Τσακαλώτος από τα Χανιά: Να είμαστε υπερήφανοι για την αριστερή μας ταυτότητα

Τσακαλώτος από τα Χανιά: Να είμαστε υπερήφανοι για την αριστερή μας ταυτότητα

Σε κομματική συγκέντρωση στα Χανιά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι υπερήφανος για την αριστερή του ταυτότητα.

Ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Χανιά, είχε την Τρίτη συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνικής, συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Αυτές οι μορφές οικονομίας έχουν μεγάλη παράδοση στον νομό Χανίων και αποτελούν στρατηγικό σημείο στις ιδέες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πράσινη μετάβαση με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Η συζήτηση έγινε στο καφέ Κήπος και τη συντόνισε ο βιολόγος Πέτρος Λυμπεράκης. Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συνόδευσε ο π. υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Ο Γιώργος Καλλιτεράκης εκπροσωπώντας τον συνεταιρισμό των βιοκαλλιεργητών ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι η βιολογική γεωργία δεν θα καταστεί βιώσιμη στη χώρα μας αν δεν γίνουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Κατέδειξε ως δομικό πρόβλημα τον κατατεμαχισμό της γης που καθιστά απαγορευτική την εκβιομηχάνιση. Ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του νερού και τον σχεδιασμό για τις χρήσεις γης.

Η Παυλίνα Παραδομενάκη εκ μέρους του συνεταιρισμού καταναλωτών Γαία τόνισε τον δεσμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων με τα ζητήματα διατροφής. Διαπίστωσε την εγκατάλειψη της γης από νέους παραγωγούς και τη στρεβλή ενημέρωση των καταναλωτών γύρω από τα βιολογικά προϊόντα.

Ο Διομήδης Μπατάκης εκπροσώπησε την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Terra Verde που προωθεί το αλληλέγγυο και δίκαιο εμπόριο. Θεωρεί αναγκαία την καλλιέργεια της συνεταιριστικής κουλτούρας και παιδείας από το δημόσιο σχολείο. Ενώ στηλίτευσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ που υποτιμούν αλλά και υπονομεύουν τις συνεταιριστικές προσπάθειες. Θεώρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-19 ως θετικά βήματα που δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο Χρήστος Σαριδάκης είναι επιχειρηματίας στην εστίαση και διατηρεί εστιατόριο που χρησιμοποιεί προϊόντα που παράγονται στο νησί (farm to table movement) με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος από την αλόγιστη μεταφορά προϊόντων. Περιέγραψε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει μια προσπάθεια περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη διατροφή μας. Οι δυσχέρειες συνδέονται τόσο με τα προβλήματα στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων όσο και με την καλλιέργεια μιας καταναλωτικής και διατροφικής συνήθειας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση που εστιάστηκε στο ελλιπές ή εχθρικό νομοθετικό πλαίσιο και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την παρούσα κυβέρνηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι θεωρεί εφικτή αλλά και αναγκαία την πράσινη μετάβαση με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν ταυτόχρονα δεν είναι και κόκκινη, δηλαδή κοινωνικά δίκαιη».

Στη συνέχεια ο Ευ. Τσακαλώτος βρέθηκε στο νέο πάρκο Χαλέπας, όπου, σε μία πολυπληθή συγκέντρωση, συνομίλησε με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε εμφατικά ότι πρέπει «να σηκώσουμε το ιδεολογικό γάντι. Το κόμμα μας χρειάζεται ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική συζήτηση».

Ενώ απευθυνόμενος στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την αριστερή μας ταυτότητα. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά ως κυβέρνηση για την κοινωνία».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα