Τσίπρας για Τουρκία: Όταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις

Τσίπρας για Τουρκία: Όταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, ξεκινώντας από νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Να ασκήσει το, βάσει διεθνούς δικαίου, δικαίωμα της χώρας για επέκταση της κυριαρχίας της στα 12 ναυτικά μίλια, αρχικά στην Κρήτη και στη συνέχεια στην ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή του συνέντευξη στον Real FM.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι «ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι», ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην «προσπάθεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευχόμενος «να έχει αποτέλεσμα». Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «αν έχουμε για μία ακόμη φορά αποτυχία» και «η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας που έχει λάβει νέες διαστάσεις», την «ευθύνη» θα έχει μεν ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα αφορά και ολόκληρη τη χώρα.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν έχουν σημασία οι διατυπώσεις», αλλά πρέπει να υπάρχει ένας «μηχανισμός κυρώσεων» απέναντι στην Τουρκία, που θα μπορεί να της επιφέρει «σοβαρά οικονομικά πλήγματα» σε περίπτωση που συνεχίζει την «παραβατική συμπεριφορά». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει και η «θετική ατζέντα» στο τραπέζι, καθώς, όπως είπε, ο «μόνος τρόπος» διαπραγμάτευσης είναι το «καρότο και το μαστίγιο».

Ερωτηθείς για το επιχείρημα της μη αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σημείωσε ότι ακόμα και στη Ρωσία οι κυρώσεις της ΕΕ επέφεραν σημαντικά οικονομικά πλήγματα, ενώ στην Τουρκία, που βρίσκεται σε «μεγάλη οικονομική δυσκολία» θα είναι «παραπάνω από ενοχλητικές».

«Να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» και κυρίως η ΕΕ, παρ’ όλο που «ενοχλούνται» από τη στάση της Τουρκίας, «δεν θέλουν να τα βάλουν» μαζί της, γιατί έχουν «ζωτικά οικονομικά συμφέροντα». Ως εκ τούτου, συνέχισε, είναι «κρίσιμο» η κυβέρνηση να αντιδράσει, γιατί η Τουρκία έχει «αναβαθμίσει την προκλητικότητά της». Όπως εξήγησε, υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς «μέχρι χθες είχαμε αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», ενώ τώρα, «αν διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από Καστελόριζο θα έχουμε αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας». «Μεγάλη διαφορά, πρακτικά και νομικά», σχολίασε.

Αναφερόμενος δε στο δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, σημείωσε ότι αναγνωρίζεται σε «κάθε χώρα με βάση το διεθνές δίκαιο» και «καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν το έχει απεμπολήσει», ενώ παρέπεμψε στην «εθνική γραμμή» ότι «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που μπορούμε να το ασκήσουμε, όποτε θέλουμε».

«Τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα ξεκινώντας από νότια και ανατολικά της Κρήτης και ανάλογα με τις εξελίξεις προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου», διεμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «όταν υπάρχει τόσο έντονη αμφισβήτηση, μια de facto αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 μιλίων, δεν έχεις άλλο δρόμο να υπερασπιστείς το δικαίωμα από το να το ασκήσεις».

Απαντώντας, σε ερώτηση γιατί δεν το έκανε ο ίδιος κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι αυτά τα 4,5 χρόνια δεν υπήρχε ούτε «παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο», ούτε η «πρωτοφανής προκλητικότητα με έρευνες εδώ και 50 μέρες, ακόμα και σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε «ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σημαντικές νίκες», όπως ο αγωγός east med, η ενεργοποίηση κυρώσεων από την ΕΕ για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, η «ακύρωση» της δυνατότητας της Τουρκίας να «εισχωρήσει πιο βαθιά στα Βαλκάνια».

Επίσης, υπενθύμισε ότι όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε την επέκταση στο Ιόνιο και σταδιακά στην Κρήτη και ανάλογα με εξελίξεις και αλλού, η ΝΔ ασκούσε κριτική ότι «η μερική επέκταση χωρίζει την Ελλάδα στα δύο».

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι -όπως είπε- η «κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια», καταγγέλλοντας ότι «αυτές τις δηλώσεις, της ακούει και η Τουρκία» και «είναι σαν να δίνει το μήνυμα ανοχής προς την άλλη πλευρά να διεξάγουν έρευνες στα 6,5 μίλια».

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για τους κινδύνους θερμού επεισοδίου που ενδεχομένως να είχε η εφαρμογή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι το κατά τ’ αλλα «απαράδεκτο casus belli» αφορά το Αιγαίο και όχι την Κρήτη ή τα νησιά Ανατ. Μεσογείου. «Λέω ότι τούτη την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει πρωτοφανώς την επιθετικότητά της, ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει να μπλέξει, θέλει ίσες αποστάσεις και έχει το νομικίστικο πάτημα ότι δεν παραβιάζει την κυριαρχία» της χώρας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας πως η επέκταση στα 12 μίλια άμεσα στην Κρήτη, είναι «μονόδρομος» και «η μόνη ασφαλής μέθοδος να μην εμπλακούμε σε πολεμική σύγκρουση», καθώς ο διεθνής παράγοντας δεν θα μπορεί να διατηρήσει την ίδια στάση εάν γίνει η επέκταση και παραβιάζεται πλέον η κυριαρχία της χώρας. «Η διατύπωση, δημοσίως, κάποιων προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, ακριβώς για να ακούει και ο “Τούρκος απέναντι”, ενισχύει την αποτροπή, ενισχύει τη θέση της χώρας και ενισχύει και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του πρωθυπουργού», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δήλωσε πως τηρεί «υπεύθυνη στάση», αντίθετα με τη ΝΔ, όταν ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης και βουλευτές της υποστήριζαν ότι «εμπιστεύονται περισσότερο τον Ερντογάν από τον Τσίπρα».

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί μια «εθνική στρατηγική», εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει την ψευδαίσθηση αυτάρκειας να τα διαχειριστεί όλα μόνος του» και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «συμβάλλει» στην εύρεση «διεξόδου».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου «ανάσα δικαιοσύνης και δημοκρατίας», καθώς και «νίκη του αντιφασιστικού κινήματος» για την οποία «θα πρέπει όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αισθάνονται περήφανες και ικανοποιημένες».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ποινικό κώδικα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «προσπάθεια δηλητηρίασης της κοινής γνώμης» που αποδείχθηκε όμως «ανυπόσταστη».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα