Τσίπρας: Να αλλάξει ρότα η ΝΔ για να συναινέσουμε σε ψήφο αποδήμων

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Στον πρωθυπουργό πέταξε το μπαλάκι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση τους η οποία διήρκεσε μία ώρα και εκτός από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επεκτάθηκε και στα ελληνοτουρκικά. "Να ζητήσει ο Μητσοτάκης κυρώσεις σε Τουρκία" ανέφερε.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα δεν κατέληξε σε συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο και όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του στη συνέχεια.

Ο κ.Τσίπρας έριξε επ αυτού το μπαλάκι στον πρωθυπουργό τον οποίο κάλεσε να αλλάξει ρότα ώστε να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ψήφο των αποδήμων, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Κουμουνδούρου θα αναμένει την τελική γραπτή πρόταση νόμου της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί οριστικά.

Επιβεβαίωσε όμως ότι συζήτησαν και ελληνοτουρκικά, καλώντας με τη δήλωση του τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Και από την κυβερνητική πλευρά επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση αφορούσε κυρίως την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά επεκτάθηκε σε άλλά θεματα. Από το Μαξίμου όμως δεν κάνουν κάποια άλλη διαρροή για το περιεχόμενο της συνάντησης με Τσίπρα η οποία διήρκεσε μία ώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναμένεται να κάνει μία δήλωση όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναντήσεις με τους αρχηγούς.

Η πλήρης δήλωση του κ.Τσίπρα έχει ως εξής:

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους. 

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής. 

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. 

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

 Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

 Με μια και μόνο προϋπόθεση :

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας. 

 Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα  διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

 Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

 Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

 Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

 Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.”
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Να μην επιχειρηθούν θεσμικά παιχνίδια με την ψήφο των ομογενών, προειδοποιεί ο Αλ. Τσίπρας

Ο Μητσοτάκης βλέπει τους αρχηγούς. Ολοκληρώθηκαν τα ραντεβού με Τσίπρα και Γεννηματά

Κρυωμένοι Μητσοτάκης και Γεννηματά: "Δεν θα κολλήσουμε ο ένας τον άλλο"

SHARE: