Τσίπρας: Λιγότερο κράτος για τον πολίτη, περισσότερο για τα γαλάζια golden boys

Τσίπρας: Λιγότερο κράτος για τον πολίτη, περισσότερο για τα γαλάζια golden boys
Αλέξης Τσίπρας Dimitris Kapantais / SOOC

Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ. Μίλησε για το νεοφιλελεύθερο DNA των κυβερνήσεων Μητσοτάκη που συνδυάζει μείωση του κράτους με αύξηση των ρουσφετιών.

Η προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος θα καταργήσει το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ των Κ.Μητσοτάκη – Κ.Χατζηδάκη, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην Βουλή, τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοθετήματος. Τόνισε ότι η κυβέρνηση προκαλεί την κοινωνία αφού αρνείται τα 800 ευρώ στον κατώτατο μισθό αλλά δίνει 8.000 μισθό στα golden boys που διορίζει στον οργανισμό, τον οποίο μετατρέπει σε κομματικό λάφυρο της Ν.Δ προετοιμάζοντας μεγάλο φαγοπότι διορισμών.

Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρουν στην πλειοψηφία των πολιτών οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνοντας πως είναι διαχρονικό χαρακτηριστικό των …κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Όπως επισήμανε «είναι μια ξεχωριστή πολιτική αντίληψη που δοκιμάστηκε το 1990-1993 και δοκιμάζετε το 2019-2022» συγκρίνοντας την πολιτική που ασκείται σήμερα με αυτή που ασκήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σημείωσε όμως παράλληλα ότι πρόκειται για «γιαλαντζί εκδοχή του φιλελευθερισμού» αφού η κυβέρνηση επικαλείται την μείωση του κράτους ενώ ταυτόχρονα διορίζει «γαλάζια παιδιά» με υπέρογκες αμοιβές.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και προσωπικά στον, Κωστή Χατζηδάκη, αν και ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πως εκτελεί τις εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στην περίφημη τούρτα γενεθλίων που είχε κόψει ο υπουργός Εργασίας όπου εικονίζονταν σαν superman αναρωτώμενος «πόσες τούρτες θα χρειαστεί να κόψετε και πόσους ορόφους θα έχουν πια» θυμίζοντας ότι δεν έχει φέρει μόνον το νομοσχέδιο για τα golden boys στον ΕΦΚΑ αλλά «είναι η ΔΕΗ, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι και η ΛΑΡΚΟ, είναι και η κοινωνική ασφάλιση». Σημειώνοντας πως «αποτυχημένη είναι η πολιτική που ακολουθείτε, δεν είστε εσείς». Μάλιστα κατέθεσε στην Βουλή δημοσιεύματα και αναρτήσεις του υπουργού Εργασίας που υπόσχονταν ότι δεν θα ανέβουν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο αναρωτώμενος «αν αισθάνεστε την ανάγκη με την κοινωνική συμφορά που έχει έρθει, ιδίως με τους λογαριασμούς στην ενέργεια αν τα κάνατε όλα καλά ή αν χρωστάτε κάποιες εξηγήσεις». Επίσης έθεσε το ερώτημα του αν «αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδια που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής δυσφορίας;» αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για ορισμούς διευθυντικών στελεχών στον ΕΦΚΑ μιλώντας για «golden boys που θα αμείβονται με 4,5,6 και 8 χιλιάδες ευρώ». Επισήμανε μάλιστα ότι «με τις επιλογές σας πολλαπλασιάσατε το κόστος της ενεργειακής κρίσης».

Ο Αλέξής Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής σχολιάζοντας πως «ακόμη και στην Μητρόπολη του καπιταλισμού καταλαβαίνουν ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αλλά εσείς επιμένετε». Τόνισε ότι πρόκειται «μια πολιτική που θέλει το κράτος ανίσχυρο και τις αγορές ανεξέλεγκτες». Ταυτόχρονα όμως ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μία «γιαλαντζί εκδοχή του φιλελευθερισμού» αφού η κυβέρνηση θέλει «το κράτος να το αρμέγουν τα funds και τα golden boys αλλά όχι για να στηρίζει την κοινωνία όταν το έχει ανάγκη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς σε ρουσφετολογικές προσλήψεις στελεχών στην δημόσια διοίκηση μιλώντας για «γαλάζια παιδιά παντού ενώ η κοινωνία στενάζει».

Τόνισε ότι «θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη αλλά περισσότερο κράτος για τα γαλάζια παιδιά» κι έτσι «γεμίσατε το δημόσιο με μετακλητούς και με γαλάζια ρουσφέτια» Ειδικά μάλιστα για την ΔΕΗ μίλησε για «στελέχη διοίκησης με αυξημένες αμοιβές και με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ» επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση διπλασίασε και τριπλασίασε τις διευθυντικές θέσεις στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα είπε: «Πόσες Γενικές Διευθύνσεις βρήκατε στη ΔΕΗ το 2019; Επτά Πόσες τις κάνατε εσείς σήμερα; Δέκα Πέντε. Από 27 διευθυντές το 19, σήμερα έχει 105 με 70 νεοφερμένους από την «αγορά» από εσάς. Από 60 βοηθούς διευθυντές σήμερα έχει 250». Παράλληλα μίλησε για …παράδοση των κυβερνήσεων Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως στην ΔΕΗ στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990-1993 έγιναν «μέσα σε μία 3ετία 11.6000 προσλήψεις». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αυτές είναι οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και οι λογικές Μητσοτάκη στην χώρα» αφού «θεωρείτε το κράτος τσιφλίκι σας». Μάλιστα επέμεινε στο θέμα της ΔΕΗ λέγοντας πως «την στιγμή που έχετε ξεθεώσει με τους λογαριασμούς τα νοικοκυριά αυτοθαυμάζονται τα στελέχη σας για την κερδοφορία της».

Επίσης αναφέρθηκε ειδικά στις αποδοδές του προέδρου της ΔΕΗ Γεώργιου Στάσση σημειώνοντας πως «380.000 ευρώ ετησίως καθαρίζει ο κ.Στασης» ενώ στράφηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας πως «ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ καθαρίζει 360.000 ετησίως με τα μπόνους, οι βουλευτές της ΝΔ είστε κορόιδα. Δεν πήγατε να κάνετε τα γαλάζια golden boys και ήρθατε να κάνετε τους βουλευτές. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει μισθό 85.000 ευρώ, τέσσερις φορές λιγότερα. Πλάκα μας κάνετε;». Αναρωτήθηκε μάλιστα «γιατί να ιδρώσει ο κύριος αυτός για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, όταν ο συνταξιούχος παίρνει 700 ευρώ και ο λογαριασμός έρχεται 600;»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά στον ΕΦΚΑ. Σημείωσε ότι «λέγατε ότι θα βγαίνει η σύνταξη σε μία μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 367.000 εκκρεμείς συντάξεις και άφησε 107.000 εκκρεμείς συντάξεις, τις μείωσε κατά 70%. Το είχατε κάνει σημαία προεκλογικά. Πήρατε τις 107.000 και τις φτάσατε στις 350.000 που είναι σήμερα».

Επίσης αναφέρθηκε στην 13η σύνταξη σημειώνοντας: «Θυμάστε που λέγατε τη 13η σύνταξη ψίχουλα; Ένα δισ. ευρώ κάθε άνοιξη να δίνεται στους συνταξιούχους. Τι κάνατε εσείς που μας καταγγέλλατε; Την καταργήσατε. Και όχι μόνο δεν δίνετε τα χρήματα αυτά σε άλλες κοινωνικές ανάγκες και τα βάζετε στον κουβά της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης».

Συνολικά σημείωσε ότι «ο ΕΦΚΑ γίνεται λάφυρο στα χέρια μίας κομματικής κάστας. Οι Γενικοί Διευθυντές θα επιλέγονται με τριετή θητεία, ενώ παραμερίζονται τα στελέχη με χρόνια προϋπηρεσίας. Προκηρύξεις όχι από τον ΑΣΕΠ αλλά με σύμπραξη του ΑΣΕΠ». Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το ασφαλιστικό είναι νομοσχέδιο ευρύτερης στόχευσης επισημαίνοντας ότι «δεν πλήττεται μόνο ο ΕΦΚΑ, αλλά ανοίγει μια κερκόπορτα για την επέλαση του κομματικού κράτους σε όλο το Δημόσιο. Οι γνωστοί κομματικά εκλεκτοί «άριστοι» με πτυχία ή χωρίς, θα κατακλείσουν τις επιτελικές θέσεις με πολυετείς συμβάσεις, που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα