Τσίπρας: Εμείς με την Ελλάδα των πολλών – Ο Μητσοτάκης με τις ελίτ

Τσίπρας: Εμείς με την Ελλάδα των πολλών – Ο Μητσοτάκης με τις ελίτ
Συνέχιση της συζήτησης επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019. Eurokinissi

"H δική μας πολιτική πρόταση, το όραμα μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την τελική του ομιλία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία Μπολσονάρο με fake news.

«Στις 26 Μάη ο Ελληνικός λαός θα στείλει ηχηρό και ισχυρό μήνυμα και στις ελίτ αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα: κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία, κάθε προσβολή» εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελική του ομιλία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε βέβαιος όμως ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα κάνει κάτι τέτοιο μέχρι τις εκλογές. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι έχει αντιγράψει μία προεκλογική καμπάνια που αντιστοιχεί σε υποψήφιο της άκρας Δεξιάς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η καμπάνια του Ζαΐρ Μπολσονάρο στην Βραζιλία.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η δική μας πολιτική πρόταση, το όραμα μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών» κι απευθύνθηκε στον Κ. Μητσοτάκη επισημαίνοντάς του ότι «όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε” αλλά παρατήρησε ότι  κρίνει την πολιτική και το πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ που “εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο, την ολιγαρχία του τόπου”.

Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι που δεν συμβιβάζονται

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δύο κόσμοι που δεν συμβιβάζονται» κι επανέλαβε αρκετές φορές ότι η βάση της αντιπαράθεσής του με τον Κ. Μητσοτάκη είναι «το πρόγραμμα και οι πολιτικές σας θέσεις που δεν έχει χώρο για σπατάλες υπέρ των πολλών».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό Πινοσέτ που υποστηρίζει η ΝΔ αμφισβητώντας ότι εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως λέει η ΝΔ. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ήδη από το 2002 έχει καθιερωθεί στην χώρα μας το σύστημα των τριών πυλώνων, όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν τις δυνατότητες για ιδιωτική ασφάλιση ή επαγγελματικά ταμεία λόγω εισοδήματος.

“Δυσβάσταχτο βάρος” από το ασφαλιστικό Πινοσέτ

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι θέλει να μετατρέψει τμήμα του υποχρεωτικού πρώτου πυλώνα σε εθελοντικής συμμετοχής «προκειμένου να κατευθύνετε πόρους στον ιδιωτική ασφάλιση». Αυτό όμως θα επιφέρει «δυσβάσταχτο βάρος» που μπορεί να φτάσει τα 55 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι με μειώσεις στις συντάξεις ή το Δημόσιο με κατάληψη «στην αγκαλιά του ΔΝΤ».

Χαρίζατε 241 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ καταργούσατε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Υγεία και κατηγόρησε την ΝΔ ότι κι εκεί «ελαφρύνατε τους λίγους και βαρύνατε τους πολλούς» με το πεντάευρω στα νοσοκομεία και την κατάργηση της πρόσβασης των ανασφάλιστων την ώρα που «χαρίζατε 241 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιριών για το rebate», ενώ η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Προτείνετε μείωση ΕΝΦΙΑ 30% για όλους, ενώ εμείς κατά 50% για τις μικρές ιδιοκτησίες

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ παρατηρώντας ότι «όταν λέτε οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, δηλαδή και για τις μεγάλες περιουσίες, ευνοείτε τις ελίτ και θέλετε να βαρύνετε τους πολλούς», καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικα, αλλά «κατά 50% για τις λαϊκές κατοικίες και τις μικρές ιδιοκτησίες και μόλις κατά 10% για τις μεγάλες περιουσίες».

Είστε στην γραμμή του ΣΕΒ για τα εργασιακά

Σχετικά με την εργασία, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όταν μιλάτε για ξεπερασμένο θεσμό του οκταώρου και λέτε ιδεοληψία τις συλλογικές συμβάσεις, στη γραμμή του ΣΕΒ το λέτε για να ελαφρύνετε τις ελίτ και να βαρύνετε τους πολλούς», ενώ η κυβέρνηση τιμωρεί τους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας, επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, αυξάνει τον κατώτατο μισθό και καταργεί τον υποκατώτατο  «για να στηρίξουμε τους πολλούς παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα των ελίτ».

Επιλογή του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ να πάμε σε εκλογές σε πεδίο πολιτικής αρένας

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «προσπάθησε με κάθε τρόπο να εκτρέψει την συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα», καθώς είχε ως στόχο «να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης και για το σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα». Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης με την επίθεση εναντίον του κι εναντίον της οικογένειάς του «δεν υπέπεσε σε λάθος, είναι επιλογή, πολιτική επιλογή του επικοινωνιακού του επιτελείου, να πάμε σε εκλογές σε ένα πεδίο πολιτικής αρένας».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε στον Κ. Μητσοτάκη ότι συκοφάντησε τον νεκρό πατέρα του, ο οποίος δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο, ενώ, αντίθετα, ο δικός του πατέρας ήταν πρωθυπουργός κι είχε «δημόσια ζωή». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι, παρόλα αυτά, επέλεξε να μην αναφερθεί ποτέ στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με τους όρους που χρησιμοποιούσαν εναντίον του οι πολιτικοί του αντίπαλοι, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης περπατά «με μία βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι», την σκιά του πατέρα του.

Μισή η συγγνώμη σας για τις αθλιότητες για τον πατέρα μου

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι όσα είπε σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ήταν «μισή συγγνώμη», καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «μία μικρή συγγνώμη» για τις αθλιότητες του Μανώλη Κεφαλογιάννη, αλλά τίποτα για τις δικές του αναφορές στον πατέρα του. Ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «γιατί επιλέγετε την στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα αφού είστε μπροστά στις εκλογές;» εκτιμώντας ότι ο «προδιαγεγραμμένος θρίαμβος» της ΝΔ θα αποδειχθεί μόνο δημοσκοπικός, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών».

Όταν έπαιρνε άδεια ο Χρ. Ξηρός δεν σας είδαμε να λέτε κουβέντα

Σχετικά με το ζήτημα με την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα και τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όταν έπαιρνε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν σας είδαμε να λέτε κουβέντα τότε» συμπληρώνοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε ούτε όταν τα περισσότερα από τα μέλη της «17 Νοέμβρη» αποφυλακίστηκαν, ούτε όταν βαρυποινίτες δραπέτευαν με ελικόπτερο από τις φυλακές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα