Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό – Στο “κάδρο” και ο Καραμανλής

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό – Στο “κάδρο” και ο Καραμανλής
Φωτό αρχείου: Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Επίθεση στον Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Open. "Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια", είπε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό και στην Έλλη Στάη, σημείωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής “μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα.

Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας για να προσθέσει: «Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα.

Ο επόμενος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε «λεφτά υπάρχουν», οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», λεηλατημένη χώρα, με άδεια ταμεία».

Αναφερόμενος στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς), ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία και αργότερα, τη λεηλασία αυτής της χώρας».

Η κυβέρνηση Καραμανλή μας οδήγησε στην επιτροπεία

Ειδικότερα για τον πρώτο εξ αυτών, «η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία», παρατήρησε επίσης.

Και εν συνεχεία, «θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα».

Συνεχίζοντας την κριτική του, «ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Και για τη δική του διακυβέρνηση, «θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να βάλει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά απέτυχε, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η δική του κυβέρνηση βρέθηκε στον «τοίχο» του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Εκ του αντικειμένου δεν πετύχαμε το στόχο μας, αλλά συγκρουστήκαμε, πρόσθεσε. Κάποιοι από το κόμμα της ΝΔ αργότερα υποστήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν και σήμερα την προσπάθειά μας, συμπλήρωσε.

Ασφαλιστικό Πινοσέτ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας στο ασφαλιστικό, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποκρύπτει το πρόγραμμά του, δεν λέει από πού θα βρει τα χρήματα και θέτει σε διακινδύνευση τις συντάξεις. 

Ρώτησε ο κ. Τσίπρας: «Ποιο είναι το κύμα μεταρρυθμίσεων για το οποίο μιλά ο κ. Μητσοτάκης με το οποίο θα δελεάσει τους εταίρους; Γιατί δεν το ανακοινώνει, γιατί δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό; Γιατί δεν εξήγησε ποιο είναι το σχέδιο για την εκ νέου μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος; Ποια είναι η μεταρρύθμιση που θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα;».

Στη συνέχεια, αναλυτικά είπε για το ασφαλιστικό και την πρόταση του κ. Μητσοτάκη: «Είπε ότι θα δώσει τις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Όταν κάνεις μία μεταρρύθμιση που κοστίζει, πρέπει να πεις και από πού θα βρεις τα χρήματα για να καλύψεις την τρύπα. Γιατί, για το μόνο που δεν έχει μιλήσει αναλυτικά, είναι τι σκοπεύει να κάνει στο ασφαλιστικό. Εμείς λέμε ότι είναι ‘ασφαλιστικό Πινοσέτ’, όπως είπε και ο βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Καραγκούνης, αλλά ο ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει. Αυτό που σημαίνει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, είναι ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όταν όμως ιδιωτικοποιείς τις επικουρικές συντάξεις, και υποχρεωτικά από το 2021 οι ασφαλισμένοι θα δίνουν τις εισφορές τους στο ταμείο της επικουρικής, τότε θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό, καθώς δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να πληρώνουν στο δημόσιο ταμείο και να μην υπάρξει μαύρη τρύπα. Γιατί δεν μας λέει πως θα καλύψει το κενό». 

«Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Γιατί αν προκύψει μία μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει 1,2 εκατ. συνταξιούχους, όχι μόνο να μην πάρουν την 13η που δώσαμε εμείς, αλλά να πάμε ξανά στο σενάριο της μείωσης, της προσωπικής διαφοράς – δηλαδή αυτό που κερδίσαμε από το ΔΝΤ για να μην περικοπούν οι συντάξεις – και ξυπνήσουν ένα πρωί και δουν ότι οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί, αυτό είναι το σημαντικό. Όταν υπάρξει μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε περικοπή των συντάξεων αυτό είναι το θέμα. Μία γενικόλογη δέσμευση, ‘μην στεναχωριέστε, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις’, όταν προτείνεις μία μεταρρύθμιση που προκαλεί τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να πεις πού θα βρεις τα λεφτά».

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Ερωτηθείς για την υπόθεση Νοβάρτις και τη μομφή Σαμαρά για πλεκτάνη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Νοβάρτις, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ αναγνώρισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αργούς ρυθμούς η Δικαιοσύνη». Θυμήθηκε δε, τον κ. Βενιζέλο να λέει σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Α. Τσοχατζόπουλο, ότι δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός, αλλά αριθμός κινητού.

«Εγώ ποτέ δεν μίλησα για ποινικό σκέλος, μιλούσα για πολιτικές ευθύνες και ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, αλλά οι μονές τιμές φαρμάκων που δεν μειώνονταν ήταν εκείνες του Νοβάρτις, ενώ στο κούρεμα ομολόγων του κ. Βενιζέλου η Νοβάρτις είχε εσωτερική ενημέρωση και τα «ξεφορτώθηκε» νωρίτερα, συμπληρωσε. Το σκάνδαλο αυτό το πλήρωσε ο Έλληνας συνταξιούχος, ο Έλληνας ασφαλισμένος, ανέφερε ακόμη.

Με αφορμή τις απειλές Σαμαρά για ειδικά δικαστήρια, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απόφασή τους να προωθήσουν στη δικαιοσύνη δύσοσμες υποθέσεις. Είναι ένα ερώτημα και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός, είπε.

Θέλει η ΝΔ να επιστρέψει να εκδικηθεί, να κουκουλώσει;, διερωτήθηκε. Στην υπόθεση Νοβάρτις, συμπλήρωσε και αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων, όπως είπε.

Με αφορμή τα κομματικά δάνεια, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι «κάνει μια πολυδάπανη καμπάνια, με εκατ. ευρώ στο διαδίκτυο. Από πού βγαίνουν τα χρήματα όταν χρωστά 280 εκατ. και δεν πληρώνει φράγκο;». Και απάντησε ο ίδιος, «από χορηγούς, να μας πουν από ποιους». Προεξοφλώντας όμως, «σιγά να μην απαντήσουν».

Άλλο ματς οι ευρωεκλογές, άλλο οι εθνικές

Το προεξόφλησε δε, μιλώντας σε ποδοσφαιρικούς όρους ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις ευρωεκλογές και μετά, έχει βάλει 11 παίκτες στην άμυνα, παίζει κατενάτσιο και στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας να δίνει απαντήσεις.

Και σε αμιγώς πολιτικούς όρους, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται το ντιμπέιτ, αρνείται τον προγραμματικό διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός. Και ναι μεν είναι τακτική αλλά έχει και τη σκοπιμότητα να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

«Η ΝΔ πήρε 1.850.000 ψήφους, αλλά ουδείς κυβέρνησε με λιγότερους από 2 εκατ. ψήφους», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επιμένοντας ότι «είναι άλλο «ματς» οι ευρωεκλογές, άλλο οι εθνικές. Δεν είναι 2ο ημίχρονο, θα ξεκινήσει από την αρχή, θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, με ποιο σχέδιο και προοπτική».

Πάντως, «δεν αμφισβητώ ότι έχει δημιουργηθεί ψυχολογία παράστασης νίκης για την ΝΔ (αλλά) εγώ δεν είμαι ο πρωθυπουργός που θα κάτσω έστω μία μέρα στο αξίωμά μου αν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η κυβέρνησή μου και εγώ δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Αναγνώρισε δε, ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα επέφερε ζημιά στον τουρισμό, την οικονομία, με τα εθνικά μας θέματα να βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν είναι η πιο ήρεμη -«όλα αυτά τα συνυπολόγισα. Πήρα μια απόφαση που τιμά τη διαδρομή μου και τη δημοκρατική μου ευθύνη. Ανέλαβα να πάω στις εκλογές με αυτό το ψυχολογικό ντεζαβαντάζ, αλλά είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση».

Εφικτό να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων

«Το 36% (που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές) δεν είναι Συριζαίοι, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και μας έδωσαν μια γενναία εντολή, ένα γενναίο «δάνειο», το οποίο -θεωρώ- ότι το αξιοποιήσαμε με εντιμότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ταυτόχρονα κάναμε μεγάλη τομή στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε στη συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας.

Μας πιστώνουν ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά μας χρεώνουν ότι αργήσαμε, ανέφερε επίσης και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προηγούμενο των εκλογών του 2014, όταν πήρε 26% πολύ κοντά στο σημερινό ποσοστό και μετά, στις εθνικές εκλογές αύξησε το ποσοστό του κατά 10 μονάδες.

«Μαθηματικά είναι απόλυτα εφικτά να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων. Εξαρτάται από τη συμμετοχή στην κάλπη, πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν».

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές, με μία ψήφο διαφορά, είναι το κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση και αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης (σ.σ. για νέα εκλογική αναμέτρηση) είναι παραμύθια με δράκους που δεν υπάρχουν», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Επιτέθηκε όμως στον πολιτικό του αντίπαλο, λέγοντας πως «η συμπεριφορά αυτή εκπέμπει μια μεγάλη αλαζονεία: αν δεν πάρει λευκή επιταγή, να απειλεί την κοινωνία ότι θα την τιμωρήσει πηγαίνοντας σε κάλπες το 15Αύγουστο. Φαντασθείτε και να της δώσει λευκή επιταγή, πού θα φθάσει αυτή η αλαζονεία, θα γίνει ανεξέλεγκτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας κάνει φάουλ

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων στο πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων, απάντησε: «Φανταστείτε τι μας περιμένει αν δεν κερδίσουμε τις εκλογές». Σε ερώτηση για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε: «Εγώ εκτιμώ τον κ Στουρνάρα και θεωρώ ότι είναι ικανός, αλλά είναι πολιτικός, δεν είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Πολλές φορές επιδιώκει να δικαιώσει τις πολιτικές του θέσεις. Είναι θεσμικά λάθος η επιλογή να βάλεις τον υπουργό Οικονομικών που είχε μια συγκεκριμένη πολιτική, να είναι θεματοφύλακας της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης. Έκανε φάουλ και κάνει ακόμη. Μέσα από τις παρεμβάσεις του στο παρελθόν, ενέτεινε μία κινδυνολογία που έστελνε πολίτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Και τώρα, ενώ είμαστε για ένατο τρίμηνο σε ανάπτυξη, βγάζει προβλέψεις με μία μεθοδολογία που υποβαθμίζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης. Έδωσε μία μάχη για να μην βγούμε από τα μνημόνια, λέγοντας ότι δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, και σήμερα έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια. Βγήκαμε τρεις φορές με επιτυχία στις αγορές, έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται για ένατο τρίμηνο. Ας μας εξηγήσουν πώς αυτά συνάδουν με ένα αφήγημα καμένης γης», ζήτησε ο κ. Τσίπρας.

Για τη μεσαία τάξη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεσαία τάξη λέγοντας ότι «σχεδόν λεηλατήθηκε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, στην συνέχεια είχε μία μικρή ελάφρυνση, «αλλά το μεγάλο βάρος δεν της το αφαιρέσαμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 800.000 άνθρωποι έφυγαν από τη μεσαία τάξη την περίοδο 2010 – 2014 και όσοι έμειναν έχασαν 35% του εισοδήματός τους. Κατά την δική μας περίοδο, ενώ έχαναν 2.500 ευρώ, κέρδισαν 600 ευρώ. Όταν όμως έχανες 2500 ευρώ, έχεις νεύρα και δυσθυμία», είπε και πρόσθεσε:

«Η μεσαία τάξη ανήκει στους πολλούς. Αν είσαι σε μία οικογένεια και έχεις τρία παιδιά και το ένα είναι φιλάσθενο δεν θα το προσέξεις περισσότερο; Δεν θα πάρεις λίγο από το φαγητό από τα δύο παιδιά για να δώσεις στο τρίτο; Δεν θα έπρεπε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έψαχναν στα σκουπίδια; Θα έπρεπε να αφήσουμε το ένα τρίτο της κοινωνίας να περιθωριοποιηθεί τελείως; Πράγματι δυσκολέψαμε κάποιους ανθρώπους αλλά όχι όπως οι προηγούμενοι. Τα 300.000 λουκέτα στην αγορά δεν τα βάλαμε εμείς» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση «ταξική επιλογή», καθώς συνέκρινε το 17% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης, με το 87% των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπενθυμίζοντας πως παράλληλα «δώσαμε ταυτόχρονα μία σειρά ελαφρύνσεις σε αυτούς τους ανθρώπους». 

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι θα έχει εσωκομματικά προβλήματα μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ας ασχοληθεί με το δικό του κόμμα ο κ. Μητσοτάκης και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μου αρέσει να συζητώ τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας, γιατί πάμε για να κερδίσουμε. Αν κάτι έχει αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις οργανωτικές του αδυναμίες, είναι ότι έχει συνείδηση του ιστορικού του ρόλου, τα στελέχη του έχουν προσανατολισμό. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την μεγάλη ανατροπή είτε όχι, θα πρέπει να βαθύνει τις ρίζες του στην ελληνική κοινωνία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα