Τσίπρας για ΕΝΦΙΑ, μέρισμα και το δίλημμα των επόμενων εκλογών

Τσίπρας για ΕΝΦΙΑ, μέρισμα και το δίλημμα των επόμενων εκλογών
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο λαός πρέπει να αποτρέψει την παλινόρθωση του καθεστώτος που έριξε τη χώρα στα βράχια προκειμένου να μη γίνουν καπνός όσα έχουν εξασφαλιστεί για τους μεσαίους και τους αδύναμους, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Οι πρώτες 100 μέρες μετά το τέλος των Μνημονίων είναι οι "πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες", δήλωσε.

«Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολύ δουλειά να βγαίνει από τη κρίση, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει. Όλα αυτά υπό μία προϋπόθεση: Ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων και την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι 100 μέρες από το τέλος των Μνημονίων είναι οι «πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες» υπογραμμίζοντας ότι «είναι μόνο η αρχή».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη νομοθετήσει από σήμερα για μετά τις εκλογές, το 2020, παρατηρώντας ότι «αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι νομοτέλεια να συμβεί». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι όσα έχουν εξασφαλιστεί «θα αξιοποιηθούν για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δε θα γίνουν καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με τη ψήφο και την εντολή του τη παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας».

Το 88% των φορολογούμενων θα δει μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το 88% των φορολογούμενων θα δει μείωση στον ΕΝΦΙΑ δίνοντας μάλιστα μία σειρά από παραδείγματα. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ η μείωση θα είναι στο 30%, κάτι που αφορά 3,5 εκατ. πολίτες, για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ η μείωση θα είναι στο 21% κι αφορά ένα εκατ. πολίτες, ενώ για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ η μείωση θα είναι κοντά στο 9,5% κι αφορά 590.000 πολίτες.

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε επίσης μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% για τον ΕΝΦΙΑ το 2020 με βάση τον δημοσιονομικό χώρο επισημαίνοντας ότι «στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%, σε 1,5 χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ότι βλέπουν σήμερα». Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 δεν προψηφίζεται από την κυβέρνηση γιατί «εμείς στον Ελληνικό λαό το περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα και τα υλοποιούμε ένα προς ένα».

Τα είπαμε πιο μαζεμένα λόγω … Τσακαλώτου και Χουλιαράκη

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τα είπαμε και πιο μαζεμένα από όσο τελικά κάνουμε» κι αστειεύτηκε ότι «αυτό συμβαίνει όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη» αναφερόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Επίθεση σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την θεσμοθέτηση του ΕΝΦΙΑ

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στην ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και στην κριτική τους επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταργήσει τον φόρο. «Μήπως θυμάται κανείς ποίος τον θεσμοθέτησε; Εφεύρατε τον φόρο και τολμάτε να μας κατηγορείτε ότι έχουμε ταξική μοχθηρία απέναντι στην μεσαία τάξη» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας επικρίνοντας παράλληλα και την πρόταση της ΝΔ για την μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα διαλύσει την αυτοδιοίκηση

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρόταση που κι αντισυνταγματική είναι και «θα διαλύσει την αυτοδιοίκηση». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο σημαίνει χαμηλότερος φόρος στους πλούσιους δήμους, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερος στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι» υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ».

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η ΝΔ με την παρουσίαση του προγράμματός της συνεχίζει να «δίνει ασίστ» στην κυβέρνηση. «Είστε οι καλύτεροι χορηγοί της προσπάθειάς μας να επανεκλεγούμε εκ νέου» σχολίασε δηκτικά.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κοινωνικό μέρισμα σε 3,5 εκατ. δικαιούχους

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην καταβολή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά του κοινωνικού μερίσματος επισημαίνοντας θα είναι αντίστοιχο με το περσινό και θα ανέλθει στα 710 εκατ. ευρώ αρχικά, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί με τις αναπροσαρμογές. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αφορά 1,3-1,4 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι ευελπιστεί ότι η ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες για την καταβολή του μερίσματος θα εκδοθεί μέχρι την Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις με στόχο η καταβολή των χρημάτων να πραγματοποιηθεί στις στις 14 Δεκέμβρη.

Μείωση στην φορολογία των επιχειρήσεων στο 28%

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε επίσης αναφορά στην μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, παρέμβαση που, όπως σημείωσε, έχει ως στόχο την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Η φορολογία των επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 29% στο 28% από το 2019, ενώ ο στόχος είναι ο φορολογικός αυτός συντελεστής να φτάσει στο 25% ως το 2022.

Ευχαριστίες προς την Κύπρο για την χορηγία κατασκευής νοσοκομείου στο Μάτι

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ελληνικής κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, καθώς πριν λίγη ώρα αποφασίστηκε η Κύπρος να επιχορηγήσει την κατασκευή ενός δημόσιο νοσοκομείο στην πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή του Ματιού της Αττικής. Κάνοντας αναφορά στην σχετική τροπολογία για τους όρους δόμησης στην πυρόπληκτη περιοχή, καθώς και στην χθεσινή του επίσκεψη στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι κάτοικοι δίνουν μία «μάχη δύσκολη κι αξιόλογη» για την επούλωση των πληγών παρατηρώντας ότι «σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να σταθούμε δίπλα τους».

Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τους βουλευτές για τα 16.543.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί ως έκτακτο βοήθημα σε 3.265 νοικοκυριά και 85 επιχειρήσεις, αλλά και για την πορεία των κατεδαφίσεων και την αφαίρεση του αμιάντου. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η τροπολογία στοχεύει στην ανοικοδόμηση του Ματιού «με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος» έχοντας προβλέψεις για την διάνοιξη δρόμων και την απομάκρυνση κτιρίων από τις δασικές περιοχές και τα ρέματα, αλλά και μπροστά από την παραλιακή ζώνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα