Τσακαλώτος: “Ο κ. Σταϊκούρας να συνταχθεί με τις διεκδικήσεις Ιταλίας-Ισπανίας στο Eurogroup”

Τσακαλώτος: “Ο κ. Σταϊκούρας να συνταχθεί με τις διεκδικήσεις Ιταλίας-Ισπανίας στο Eurogroup”
Να πετύχει παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας και να συνταχθεί με τις θέσεις Ιταλίας-Ισπανίας στο Eurogroup, ζητά από τον Χρήστο Σταϊκούρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Να τοποθετηθεί με σαφήνεια διεκδικώντας και παίρνοντας παράταση της πρώτης κατοικίας, συντασσόμενος με τις διεκδικήσεις Ιταλίας και Ισπανίας, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε τον Νοέμβρη του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει στην άρση προστασίας της κύριας κατοικίας στα τέλη Απριλίου 2020, δέσμευση που, όπως αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει, αλλά “αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλάμβανε προστασία της κύριας κατοικίας. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα”, σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι με την κρίση του κορονοϊού ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη ΝΔ να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, “όμως σε πολλά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι αυτό δεν θα γίνει καθώς οι θεσμοί αντιδρούν”.

Κατόπιν αυτών αναφέρει:

“Ο κ. Σταϊκούρας καλά θα κάνει στο σημερινό Eurogroup, να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Αφενός, να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αφετέρου, να συνταχθεί με τον ευρωπαϊκό νότο και να τοποθετηθεί υπέρ των όσων διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία. Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας. Να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις”, τονίζει.

“Ο κ. Σταϊκούρας”, προσθέτει, “δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup, ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης”.

Ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζει ότι “η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες”.

Καταληκτικά, σημειώνει ότι “αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει σε αυτό την στήριξή μας, αν όχι, εκείνος και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα