Τσίπρας: Ηττήθηκαν εθνικισμός και πατριδοκαπηλία – Κάποιοι έστησαν πάνω τους πολιτικές καριέρες

Τσίπρας: Ηττήθηκαν εθνικισμός και πατριδοκαπηλία – Κάποιοι έστησαν πάνω τους πολιτικές καριέρες
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Παρασκευή 1 Μαρτίου 20019. Eurokinissi

Στη Συμφωνία των Πρεσπών,  στην Ελλάδα της σταθερότητας, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης, που αποτελεί τον “δύσκολο δρόμο της αρετής και της πατριωτικής ευθύνης” αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία.

Δριμεία επίθεση σε όσους εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του Μακεδονικού χτίζοντας πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι “η πραγματική αρετή σήμερα για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία, έγκειται στην ικανότητα της να βρίσκει λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της συγκυρίας. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου, έχουν επιλέξει την τόλμη και την αποφασιστικότητα έναντι της αδράνειας. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά στο ίδιο δρόμο” και συμπλήρωσε: “Ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος στο εσωτερικό, για κάθε πολιτική ηγεσία. Είναι ένας δρόμος που οδηγεί όμως αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο και τις χώρες και τους λαού τους. Ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι ο δρόμος της αληθινής πατριωτικής ευθύνης. Απαιτεί θάρρος, τόλμη, συγκρούσεις, ανάληψη πολιτικού κόστους, αλλά έχει προορισμό. Επωφελή για τους λαούς μας. Επωφελή για τις επόμενες γενιές που αξίζουν να ζήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε”.

O Αλέξης Τσίπρας για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε ειδικότερα ότι ήταν μια υπόθεση που για 30 χρόνια πλήγωσε και τις δύο χώρες, ενώ θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία με κλιμάκιο επιχειρηματιών.

“Και η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας.

Όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες. Η δική μου κυβέρνηση και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες” είπε χαρακτηριστικά.

“Εργαστήκαμε έντιμα και απαιτητικά”

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του υπενθύμισε το γεγονός ότι στην περσινή του ομιλία είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τα Μνημόνια χωρίς να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, παρά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να βγει από το πρόγραμμα και αν έβγαινε θα έμπαινε σε πιστοληπτική γραμμή.

Τους έξι μήνες που πέρασαν μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα: “Να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα”, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι εργάστηκε έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια, όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Χαριτολογώντας, μάλιστα, είπε ότι είχε δώσει τη διαβεβαίωση όχι γιατί επισκέφθηκε το ναό του Απόλλωνα, σχολιάζοντας πως οι χρησμοί της Πυθίας δέχονταν πολλές ερμηνείες.

Ο εθνικισμός ηττήθηκε

Για τα αποτελέσματα της προσπάθειας είπε πάντως ότι πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια.

“Είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε.

Βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης, έδωσαν τον τόνο” πρόσθεσε.

Για τη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι είναι δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και ανακοίνωσε ότι “μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.

Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία”.

Η Ελλάδα του σήμερα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα του σήμερα σημειώνοντας: “Η Ελλάδα συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής. Έπειτα από 8 δύσκολα χρόνια στα οποία η χώρα μας άλλαξε. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά.Αυτούς τους έξι μήνες, η κυβέρνηση μου έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές τις δυνάμεις, και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δίχως όμως και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά. Έχει κάθε λόγο να το κάνει. Και έχει πια και τη δύναμη για να το κάνει. Τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα. Τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού που έκανε μεγάλες θυσίες και υπέστη τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται. Ενός λαού που στα κρίσιμα, εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο. Μια κυβέρνηση που εργάστηκε έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα”.

Η Ελλάδα του 2014

Η αποστολή ήταν εξαιρετικά δύσκολη ανέφερε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και θύμισε ορισμένα μεγέθη:

“Συσσωρευτική ύφεση από το 2010, ύψους 25%, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δις στην πενταετία, ανεργία που έφτασε ακόμα και το 28%. Μια χώρα η οποία πέραν των πολλαπλών πληγών στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή, είδε και τη θέση της στο διεθνές πεδίο να υποβαθμίζεται, να απαξιώνεται. Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο:

Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα.

Και ξέρετε, ο ισχυρισμός αυτός δεν προκύπτει στη βάση κάποιας αξιολογικής κρίσης.

Προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα.

– Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.

– Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.

– Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.

– Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.

– Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.

– Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

– Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.

Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σήμερα”.

Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

“Ιδιαίτερης σημασίας για το δεύτερο σκέλος, αποτελεί η αναβάθμιση των πάντα στενών σχέσεων μας με την Κύπρο” είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε: “Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Παράλληλα όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και πλέον, μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω την ικανοποίησή μας από αυτή την εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα και να επανεπιβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού στον Κυπριακή Δημοκρατία.

Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να πω ότι αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις.

Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους”.

Τέλος, τόνισε ότι η προσοχή της Ελλάδας είναι και προς τον Βορρά “εκεί όπου στην πολύπαθη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, αρχίζει να διαγράφεται μια νέα προοπτική. Ελπιδοφόρα, δημιουργική, ευρωπαϊκή. Από την πρώτη στιγμή, αναλάβαμε δράση.

Να ανοίξουμε τις πόρτες του διαλόγου, να μην αφήσουμε χρόνιες εκκρεμότητες να μας στερήσουν τη δυνατότητα να βρούμε επωφελείς και προωθητικές λύσεις για τους λαούς μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα