Τσίπρας: "Έχουμε ανίκανη και κυνική κυβέρνηση"

Τσίπρας: "Έχουμε ανίκανη και κυνική κυβέρνηση"
FACEBOOK

"Έφεραν ΠΝΠ γιατί δε θα ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές τους", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την Άρτα, αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς την κυνική και ανίκανη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άρτα όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του, με αφορμή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις πρόσφατες αποφάσεις τις κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού, οι οποίες έχουν σηκώσει κύμα αντιδράσεων, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για τις τράπεζες.

ADVERTISING
Τσίπρας:
FACEBOOK

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα και στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων, λέγοντας «είναι καλοδεχούμενες».«Αυτοί δεν μας είπανε ότι για το προσφυγικό φταίει η κυρία Τασία που φέρνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και μόλις αυτοί εκλεγούν θα το λύσουν το πρόβλημα;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε θυμίζοντας τις αναφορές του νυν υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης: «όπως μας είπανε βέβαια πως μόλις αυτοί εκλεγούν θα μπουν και μπουλντόζες στο Ελληνικό. Αυτά έλεγε ο κ. Γεωργιάδης και αντί για μπουλντόζες στο Ελληνικό θα στείλει μπουλντόζες στα σπίτια, στην πρώτη κατοικία των πολιτών ο κ. Γεωργιάδης”.

Τσίπρας:
FACEBOOK

Μιλώντας για την κατάσταση στα νησιά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας: «Αφήσαμε τα νησιά μας σε δύσκολη μεν κατάσταση, αλλά ελεγχόμενη.

Με καθημερινή έγνοια και σχέδιο. Να μην αδικήσουμε κανέναν. Και να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολότερη προσφυγική κρίση που είχε ξεσπάσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, και ξέσπασε στη δική μας την πλάτη. Την ώρα που αντιμετωπίζαμε και τη χρεωκοπία της χώρας».

«Εμείς που δεν ξέραμε, εμείς που ήμασταν ερασιτέχνες. Και ήρθαν τώρα οι άριστοι και οι επαγγελματίες», σημείωσε θυμίζοντας εμμέσως τις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο, και αμέσως μετά αναρωτήθηκε σκωπτικά: «Και τι έκαναν οι άριστοι;».«Πέντε χιλιάδες τους αφήσαμε στη Μόρια και ήταν η ντροπή του πλανήτη, έτσι μας λέγανε. Και σήμερα έχουν 25000 ανθρώπους στοιβαγμένους μέσα στα σκουπίδια και δεν είναι η ντροπή του πλανήτη. Είναι απλά μια καθημερινή ημέρα, Τετάρτη και αύριο θα είναι Πέμπτη γι’ αυτούς. Δεν τρέχει τίποτα» πρόσθεσε.

Τσίπρας:
FACEBOOK

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις επιτάξεις, τονίζοντας πως «αποφάσισαν χθές να νομοθετήσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ η Βουλή είναι ανοιχτή. Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου το Σύνταγμα προβλέπει μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και όταν δεν υπάρχει δυνατότητα νομοθέτησης στη Βουλή. Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δημοκρατικές κυβερνήσεις δεν επιλέγουν παρά μόνο όταν υπάρχει πολύ σοβαρή αιτία για να τις προκαλέσει. Και βεβαίως δεν φτάνει ότι έκαναν ΠΝΠ ενώ η Βουλή είναι ανοιχτή», τόνισε και εξήγησε γιατί η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση: «προφανές το γιατί το κάνανε. Διότι δεν θα τους ψηφίζανε ούτε οι βουλευτές τους αν φέρνανε το νομοσχέδιο για την επίταξη προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά. Δεν θα τους ψηφίζανε οι βουλευτές τους στα νησιά, αλλά και ούτε κι άλλοι ενδεχομένως. Το έχουμε δει ξανά να συμβαίνει». Παράλληλα, χαρακτήρισε «κατάφωρα αντισυνταγματική» τη νομοθέτηση με ΠΝΠ, ενώ τόνισε ότι «το κυριότερο είναι ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα, όπως δε θα το λύσουν με τις ανοησίες που μας λένε ότι θα φτιάξουν φράχτη πλωτό δυόμιση χιλιόμετρα. Ενώ οι ακτές μας στο Αιγαίο είναι δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Είπαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με ένα πλωτό φράχτη απ’ αυτούς που χρησιμοποιούν για να μαζεύουνε τις τσούχτρες στις παραλίες – λες και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται είναι τσούχτρες – κι απ’ αυτούς που βάζουνε για να μαζεύουνε όταν έχει καμιά διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα». «Δεν είναι ανόητοι. Το κάνουν γιατί τους ενδιαφέρει η επικοινωνία, σου λέει σε κάποιους θα πιάσει αυτό ότι κάτι κάνουμε. Και βεβαίως, 500.000 είναι, όλο και κάποια μίζα θα παίξει και σε αυτό. Όπως γνωρίζουμε και σε άλλα μεγάλα θέματα, όπως οι ταυτότητες, για παράδειγμα, που η Όλγα η Γεροβασίλη είχε φτιάξει τον διαγωνισμό, είχε προχωρήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού και το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν την αντικατέστησαν να πάρουν πίσω τον διαγωνισμό που είχε δρομολογηθεί», επισημαίνοντας ότι «αυξάνουν το κόστος 200 εκ ευρώ».

Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο

Τσίπρας:
FACEBOOK

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ξεκάθαρα: «εγώ αισθάνομαι ντροπή από αυτή τη δήλωση. Το μάρμαρο την κρίσης το πλήρωσαν αυτοί που είδαν τους μισθούς τους σε μια μέρα να μειώνονται κατά 40 – 50%, αυτοί που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται 40-50%. Και δεν ξεχνάνε ποιοι κυβερνούσαν όταν συνέβαιναν αυτά. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν μέσα από το υστέρημα του ελληνικού λαού με 68 δισεκατομμύριοα ευρώ. Δεν γινόταν αλλιώς, ναι, αλλά όχι και να λέμε ότι πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης» πρόσθεσε.Εκτίμησε δε, ότι ο Υπουργός Οικονομικών τα λέει αυτά «για να στρώσει το χαλί για αυτό το οποίο έρχεται, για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, που ετοιμάζονται όπως μας δήλωσε ένας άλλος σπουδαίος υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης, που όταν δεν επιτίθεται με ρατσιστικό λεξιλόγιο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, λέει τα πράγματα σταράτα. Λέει: μη χαλάσουμε τις καρδιές μας, από πρώτη Μαΐου δεν υπάρχει καμία προστασία στην κατοικία, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Όποιος πρόλαβε με τον ΣΥΡΙΖΑ να προστατευτεί, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγνοια να προστατέψει το βιος και την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών, πρόλαβε. Από πρώτη Μαΐου τέρμα, μας είπε. Γι΄αυτό λοιπόν λένε όσα λένε για τις τράπεζες που δήθεν πλήρωσαν το μάρμαρο και τώρα πρέπει να τις διευκολύνουμε, να τις ενισχύσουμε, βγάζοντας στο σφυρί την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών που δεν πληρώνουν, όχι γιατί είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά γιατί είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται ραγδαία κατά τη διάρκεια της κρίσης, 50 και 60% μειώσεις ή και 100% μειώσεις γι’ αυτούς που μείναν άνεργοι. Η ανεργία έφτασε στο 29% το 2012 -2014. Αυτό δεν συνέβη πουθενά αλλού στην Ευρώπη παρά μονάχα στην Ελλάδα».

Προς το τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως έχουμε να κάνουμε με «μια κυβέρνηση που είναι κυνική και ανίκανη ταυτόχρονα». Και τόνισε: «Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο ότι είναι κυνική ή ότι είναι ανίκανη. Ένα πράγμα όμως ξέρω και θέλω να σας το πω με απόλυτη ειλικρίνεια. Δικαιωνόμαστε που λέγαμε προεκλογικά ότι αν έρθουν στην εξουσία θα είναι πισωγύρισμα για τον τόπο και για τον λαό». Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «λένε κάποιοι: μα γιατί δεν ζητάς εκλογές, λοιπόν; Θα σας πω. Δεν χρειάζεται να τις ζητήσω εγώ. Θα τις κάνουν από μόνοι τους μπροστά στα αδιέξοδα που έχουνε βρεθεί. Και προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα. Και απαντάμε: θα είναι καλοδεχούμενες, όχι για να προλάβουμε τα χειρότερα γι’ αυτούς, αλλά για να προλάβουμε τα χειρότερα για τον τόπο και για τον λαό μας. Και για να ξαναγυρίσουμε σε τροχιά προόδου για τη χώρα μας». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σταϊκούρας, Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network