Τσίπρας, Ολάντ, Μέρκελ συζητούν για όλα. Πιέζουν οι χώρες του Βίσεγκραντ – απαντά η Ευρώπη

Τσίπρας, Ολάντ, Μέρκελ συζητούν για όλα. Πιέζουν οι χώρες του Βίσεγκραντ  – απαντά η Ευρώπη

Στις 11 το πρωί στα γραφεία της Γερμανικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αλέξης Τσίπρας, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν μια εφ΄όλης της ύλης συνάντηση μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες

Την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα της ελληνικής πλευράς για το προσφυγικό, αλλά και να ζητήσει να τρέξει η αξιολόγηση και να σταματήσουν οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμους που θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία του προγράμματος, καυτηριάζοντας τη στάση του Δ.Ν.Τ., θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το πρωί σε μια ακόμα τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Είχε προηγηθεί, μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ, ένας πυρετός διαβουλεύσεων για το προσφυγικό με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στο πλευρό του αυτή τη φορά 10 ισχυρές χώρες που υπεραμύνονται της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θρίλερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ¨παιχτεί¨ μέχρι και την τελευταία στιγμή ακόμα και για το αν η ελληνική πλευρά υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων που θα ψηφιστεί σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να πει “δεν συναινώ”, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί την αποδοκιμασία των μονομερών ενεργειών, επιβεβαιώνοντας την πάγια ευρωπαϊκή πολιτική των ανοιχτών συνόρων. “Πρέπει να βρούμε επωφελής και συνολικές λύσεις για την Ε.Ε” δήλωνε κορυφαίο στέλεχος που γνωρίζει καλά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το βράδυ χθες στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν ένα πολύ καλό κλίμα για την Ελλάδα στο περιθώριο του χθεσινοβραδυνού δείπνου.

Καταγράφηκαν έπαινοι προς την χώρα μας από τους ¨28¨ για την πρόοδο των εργασιών στην υλοποίηση των hot spots, ενώ φέρεται να ασκήθηκε μεγάλη πίεση από την Γερμανία προς τις χώρες του Βίσεγκραντ και της πολιτικής των κλειστών συνόρων και της απομόνωσης που εκπροσωπούν.

Μεγάλη προσπάθεια φέρεται να καταβλήθηκε, μέχρι αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και πάλι οι μηχανισμοί μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως στη Σύνοδο υπήρξε ένταση προς την μεριά της Τουρκίας για το γεγονός πως δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ελέγξει τις μεταναστευτικές της ροές, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί δείγματα πως βάζει προσκόμματα στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μέσω της διπλωματικής οδού.

Σύντομη συζήτηση πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες επικέντρωσαν στα θέματα της προσφυγικής κρίσης για τα οποία η προσέγγιση είναι κοινή, καθώς κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι συζητήθηκε μεταξύ τους ένα μέτωπο αλληλοϋποστήριξης, του οποίου η συγκρότηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η τριμερής σύνοδος Γερμανίας – Αυστρίας – Σλοβενίας, καθώς μετά και το θέμα της ποσόστωσης που μπήκε από την Αυστριακή πλευρά υπάρχουν εκτιμήσεις πως από την πορεία της θα βγουν σημαντικά μηνύματα για την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες απο κοινοτικές πηγές, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα  αναφέρει πως η χώρα του μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα μέσα σε πανεπιστήμια και 800 σε τεχνικές σχολές. Μάλιστα μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα υποδοχής άλλων 2.500-3.000 για τους αγροτικούς και δασικούς τομείς της χώρας.

πηγή φωτογραφίας: intime

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα