Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και η ΝΔ θα ηττηθεί

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και η ΝΔ θα ηττηθεί
Ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθείστε την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, άρχισε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα διλήμματα των ευρωεκλογών και της εθνικής κάλπης, η οποία επανέλαβε ότι θα στηθεί το φθινόπωρο, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι από τη μια μεριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η «δημοκρατική και προοδευτική συμμαχία» που συγκροτεί, και από την άλλη η ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της, αλλά και τα μιντιακά συμφέροντα και την ολιγαρχία που, όπως είπε, στηρίζουν τη ΝΔ. «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η ΝΔ και τα στελέχη της, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του. Υποστήριξε ότι όλοι αυτοί θα διαψευστούν και θα ηττηθεί η ΝΔ στις εκλογές γιατί «ο ελληνικός λαός θυμάται και γνωρίζει».

Ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τα κοινωνικά μέτρα που έχει νομοθετήσει, υλοποιήσει ή υλοποιεί η κυβέρνηση για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, όπως είπε. «Όλοι αυτοί δεν ξέρω αν καταγράφονται στις μετρήσεις, αλλά είναι υπαρκτοί άνθρωποι και είναι η πλειοψηφία και γνωρίζουν και θυμούνται», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά «έγιναν πράξη επειδή ήμασταν εμείς και πως αν έρθει η ΝΔ θα τα ξηλώσει όλα αυτά σε μια νύχτα». Αναφερόμενος, δε, στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δήλωσε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι έτοιμη να αναμετρηθεί με την Ιστορία.

Τα διλήμματα των ευρωεκλογών και της εθνικής κάλπης

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα επισπευσθούν οι εθνικές εκλογές, «τα πικρά ποτήρια θα τα πιούν ένα -ένα» και πως «πρώτα θα έρθει η ηχηρή διάψευση των ευρωεκλογών και, ακολούθως, το Φθινόπωρο, η οριστική και καθοριστική τους ήττα στην κάλπη των εθνικών εκλογών». «Η μεγάλη νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης. Της Ελλάδας των πολλών έναντι της Ελλάδας των ελίτ που αυτοί εκπροσωπούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσδιορίζοντας το δίλημμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου είπε ότι «στη μία πλευρά βρίσκεται η αναβαπτισμένη ακροδεξιά όλων των μορφών, προεξέχουσας της ΝΔ και από την άλλη η Αριστερά της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η δημοκρατική και προοδευτική Συμμαχία που έχει όραμα, έχει αξίες, έχει και σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Για τις εθνικές εκλογές τόνισε: «Το δίλημμα θα είναι αν θα συνεχίσουμε την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια ή θα επιστρέψουν αυτοί που βύθισαν τη χώρα στην κρίση και την κοινωνία στην απόγνωση, δίνοντας μάλιστα τα κλειδιά σε ό,τι πιο σκοτεινό έχει βγάλει η οικονομική εξουσία και η διαπλοκή, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης».

Είπε ότι ο λαός θα επιλέξει «αν θα συνεχίσει τον δρόμο που πάει ευθεία και οδηγεί με ασφάλεια στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση ή θα επιλέξει τον δρόμο που βγάζει στο αντίθετο ρεύμα». Ο οποίος συνιστά «αναστροφή στα χρόνια της κρίσης, της λιτότητας, στα χρόνια του ΔΝΤ -είναι εδώ και κάνει αισθητή την παρουσία του, κάποιοι θέλουν να είναι εδώ, εμείς έχουμε σχέδιο για να πάψει να είναι εδώ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».

«Τα δύσκολα χρόνια έχουν μείνει πίσω μας»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι για τα αποτελέσματα των μαχών που έχουν δώσει και που «διαμόρφωσαν μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση», καθώς «το μεγάλο βήμα που έγινε το ’15 δεν έμεινε μετέωρο», «βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για το μέλλον της χώρας», «τα δύσκολα χρόνια έχουν μείνει πίσω μας», «η χώρα βρίσκεται ήδη στη μεταμνημονιακή εποχή» και «έχει γυρίσει σελίδα».

«Αποδείχθηκε ότι τελικά υπήρχε κι άλλος δρόμος από αυτόν της αιώνιας λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας και των διαρκών καταναγκασμών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι, παράλληλα, η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μια «καταστροφολογία» που ευτυχώς για την κοινωνία και την οικονομία «διαψεύδονταν διαρκώς». Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προβλέψεις για τον «κόφτη», την περικοπή συντάξεων, το «τέταρτο μνημόνιο», τον αποκλεισμό από τις αγορές, απαριθμώντας τι τελικά ήρθε στη θέση όλων αυτών.

Σχολίασε ότι, μετά από αυτές τις διαψεύσεις, «η αντιπολίτευση έχει περάσει στο επόμενο στάδιο της καταστροφολογίας, αυτό της γελοιοποίησης», στηλιτεύοντας τη θέση ότι η οικονομία ανακάμπτει επειδή τάχα, όπως είπε, οι αγορές προεξοφλούν νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Κατηγόρησε τη ΝΔ πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι «η παλινόρθωση ενός κατεστημένου που θέλει να επανέλθει και για να εκδικηθεί» όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον λαό και πως το «πολιτικό σχέδιο της είναι ένα σχέδιο συμμόρφωσης των απείθαρχων, των ατάκτων: Διάλυση της δημόσιας υγείας, ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις στους ζωτικούς τομείς του δημοσίου». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του ότι εκπροσωπούν και εκφράζουν την «ελίτ» και «οραματίζεται μια Ελλάδα που θα ευημερούν λίγοι και θα στενάζουν οι πολλοί». Μίλησε για αγώνα που διεξάγεται «χωρίς αρχές, χωρίς όρια στο ψέμα, τη λάσπη, την προπαγάνδα, το διχασμό», φέρνοντας ως κορυφαίο βασικό παράδειγμα τις βιαιοπραγίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καλοστημένη πολιτική απάτη», την οποία έχουν σχεδιάσει η ΝΔ «με την πλειοψηφία των ΜΜΕ και των ολιγαρχών», περί δήθεν κατάρρευσης της οικονομίας, δήθεν εθνικής μειοδοσίας, «τη μεγάλη απάτη της δήθεν κατά κράτος επικράτησης της ΝΔ και του αρχηγού της στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις», όπως είπε.

«Η κάλπη των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου θα είναι αυτή που θα αποκαλύψει τη μεγάλη απάτη του κ. Μητσοτάκη και των επικοινωνιολόγων του», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το σάπιο πολιτικό σύστημα, η ολιγαρχία, και τα δωράκια στις ελίτ χρεοκόπησαν τη χώρα»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι ξέρουν την απάντηση στο «γιατί χρεοκόπησε η χώρα» και δεν ήταν η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς ή «το κακό ριζικό μας». «Όλοι ξέρουν ποιος έφταιξε: Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, η ολιγαρχία, και τα δωράκια στις ελίτ που μας έκαναν τελευταία χώρα στην Ευρώπη στα έσοδα για 20 συνεχόμενα χρόνια».

«Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης, κάθε φορά που ανοίγουν ένα παλιό ντουλάπι σκιάζονται τι θα συναντήσουν», είπε. «Ανοίγουν ο Ξανθός και ο Πολάκης ένα ντουλάπι, βγαίνει η Novartis. Ανοίγουν μια αποθήκη, βγαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανοίγει, προχθές, η Αχτσιόγλου ένα παλιό συρτάρι, βγαίνουν 241 εκατομμύρια ξεχασμένα, κερασμένα στις φαρμακευτικές εταιρίες, στην υγειά των κορόιδων. Για γέλια και για κλάματα. Αυτό δεν είναι σκανδαλολογία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε πάθει σύγκρυο. Σε λίγο κάθε φορά που θα ανοίγουμε παλιά συρτάρια θα φωνάζουμε προληπτικά και τον εισαγγελέα», ανέφερε.

«Βούλιαξαν και ρήμαξαν τη χώρα για να κάνουνε δωράκια, άραγε χωρίς αντάλλαγμα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, όμως, που έκαναν τα στραβά μάτια στις φαρμακευτικές, τον μέσο φορολογούμενο, τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία δεν τον ξεχνούσαν να του στείλουν το λογαριασμό». «Εκεί δεν κερνούσαν. Εκεί τους τρέχανε στα αυτόφωρα για μερικές εκατοντάδες ευρώ. Με ένα νόμο αίσχος που οδηγούσε τη μισή Ελλάδα στα κρατητήρια μέσα στις πιο μαύρες μέρες της κρίσης. Και αυτό το νόμο εμείς τον αλλάξαμε», είπε.

«Δεν έχουμε μαζί μας μεγάλα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα, δεν έχουμε μαζί μας τη διαπλοκή»

«Δεν έχουμε μαζί μας μεγάλα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα, δεν έχουμε μαζί μας τη διαπλοκή», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Σχολίασε ότι «κάθε φορά που κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι κάνει παράπτωμα, ακόμη και δάνειο απολύτως σύννομα αν έχει πάρει, γίνεται θέμα ισότιμο του Μεσανατολικού. Για τα στελέχη της ΝΔ, βέβαια, εκτός της ασυλίας που παρέχει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών, υπάρχει και η ασυλία των ΜΜΕ. Εκεί όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν, δεν ακούνε».

Προσέθεσε πως «στη Νέα Δημοκρατία, ίσως, χρειάζεται να φτιάξουν ένα ειδικό τμήμα, μια ειδική πτέρυγα ποινικολόγων στα γραφεία τους, στην Πειραιώς, καθώς αν αρχίσω να αθροίζω τα στελέχη τους με διώξεις αλλά και καταδίκες, θα νυχτωθούμε» για να σχολιάσει: «Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ολιγάρχες των ΜΜΕ. Δεν είναι και τόσο σοβαρά αδικήματα. Αλλά να καπνίζει ο υπουργός είναι πρόβλημα. Αυτό μάλιστα».

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν τη ΝΔ»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η ΝΔ και τα στελέχη της, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν». «Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ποιος κρύβεται πίσω από την κουρτίνα. Και εκεί, για να μη μασάμε τα λόγια μας, κρύβονται όχι μόνο οι ελίτ αλλά και ότι πιο λούμπεν έχει βγάλει ο ελληνικός καπιταλισμός και η ελληνική αστική τάξη. Δεν είναι μόνο η ελίτ του σαλονιού. Είναι και το παρακράτος του λιμανιού», σημείωσε. «Αυτοί», συνέχισε, «που επιθυμούν να κυβερνήσουν αντ΄αυτού, επιβάλλοντας τους δικούς τους νόμους. Και πρώτα από όλα να ξεμπερδέψουν με τα τραβήγματά τους με τη Δικαιοσύνη».

«Εμείς δεν λειτουργούμε, ούτε με βεντέτες ούτε με ρεβανσισμό. Δεν στοχοποιούμε κανέναν, δεν θα αφήσουμε, όμως, ούτε τη Δημοκρατία ούτε τη χώρα ολόκληρη στα χέρια των ολιγαρχών, των υπόδικων και των εκβιαστών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να μην έχουμε μαζί μας τα ΜΜΕ, αλλά έχουμε μαζί μας τους απλούς ανθρώπους, τους δημοκρατικούς πολίτες, που καταλαβαίνουν ότι το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό και για το τόπο και για τη Δημοκρατία. Και θα δώσουν την απάντησή τους στην κάλπη».

Ιστορική ευκαιρία για την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ η Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και ως κυβερνητική πλειοψηφία, έχει μια ιστορική ευκαιρία, την οποία δίνει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται αύριο, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι αυτή η οποία θα θέσει σε πραγματική και απόλυτη βάση τη θεσμική πορεία του τόπου» για να επιλέξει ο ελληνικός λαός ανάμεσα στη διεύρυνση της Δημοκρατίας και την περιστολή της, ανάμεσα στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αμφισβήτησή τους, ανάμεσα στη θεσμική θωράκιση του πολιτεύματος και τη διατήρηση των παραθύρων που επιτρέπουν τη μονιμοποίηση καταστάσεων εξαίρεσης. «Είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε ξανά με την Ιστορία. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό το μεγάλο και όμορφο αγώνα για τη νέα εποχή αυτού του τόπου», είπε.

Ο κ. Τσίπρας, στηλίτευσε, επίσης, τη στάση της αντιπολίτευσης ως «τουλάχιστον αναντίστοιχη» του θεσμικού της ρόλου στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώσπου «τελικά σύρθηκε στην Αναθεώρηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα