Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης κάνει πίσω για εκλογές, ο Σαμαράς δεν μαθαίνει ποτέ

Συζήτηση στην Βουλή και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας: α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις", την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Συζήτηση στην Βουλή και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας: α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις", την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι θα υπάρξει αρκετά καλή λύση για το χρέος. Χαρακτήρισε απίθανο να μην κλείσει η αξιολόγηση. Παραδέχτηκε ότι το Ταμείο θα κάνει και πωλήσεις και ότι ο "κόφτης" δεν είναι ό,τι καλύτερο (Vid)

Τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί ότι δεν θα γίνουν σύντομα εκλογές αλλά πιέζεται από τον Αντώνη Σαμαρά  να βάλει όλα τα λεφτά του στην πτώση της κυβέρνησης διατύπωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξει «αρκετά καλή λύση για το χρέος».

«Θα δούμε αν είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την εξυπνάδα όταν χάνει στο πόκερ να μη συνεχίζει να βάζει τα λεφτά του ότι θα πέσει η κυβέρνηση αλλά κ. Σαμαράς που ποτέ δεν μαθαίνει από πολιτική είπε: "να παίξουμε κι΄άλλο και να βάλουμε όλα τα λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση"» είπε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή δείχνοντας τον πρώην πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για τη στάση της ΝΔ στο θέμα των εκλογών. «Πολύ φοβάμαι ότι θα τα χάσετε όλα τα λεφτά» προεξόφλησε ο κ. Τσακαλώτος εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι θα απομακρυθεί οριστικά κάθε ενδεχόμενο εκλογών.

«Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μια αρκετά καλή λύση. Νομίζω ότι θα ξέρουμε σε μια εβδομάδα ή σε 10 μέρες πόσο καλή ήταν η συμφωνία. Θα δούμε τι θα πάρουμε στο χρέος και τι θα περιλαμβάνει η πρώτη εκταμίευση» είπε ο κ. Τσακαλώτος ενημερώνοντας τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης. «Το πακέτο έχει συμφωνηθεί στο 99,9% με τους θεσμούς. Είναι σχεδόν απίθανο να μην κλείσει η αξιολόγηση» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι η λύση για το χρέος δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο, «πολιτικό, οικονομικό και επενδυτικό».

Απαντώντας εντωμεταξύ στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ήταν επιλογή και της κυβέρνησης η διάρκεια ζωής 99 ετών του Ταμείου. «Είναι επιλογή μας τα 99 χρόνια. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος τόσο μειώνεται η πίεση» για αποκρατικοποιήσεις, είπε. Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου αλλά ξεκαθάρισε πως ό,τι μεταβιβάζεται στο Ταμείο δεν σημαίνει και ότι πωλείται.

Αναφερόμενος αντίθετα στο διορθωτή δαπανών (κόφτης) παραδέχτηκε ότι «δεν είναι ό,τι καλύτερο» και ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης αλλά επιβλήθηκε λόγω των διαφορών μεταξύ των δανειστών. «Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να ψηφίσει εκ των προτέρων μέτρα και γι’ αυτό πρότεινε αυτό τον μηχανισμό. Δεν είναι το καλύτερο. Έχει, όμως, πολλές δικλείδες ασφάλειας» πρόσθεσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συμφωνία, Μνημόνιο 3
SHARE: