήρθαμε εδώ και καταθέσαμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και ακριβώς αυτήν την πρόταση ο προκάτοχός σας και δυστυχώς και όχι μόνος του, αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων έσπευσε να την καταγγείλει τότε, λέγοντας ότι για όλα φταίει ένας τρισκατάρατος Ποινικός Κώδικας και οι τροποποιήσεις που είχαν γίνει σ΄ αυτόν».

Πρόσθεσε πως «του λέγαμε τότε, ότι η λύση είναι μία και είναι η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 26 του 2012 που ορίζει την εκλογική νομοθεσία και ότι έτσι μπορούμε πράγματι να στερήσουμε τη δυνατότητα απ΄αυτά τα εγκληματικά στοιχεία, να ξανα-παρελάσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.Εμείς όχι απλώς είμαστε θετικοί, αλλά ήμασταν και επισπεύδοντες να υπάρξει αυτή η τροπολογία». Επισήμανε επίσης ότι «επειδή γίνεται και από εμάς μία συνεχή επεξεργασία των νομικών πλευρών, γιατί φαντάζομαι ότι κανείς από εδώ πέρα δε θέλει στο τέλος να εμφανιστούν ή να εντοπιστούν κενά, επί της ουσίας λοιπόν οτιδήποτε παρατήρηση ή τροποποίηση θα την προτείνουμε στη συνέχεια της διαδικασίας».

Το Κίνημα Αλλαγής θα αποφανθεί για την στάση που θα κρατήσει με κριτήριο την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη Επιφυλάξεις από το ΚΚΕ που είχε προτείνει τροπολογία οι οποία με ευθύ και όχι πλάγιο τρόπο θα απαγορεύει την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ «η ρύθμιση επί της ουσίας προσπαθεί να ελέγξει τα καταστατικά, την οργάνωση και την εκλογή της ηγεσίας των κομμάτων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα