Τσαπανίδου σε Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: “Μετατρέπει ένα τόσο κρίσιμο θέμα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης”

Τσαπανίδου σε Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: “Μετατρέπει ένα τόσο κρίσιμο θέμα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης”
Η Πόπη Τσαπανίδου Eurokinissi

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στην Υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, την οποία "καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν εργαλειοποίησε".

Τη δική της απάντηση στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία έκανε λόγο για “μικροκομματικούς υπολογισμούς” σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έδωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως “η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες”, για να προσθέσει:

Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση”.

Εν συνεχεία, κάλεσε την κυβέρνηση “να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων”, ενώ απευθυνόμενη προς την Υπουργό Πολιτισμού τόνισε πως “επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών”.

Καταλήγοντας, είπε: “Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας, Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη“.

Μενδώνη: Κάποιοι πορεύονται με βάση τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς”

Νωρίτερα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, απάντησε στις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας πως “σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων. Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς“.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

“Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι ενέργειές της είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021 που αναγνωρίζει το θέμα ως διακρατικό, την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan, την ενίσχυση του διεθνούς κλίματος και την πλήρη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί. Οφείλει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως έχει πολλές φορές αποδείξει, ξέρει να διαπραγματεύεται και να κατακτά τους στόχους της.

Αυτό κάνει και στην περίπτωση της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών. Σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων. Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα