Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει το θέμα της περικοπής εισακτέων στα ΑΕΙ

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει το θέμα της περικοπής εισακτέων στα ΑΕΙ
Θα επανέλθει στην Βουλή για το θέμα των εισακτέων στο δημόσιο πανεπιστήμιο ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απαγόρευση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 30.000 μαθητών θα ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νίκη Κεραμέως που «δεν έδωσαν καν πανελλαδικές εξετάσεις» αλλά πήγαν κατευθείαν σε κολλέγια του εξωτερικού, απαγορεύουν σε 30.000 μαθητές την πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Την επισήμανση αυτή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, εξαγγέλλοντας ότι το θέμα της περικοπής των εισακτέων θα θέσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, όταν ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα της περικοπής των εισακτέων ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αναδείξει με όλους τους δυνατούς τρόπους από τον περασμένο Φεβρουάριου που ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ορίζει την βάση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Μάλιστα προ μερικών εβδομάδων και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να μην ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο για την φετινή χρονιά λόγω την ιδιαιτεροτήτων του κορονοϊού. Το θέμα έθεσε με ερώτηση στην Βουλή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όμως παρά τις συνεχείς καταθέσεις της ερώτησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρνηθεί να προσέλθει για να απαντήσει.

Εδώ και μήνες έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της περικοπής των εισακτέων στα ΑΕΙ Eurokinissi

Η κυβέρνηση δουλεύει για τους ιδιοκτήτες κολλεγίων.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR το ζήτημα των πανελλαδικών και των εισακτέων «απασχολεί 100.000 οικογένειες που τα παιδιά τους ξεκίνησαν να γράφουν σήμερα σε μια χρονιά, η οποία ήταν η πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια.Τα παιδιά αυτά φέτος δεν μπόρεσαν τον περισσότερο χρόνο να βρεθούν δίπλα στους δασκάλους τους, στους καθηγητές τους, να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους, να έχουν το χρόνο να βγουν έξω να ξεσκάσουν. Ήταν με ένα βιβλίο κλεισμένοι στο σπίτι». Σημείωσε ότι «αυτή τη σκληρή χρονιά γι’ αυτά τα παιδιά επέλεξε η κ. Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης να κάνουν μια αλλαγή που θέτει εμπόδια για 25 με 30.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Με την αιτιολογία, ότι δεν πρέπει, λέει, τα παιδιά να μπαίνουν με χαμηλούς βαθμούς». Επισήμανε ότι είναι ένα επιχείρημα που δεν στέκει αφού «είναι πανελλαδικές εξετάσεις, όπου θα μπουν αναλόγως με το πόσοι είναι εισακτέοι, αυτοί θα μπουν. Είτε γράψουν 9 είτε γράψουν 15, είτε γράψουν 17, θα μπουν όσοι είναι εισακτέοι».

Αναφερόμενος στα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση του πρωθυπουργού τόνισε πως «το κάνει αυτό προφανέστατα για να ευνοήσει ιδιωτικά συμφέροντα και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες κολεγίων που θα δουν φέτος μια πολύ μεγάλη πελατεία μπροστά τους 30.000 παιδιών. Διότι ταυτόχρονα η κ. Κεραμέως έσπευσε τη χρονιά που μας πέρασε να περάσει δυο τροπολογίες που η μία εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με τα πτυχία των κολεγίων και η άλλη αναγκάζει τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς συλλόγους να εγγράψουν τους αποφοίτους των κολεγίων στα μητρώα τους».

Από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο STAR

Δεν έχουν περάσει ούτε απέξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στο ότι ο πρωθυουργός αρνείται πεισματικά να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα . Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «έχω καταθέσει τέσσερις συνεχόμενες φορές ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε να έρθει να μου απαντήσει προφανώς διότι δεν έχει επιχειρήματα. Προφανώς δεν συνέχισα να τον ρωτώ διότι σέβομαι την αγωνία αυτών των παιδιών σήμερα που ξεκινάνε αυτή τη μεγάλη μάχη, όμως θα επιμείνω μόλις τελειώσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα αναγκάσω τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή να απαντήσει γι’ αυτό το ζήτημα.

Μάλιστα απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το αν υφίσταται ηθικό ζήτημα να μπει στο πανεπιστήμιο κάποιος που γράφει 17 στις εξετάσεις και κάποιος που γράφει 2,5 ο Αλέξης Τσίπρας ανταπάντησε λέγοντας: «Αυτός που γράφει 2,5, θα μπορεί να μπει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο αν έχει λεφτά ο πατέρας του και η μητέρα του να γραφτεί και να πάρει ένα πτυχίο το οποίο με βάση όσα ψηφίζει εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ισότιμο με το πανεπιστήμιο της χώρας;» Τόνισε ότι «αυτοί που μας κυβερνάνε, ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Κεραμέως, δεν έχουν περάσει ούτε απ’ έξω από ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ήταν παιδιά του κολεγίου, δεν έδωσαν καν πανελλαδικές εξετάσεις, πήγαν κατευθείαν στο εξωτερικό και δεν έχουν επίγνωση ούτε το τι σημαίνει να δίνεις εξετάσεις, ούτε ακριβώς το ποιο είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το υποτιμούν οι ίδιοι».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα