Τσίπρας κατά Μενδώνη: Στο δίλημμα “πολιτισμός ή βαρβατότητα” έχετε επιλέξει βαρβαρότητα

Τσίπρας κατά Μενδώνη: Στο δίλημμα “πολιτισμός ή βαρβατότητα” έχετε επιλέξει βαρβαρότητα
Αλέξης Τσίπρας Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Αλέξης Τσίπραςάσκησε δριμεία κριτική στη Λίνα Μενδώνη από το Βήμα της Βουλής με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μουσεία.

Με την τοποθέτησή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα μουσεία ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αρμόδια Υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε πεί κάποτε τη φοβερή αυτή φράση.«Χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε Ο ΚΑΝΕΙΣ».Ο Πολιτισμός είναι η ψυχή μας.Ο Πολιτισμός είναι η Ελλάδα.

Γι’ αυτό ο λαός μας, που έχει και ιστορία, και μνήμη και ταυτότητα και κουβαλάει πολιτιστικές παρακαταθήκες χιλιάδων χρόνων απαντούσε πάντα, σε συνθήκες φτώχειας κατοχής,διώξεων,σωστά στο δίλημμα: Πολιτισμός ή βαρβαρότητα

Και χωρίς να θέλω να ανασκαλέψω παλιά πάθη, αυτό γινόταν με οποιοδήποτε κόστος. Με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Ο Μίκης, ο Ρίτσος, ο Κατράκης, ο Καλλέργης ο Κούνδουρος, ο Λειβαδίτης, ο Αναγνωστάκης, ο Λουντέμης, και δεκάδες άλλοι άνθρωποι του Πολιτισμού και της Τέχνης, απάντησαν με την αξιοπρέπεια της αντίστασης στη βαρβαρότητα. Κι ενώ περίμενε κανείς ότι αυτές οι μαύρες σελίδες ανήκουν στο παρελθόν, βλέπουμε δυστυχώς σήμερα την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και δυστυχώς όχι σαν φάρσα.

Για άλλη μια φορά είναι υπό δίωξη ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του” τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας ότι “συστηματικά και σχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και σε κάθε της βήμα προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα.

Τη βαρβαρότητα της εργασιακής ζούγκλας και της ελαστικής εργασίας. Τη βαρβαρότητα των παρακολουθήσεων και των εκβιασμών.Τη βαρβαρότητα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του εισοδήματος.Τη βαρβαρότητα των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ, από το κόμμα που είχε στις τάξεις μέχρι πρόινος τον Πάτση που χρωστάει πάνω από 400 εκ στις τράπεζες.

Στο δίλλημα λοιπόν, πολιτισμός η βαρβαρότητα,εσείς έχετε επιλέξει τη βαρβαρότητα. Και επιχειρείτε να την επιβάλετε και στον πολιτισμό.Το καθεστώς των ανισοτήτων και του αυταρχισμού έχει ανάγκη από ένα πολιτιστικό καθεστώς αφωνίας, συντηρητικής ιδεοληψίας, δουλικότητας, ελλείμματος αισθητικής και πλεονάσματος αναισθησίας.

Γιατί η Τέχνη είναι από τη φύση της ανυπάκουη, απείθαρχη, αιρετική, και μόνο τότε είναι Τέχνη.

Εσείς τι κάνετε κ. Μενδώνη;

Τεμαχίζετε τα αρχαία της Εγνατίας. Τσιμεντώνετε την Ακρόπολη. Ξεπλένετε την αρχαιοκαπηλία με τις συλλογές Στερν Επιχειρείτε να μετατρέψετε ακόμα και τα μουσεία από χώρους Πολιτισμού σε χώρους εμπορίου.

Γι’ αυτό και τώρα επιχειρείτε να φυλακίσετε στο περιθώριο τα παιδιά των καλλιτεχνικών σχολών.Τα αντιμετωπίζετε σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια κάποιων φίλων σας που θέλουν να ανοίξουν τμήματα παραστατικών τεχνών.

Γι’ αυτό και επιτίθεστε, με την προσοδοφόρα συνδρομή της ενημέρωσης 108, των “πετσωμένων” μέσων με διαρροές και ψέματα στους καθηγητές τους, που είχαν το θάρρος να παραιτηθούν.

Οι νέες και οι νέοι των τεχνών, της δημιουργίας και του πολιτισμού είναι ο στόχος. Ομως, κ. Μενδώνη, το μέλλον της πατρίδας μας είναι αυτά τα παιδιά, οι καθηγητές τους, οι άνθρωποι του Πολιτισμού, που δίνουν αυτές τις μέρες της μάχη για λογαριασμό όλων μας”.

Τα παιδιά της τέχνης είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες

Κλιμάκωσε, εν συνεχεία, την επίθεσή του τονίζοντας ότι “αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας.

Και δεν έχουν την ελάχιστη τσίπα, τουλάχιστον να παραιτηθούν. Όταν ο Αρειος Πάγος δικάζει και καταδικάζει το μέλλον 700.000 πλειστηριασμών.Αυτά τα παιδιά και όχι εκείνοι που ασπάζονται πλαστικούς Παρθενώνες, αναδεικνύονται με πρωθυπουργικά διατάγματα ήλιοι του καθεστώτος σας και τελικά αποδείχθηκαν τελικά σκότος και έρεβος.

Αυτοί είναι οι άριστοι για την ελληνική κοινωνία και την Ελλάδα.

Σας συμβουλεύω, να μην επιχειρήσει για άλλη μια φορά να τους εξαπατήσει. Ένα πράγμα μόνο οφείλει να πει ο κ. Μητσοτάκης στους καλλιτέχνες: Το ΠΔ αποσύρεται. αι συγγνώμη για τη λάσπη που εκτοξεύτηκε εναντίον σας όλον αυτό τον καιρό.

Ερχομαι τώρα στο νομοσχέδιο για τα Κρατικά Μουσεία. Που τα μετατρέπει σε νομικά πρόσωπα με διορισμένες διοικήσεις.

Είναι και αυτό μια ακόμη πλευρά της βαρβαρότητας. Ακόμα και οι αρχαίοι θησαυροί της πατρίδας μας, η ιστορία μας, η ψυχή μας, γίνεται αντικείμενο εμπορίας και εκμετάλλευσης. Μια προσβολή πρωτοφανής στο ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της Ελλάδας. Κι αφού επιβάλλατε μια πρωτοφανή αναδιανομή εισοδήματος υπέρ του πλούτου. Μια πρωτοφανή αναδιανομή περιουσιών υπέρ του πλούτου.

Τώρα αποφασίσατε αναδιανομή και στα δημόσια μνημεία και μουσεία. Υπέρ των ελίτ και του πλούτου. Τα μουσεία μας ως εμπόρευμα προς διάθεση στον πλειοδότη. Γιατί αυτό κάνει το νομοσχέδιό σας.

Ο χυδαίος πολιτισμός των ιδρυμάτων, των χορηγών, των ευεργετών, των ισχυρών, των ελίτ, στη θέση μιας συντεταγμένη κρατικής πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μουσείων. Η ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό.

Που θα μετατρέψει σε κανονικότητα τη μακροχρόνια, ή ακόμα και μόνιμη εξαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Μια νέα κανονικότητα του κυρίου Μητσοτάκη, με δυο λόγια. Eκθέσεις που διαρκούς για δεκαετίες. Νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, που δείγμα της είδαμε τον τελευταίο καιρό με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για τα παρακάτω: Με σεβασμό λοιπόν στους ανθρώπους της Τέχνης που αγωνίζονται για το δίκιο τους, εμείς δεσμευόμαστε:

Για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΤΕ.

Τη θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, με διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση.

Τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού, με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, δεσμευόμαστε:

Για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και την οργανική ένταξή της στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Τη διεκδίκηση για μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και οικουμενική διάσταση.Την ακύρωση των μουσείων-νομικών προσώπων με τις διορισμένες διοικήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα