Τσακαλώτος στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: “Θα νικήσουμε με τις δικές μας προτάσεις – Είμαστε η δύναμη που σπρώχνει τα όρια του εφικτού”

Τσακαλώτος στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: “Θα νικήσουμε με τις δικές μας προτάσεις – Είμαστε η δύναμη που σπρώχνει τα όρια του εφικτού”
Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Να ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιοπιστία του, έθεσε ως προτεραιότητα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε, όπως αναμενόταν, μία ομιλία με έντονο ιδεολογικό φορτίο και με έμφαση στις ιστορικές αξίες.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αρχικά τόνισε ότι “είναι χαρά που είμαστε όλοι εδώ δια ζώσης μακριά από τη βαρβαρότητα των Social media. Η Αριστερά ξέρει να ακούει. Για το debate κανένας συνυποψήφιος δεν είναι αντίπαλος, είμαστε μαζί και θα δουλέψουμε μαζί. Κανέναν δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση”.

Ανέλυσε την οπτική του για την επόμενη μέρα στη χώρα: “Χρειαζόμαστε σχέδιο για την Ελλάδα του 2026. Δεν θα ανακάμψουμε με εντυπωσιακές κινήσεις. Στις εκλογές θα πούμε ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, το κράτος, την παραγωγική δομή, τον πολιτισμό.

Εμείς πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας. Ναι σε όλους δεν λέμε. Το έχει πει ο Τσίπρας. Και ρεαλιστικά και ριζοσπαστικά. Χρειαζόμαστε το δικό μας μπλοκ δυνάμεων.

Εχουμε προτεραιότητες, όχι πολλές, αλλά έχουμε. Το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί σε διάλυση των μικρών επιχειρήσεων. Μπορούμε να κάνουμε μία συμμαχία και να φτιάξουμε περιφερειακές τράπεζες; Ναι, μπορούμε.

Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους. Τα νοσοκομείο και το κοινωνικό κράτος θέλουν φορολογία”.

Έδειξε έμφαση στις αριστερές αξίες: “Η ηγεμονία χτίζεται όταν λες πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Είμαστε μία δύναμη που θέλω να να σπρώξει τα όρια του εφικτού, δεν είμαστε διαχειριστική δύναμη. Να λέμε πάντα αυτά που πιστεύουμε για τα δικαιώματα. Έχουμε και τμήμα δικαιωμάτων στο κόμμα μας.

Ο κόσμος έχει ένα ένστικτο, ξέρει να ξεχωρίζει αυτούς που λένε κάτι επειδή το πιστεύουν. Η ταυτότητά μας έχει αξίες, ιδέες και αναλύσεις. Επιτρέπεται να είμαι υπερήφανος για τις αναλύσεις της Αριστεράς; Ναι. Λέγαμε αν μειώσεις τους φόρους τους πλούσιους κάνεις τους πλούσιους πιο πλούσιους. Και ισχύει.

Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, αν δεν πάμε κόντρα στις μεγάλες επιχειρήσεις της ενέργειας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Όχι, κανείς δεν το πιστεύει εδώ μέσα.

Οι πολιτικές που προτείνουμε είναι χωρίς ιδεολογικό πρόσημο; Πιστεύω ότι δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες, δεν μπορείς να γίνεις ηγεμονικός”.

Και εν συνεχεία: “Η παγκόσμια Αριστερά για την τεχνητή νοημοσύνη δεν λέει σχεδόν τίποτα. Και όμως, αλλάζουν όλα. Αλλάζει ο κόσμος που αντιλαμβάνεται ο κόσμος την πραγματικότητα. Βάζω το ερώτημα: Ποιος παράγει αυτήν την τεχνολογία και για ποιον; Χωρίς τεχνοφοβία.

Ακούω ότι ο Ευκλείδης δεν θέλει τη διεύρυνση. Να σας θυμίσω την πρώτη παρέμβαση μετά την ανακοίνωση του Τσίπρα στις εκλογές του 2019. Είπα ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση. Όχι όμως μόνο από πάνω. Αλλά και από κάτω, να ριζώσουμε στην κοινωνία, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους”.

Ειδικότερα για το κόμμα τόνισε: “Χθες κατέθεσα σε όλες τις νομαρχικές σελίδες προτάσεων για το κόμμα. Δεν είναι η τελευταία λέξη, ακούω και αντιπροτάσεις. Όπου πήγα άκουσα ότι δεν φτάνει η φωνή της βάσης προς το πάνω. Να δούμε πως δουλεύουν οι ΟΜ. Θα έχουν κάποια αυτονομία; Ή θα παίρνουν έγκριση από την ΚΕ πάντα; Εδώ έχουμε μία νεολαία που δεν της επιτρέψαμε να καταγγείλει το επίδομα των αστυνομικών γιατί ήταν εκτός γραμμής.

Η Κεντρική Επιτροπή δουλεύει με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Ομιλία προέδρου, ενιαία λίστα ομιλητών για δύο ημέρες, μία επιτροπή πολιτικής απόφασης, αδημονούν οι άνθρωποι της περιφέρειας να φύγουν. Χρειαζόμαστε άλλο υπόδειγμα. Συζήτηση ανά τομέα. Αλλά αυτά θέλουν ένα κόμμα οργανωμένο. Δεν μπορούμε να κάνουμε συνέδριο με 5000 άτομα. Πως θα γίνει συζήτηση; Ούτε πρέπει η ΚΕ να έχει 300 μέλη.

Σε όποιο αριστερό κόμμα δεν υπάρχουν ρεύματα υπάρχει ο μηχανισμός της ηγεσίας. Άρα τα ρεύματα χρειάζονται. Αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην αντιπαράθεση των ιδεών. Χρειαζόμαστε και συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ όμως, να επιλέγονται οι καλύτεροι”.

Εξήγησε τέλος τους λόγους για τους οποίους βάζει υποψηφιότητα: “Χρειαζόμαστε σχέδιο ανάκαμψης μακροπρόθεσμο. Μπορώ, φτιάχνοντας ομάδες, να υπηρετήσω αυτό το σχέδιο. Κατεβαίνω με την προσδοκία να γίνω πρόεδρος πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Δεν μπορείς να θέλεις μία κοινωνία δημοκρατική και το ίδιο σου το κόμμα να είναι ιεραρχικό. Θα δίνω λόγο σ΄όλα τα όργανα του κόμματος, δεν θέλω να μιλάω με το λαό γενικά. Αν το θέλετε αυτό να μην με ψηφίσετε.

Θέλω να φέρω ένα χαμόγελο στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, περηφάνεια γι αυτά που κάναμε. Μπορούμε να κερδίσουμε με τις δικές μας ιδέες και προτάσεις”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα