Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης επικαλείται τον Καραμανλή αλλά ακολουθεί πολιτική Παπάγου στο ουκρανικό

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης επικαλείται τον Καραμανλή αλλά ακολουθεί πολιτική Παπάγου στο ουκρανικό
Φωτογραφία αρχείου ANT1

«Επιπόλαιη» χαρακτήρισε την επιλογή αποστολής στρατιωτικού υλικού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΑΝΤ1. Τι είπε για την ακρίβεια. Διέβλεψε πρόωρες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλείται την εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ουκρανική κρίση όμως ακολουθεί αυτή του στρατάρχη Παπάγου τόνισε στην συνέντευξή του στον «Αντέννα» ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας επιπόλαιη την επιλογή στρατιωτικού υλικού. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει σαφή θέση καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τονίζοντας όμως ταυτόχρονα πως πρέπει «η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος». Στην πολύωρη συνέντευξη του – όπου βρέθηκε απέναντι στα ερωτήματα τριών δημοσιογράφων έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες – αναφέρθηκε εκτενώς και στα ζητήματα της ακρίβειας. Τόνισε ότι η οικονομική ενίσχυση των πολιτών δεν έχει να κάνει με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που προτιμά να σπαταλά κονδύλια σε απευθείας αναθέσεις και στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Καταδίκη της ρωσικής εισβολής

Ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε με σαφήνεια την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε πως είναι «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα, για την Ευρώπη» αφού «η Ρωσία επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το αιματοκύλισμα στην πραγματικότητα». Μίλησε για «κάθετη, κατηγορητική καταγγελία και καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του αναθεωρητισμού». Επίσης διέβλεψε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακροπρόθεσμες. Ενδεικτικά είπε ότι «ακόμη και αν τερματιστεί σύντομα οι συνέπειες θα είναι δραματικές» αφού πλέον «είναι ένας διαφορετικός κόσμος». Επισήμανε ότι «ξυπνήσαμε σε έναν κόσμο ξανά διπολικό που θα έχουμε έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο». Μάλιστα παρατήρησε ότι «από την μία πλευρά δεν θα είναι μόνον η Ρωσία» αλλά «αναπόφευκτα θα υπάρξει μια συμμαχία ανάμεσα στην Ρωσία και στην Κίνα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράθεσε την δική του «ανάγνωση» όσον αφορά το ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις. Επισήμανε ότι «είμαι αρκετά ανήσυχος με την αναθεωρητική ρητορική του Ερντογάν» αφού όπως είπε «θεωρώ ότι η Τουρκία μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή» και «είναι περισσότερο υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων και προσπαθεί να το διατηρήσει αυτό ο Ερντογάν». Επισήμανε ότι «άκουγα τις δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι που έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν» τονίζοντας πως «η στάση του επιτήδειου ουδέτερου δίνει πόντους στην Τουρκία».

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μετέχουμε στη πολεμική αντιπαράθεση

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην θέση της Ελλάδας λέγοντας ότι «αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνει η χώρα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη θέση» αφού «όταν έχουμε μια εισβολή όταν είσαι ουδέτερος είσαι υπέρ του επιτιθέμενου». Χαρακτήρισε όμως από την άλλη «μέγα λάθος και επιπολαιότητα του πρωθυπουργού το ότι έσπευσε να κάνει την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία» και όχι να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η χώρα μας που παραδοσιακά εμπλέκεται με την ειρήνη, εμπλέκεται σε έναν πόλεμο». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει υποχρέωση να πάρει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον πόλεμο» κι «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε απέναντί της στην εισβολή αλλά κανέναν λόγο να μετέχουμε στην πολεμική αντιπαράθεση». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μια θετική ιδιαιτερότητα» το ότι «είναι μια χώρα που μπορεί να αποτελεί μια γέφυρα διαλόγου. Αν γίνει μια χώρα όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ ποια η χρησιμότητά μας;». Σημείωσε ότι «δεν ζητώ να είμαστε ουδέτεροι αλλά ζητάω να σταματήσουν οι επιπολαιότητες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απευθείας στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ. Απάντησε λέγοντας ότι «η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή». Σημείωσε μάλιστα ότι είναι μια σκέψη που δεν επιθυμεί να κάνει αφού αν η δύση εμπλακεί σε πόλεμο με την Ρωσία «θα είναι παγκόσμιος πόλεμος που θα είναι πυρηνικός» αναφέροντας «ας κρατηθούμε στο μέγεθος μας και στα κιλά μας».

Πολιτική Παπάγου ακολουθεί ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιλογές του πρωθυπουργού και ειδικά αυτή για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία λέγοντας πως «ο κ.Μητσοτάκης αυτή την απόφαση την πήρε χωρίς να ρωτήσει κανέναν» σημειώνοντας ότι η άρνηση του για την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ή την απροθυμία του να επικοινωνήσει με την αντιπολίτευση «είναι έκφραση ενός πρωθυπουργο-κεντρικού βοναπαρτισμού». Επισήμανε επίσης ότι «οφείλει να διατηρήσει η Ελλάδα το παραδοσιακό της δόγμα στην εξωτερική πολιτική ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε επίσης ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως επικαλείται το Κωνσταντίνο Καραμανλή, όμως σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας το 1974 έβγαλε την χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και πως «ήταν αυτός που παρά το γεγονός είχαμε Σοβιετική Ένωση είχε πάει στην Μόσχα και στην Βουλγαρία». Τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ακολουθήσει εξωτερική πολιτική Παπάγου, του Στρατάρχη Παπάγου. Ποια είναι η στρατηγική Παπάγου; Η στρατηγική του προκεχωρημένου φυλακίου». Επισήμανε ότι αυτή η πολιτική συνίσταται στο «να δώσουμε τα πάντα χωρίς όφελος». Επίσης αναφέρθηκε στην υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ λέγοντας πως «εμείς δεν θα υπογράφαμε επ’ αόριστον συμφωνία και δεν θα υπογράφαμε για την βάση της Αλεξανδρούπολης, τουλάχιστον όχι χωρίς ανταλλάγματα»

Δεν θα ψηφίζουμε τα αυριανά σκάνδαλα

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και όσον αφορά την κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τους εξοπλισμούς. Επισήμανε ως «είναι αυτοσκοπός για εμάς η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας» σημειώνοντας πως «το μέσον δεν είναι μόνον οι εξοπλισμοί, είναι και η διπλωματία και η οικονομία και η ενεργειακή επάρκεια». Ειδικά για τα εξοπλιστικά προγράμματα θύμισε τις περιπτώσεις του παρελθόντος όπου για εξοπλιστικές δαπάνες υπουργοί οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη επισήμανε πως «θα ψηφίζουμε αυτά που θεωρούμε αναγκαία και θα καταψηφίζουμε εκεί που υπάρχουν υπερβάσεις και αποχρώσεις ενδείξεις ατασθαλιών».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σκωπτικά και την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός Άμυνας θα ήταν ο Πάνος Καμμένος. Όπως είπε ο πρωθυπουργός θέλησε να υπουργοποιήσει έναν υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΑ αναφερόμενος στην πρόταση που απεύθυνε στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Είπε μάλιστα ότι την επόμενη φορά που θα θελήσει κάποιον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ «ας με πάρει τηλέφωνο».

Θέμα προτεραιοτήτων η ενίσχυση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας τέθηκαν και τα ζητήματα της οικονομίας. Ερωτώμενος σχετικά με το αν η χώρα έχει την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσει τις προτάσεις το ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επισήμανε πως αυτό «είναι ζήτημα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων». Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση που είναι 1 εκατομμύριο κατ’ έτος» κι επίσης «επέλεξε να κάνει απευθείας αναθέσεις 6,6 δις». «Πόσο λοιπόν κοστίζει η μείωση στα κατώτερα επίπεδα που ορίζει η Ε.Ε στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης; Κοστίζει 1,5 δις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε πως «η κυβέρνηση Μηστοτάκη μεγιστοποίησε την κρίση, παρά το γεγονός ότι είχε τα εργαλεία και τις δυνατότητες να την αντιμετωπίσει» επισημαίοντας ότι «βρισκόμαστε στο σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας. Στη 19η μέρα του μήνα εξαντλείται το εισόδημα των νοικοκυριών». Μάλιστα προειδοποίησε πως «δεν θα ισχυριστώ ότι πρέπει να σπαταλάμε αλόγιστα τα χρήματα, αλλά αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει κλιμάκωση της κοινωνικής κρίσης και έντασης»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται στην ρωσική εισβολή αφού «η ακρίβεια ήταν εδώ και την ένοιωσαν στο πορτοφόλι τους οι πολίτες ήταν εδώ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία». Παράλληλα επισήμανε αναφορικά με την ενέργεια πως «η αίσθηση μου είναι πως υπάρχουν τρομακτικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις επιλογές» μιλώντας για την «βίαιη από-λιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ». Παράλληλα μίλησε για «λειτουργία καρτέλ στην αγορά» με αποτέλεσμα να «έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στα ύψη και υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους στους παρόχους» τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έρχεται να εξυπηρετήσει όχι τον καταναλωτή αλλά τους παρόχους».

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως «επί ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρόνια δεν αυξήθηκε ούτε 1 ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα» σημειώνοντας πως «αυτό που μας απασχολεί είναι αν θα μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες το ρεύμα ή αν θα είναι ψηλά η μετοχή της ΔΕΗ, ώστε να έχουν υψηλά κέρδη οι ιδιώτες μέτοχοι; Είναι θέμα πολιτικής επιλογής». Παράλληλα έκανε λόγο για «πλιάτσικο των γαλάζιων golden boys στη ΔΕH με 360 χιλιάδες ευρώ μισθό στον διευθυντή της ΔΕΗ».

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις πολιτικές εξελίξεις. Επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την 4ετία αλλά «ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα». Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «νομίζω ότι δεν θα αντέξει» αφού «έχει οδηγηθεί σε ένα οικονομικό αδιέξοδο με τις επιλογές του, ελπίζω να μην οδηγηθούμε και σε ένα κοινωνικό αδιέξοδο». Επανέλαβε την ανάγκη για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική «με όλους όσοι, του ΚΙΝ.ΑΛ συμπεριλαμβανομένου, θα συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθου» και «να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας». Επισης σχολιάζοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα σημείωσε πως «το κακό με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι κάποια φορά γίνονται εκλογές και διαψεύδονται».

Τι είπε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα «Καθημερινή», δίνοντας την αίσθηση ότι δεν επιθυμεί συνέχεια σε αυτή την υπόθεση. Όπως είπε «δεν θα κριθεί από μία παρεξηγημένη διατύπωση ο κ.Τσακαλώτος» θυμίζοντας πως «ο ίδιος έχει πει ότι ήταν άστοχη». Επισήμανε πως «η δύναμη του δικού μας πολιτικού χώρου είναι ότι δεν βάζουμε τους ανθρώπους σε καλούπια». Πρόσθεσε οτι «η διαφορετικότητα των απόψεων είναι δύναμη και όχι αδυναμία» προσθέτοντας πως «έχω αποδείξει ότι ανέχομαι την κριτική και την θέλω». Αναφέρθηκε επίσης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι επιθυμούμε να κάνουμε μια «δημοκρατική επανάσταση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα