Τσίπρας: Λύση για το χρέος μέχρι τις 21 Ιουνίου, ανεξαρτήτως ΔΝΤ

Τσίπρας: Λύση για το χρέος μέχρι τις 21 Ιουνίου, ανεξαρτήτως ΔΝΤ

Το Eurogroup του Ιουνίου έθεσε ως ορόσημο ο πρωθυπουργός για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και για λύση για το χρέος, η οποία θα δίνει σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές. Τόνισε δε απευθυνόμενος εμμέσως στη Γερμανία ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να ζημιωθούν οι λαοί της Ευρώπης

Μήνυμα στο Βερολίνο για το χρέος έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα Ποσειδώνια 2018.

Ενώ η ασυμφωνία μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, όσον αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παραμένει, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το ορόσημο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η 4η αξιολόγηση, και τόνισε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν καταλήξει οι συζητήσεις για το χρέος σε μία λύση.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ουσιαστικά ότι για το χρέος θα πρέπει να προκριθεί μία λύση, η οποία θα δίνει σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές. Τόνισε δε απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις γερμανικές ανησυχίες, ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να ζημιωθούν οι λαοί της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα αποσυνέδεσε την όποια συμφωνία για το χρέος από την παραμονή ή μη του ΔΝΤ, επικαλούμενος άλλωστε τη συμφωνία στο Eurogroup του περσινού καλοκαιριού.

“Με σταθερά και προσεκτικά βήματα προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα για τη χώρα έξω από τα προγράμματα στήριξης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την επάνοδο μας στις διεθνείς αγορές. Και είμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου όλα τα τελευταία κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους και συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Εντός του Ιουνίου, ολοκληρώνουμε τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Παράλληλα, μέχρι τότε θα έχουν καταλήξει και οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το πλαίσιο της λύσης για το χρέος έχει αποφασιστεί εδω και ενα χρόνο από τους εταίρους μας.

“Και επιδιώκουμε όχι μια οποιαδήποτε λύση για το χρέος. Αλλά μια λύση που θα δώσει όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup, σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές. Όχι πρόσκαιρη πρόσβαση. Άρα δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δώσει το χρόνο στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει το χρέος μέσω της ανάπτυξης. Και σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει αυτό, Χωρίς μάλιστα να ζημιωθούν οι λαοί, οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρώπης”, συνέχισε ο κ.Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι πάνω σε αυτά τα τεχνικά μέσα εργάζεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η λύση θα βρεθεί και η αξιοπιστία της δε θα κριθεί από τη ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ, για το χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

O πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για μία καθαρή λύση, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πατήσει ξανά στα πόδια της, χωρίς δεκανίκια και πιστοληπτικές γραμμές στήριξης. Δήλωσε ότι αυτό αποτελεί εθνικό στόχο και κάλεσε όλους και ιδιαίτερα την ελληνική ναυτιλία και τους εκπροσώπους της να συμβάλουν ώστε να επιτευχθεί. “Από μια χώρα διαρκώς ελλειμματική και σχεδόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες και είναι μια χώρα πλεονασματική”, σημείωσε εξάλλου, τονίζοντας ότι “με αυτό το τρόπο καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην ΕΕ αλλά και των αγορών”, για να υπογραμμίσει ότι “αυτό είναι και το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης”.

Είπε επίσης ότι αυτό είναι και “η εγγύηση για τη σταδιακή και αναγκαία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα χρειαστεί ένα συνεκτικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, ώστε η χώρα να μεταβεί σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα. “Το παλιό μοντέλο κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά, και η σπατάλη πολύτιμων πόρων σε τομείς χαμηλής προστιθεμένης αξίας, χρεοκόπησε, και δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό”, υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα