Τσίπρας- Παυλόπουλος για εθνική ενότητα στο Σκοπιανό

Τσίπρας- Παυλόπουλος για εθνική ενότητα στο Σκοπιανό
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο Eurokinissi

Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησαν για την ανάγκη όσο ευρύτερης συναίνεσης στο Σκοπιανό πάνω στις δύο βασικές εθνικές γραμμές για μία ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Μήνυμα αναζήτησης των μέγιστων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για εθνική ενότητα στο εθνικό θέμα του Σκοπιανού, έστειλαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πριν τη συνάντηση τους στο πλαίσιο της ενημέρωσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ -Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται πάνω στις δύο βασικές εθνικές γραμμές για μία ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος τηςΠΓΔΜ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σημειώνει με νόημα πως όταν η Ελλάδα έχει ενότητα στα εθνικά είναι ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ζήτησε να τον δει καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση μίας λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο ονοματολογικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες, βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

“Υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων- όχι όλων, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσων έχουν διαχειριστεί τα εθνικά θέματα”, είπε ο πρωθυπουργός, “δείχνοντας” έτσι προς ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής.

“Μας βαραίνει η ευθύνη της συλλογικής συζήτησης και συνεννόησης” πρόσθεσε. “Κάθε βήμα είναι κρίσιμο” επανέλαβε, τονίζοντας: “Θέλουμε μία λύση που να αντέξει στο χρόνο, να είναι βιώσιμη ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και κυρίως υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής αυτής γραμμής: Αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό και συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα στους δύο γειτονικούς λαούς”.

Και ο κ.Τσίπρας κατέληξε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: “Δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μία δύσκολη υπόθεση. Νομίζω τη διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να σας ενημερώσω, όπως είμαι ανοιχτός και για ενημέρωση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θεωρώ ότι στα κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση”.

Ο κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του να τον ενημερώσει, “πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η ενημέρωση εντάσσεται στο πλαίσιο μίας όσο το δυνατόν κοινής θέσης στα εθνικά θέματα” και τόνισε:

“Νομίζω πως είναι ακόμη πιο σημαντική αυτή η πρωτοβουλία όταν είναι γνωστό πως μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, αλλά στα εθνικά απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και για να αντέχουν στο χρόνο και γιατί με τον τρόπο αυτό, όταν η Ελλάδα έχει αυτή την ενότητα, είναι ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο”.

Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Παυλόπουλος δεν μπήκαν ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών σε πιο συγκεκριμένα σενάρια όπως το Μακεδονία του Ίλιντεν, καθώς άλλωστε από χθες ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει πως η συζήτηση για το όνομα αυτό καθεαυτό είναι κενή περιεχομένου εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις δύο βασικές προϋποθέσεις που και σήμερα κατά την επίσκεψη στον Πρόεδρο ανέφερε, της ονομασίας έναντι όλων με προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνάντηση με τον κ.Παυλόπουλο ο κ.Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τηλεφωνικά τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του προέδρου της ΝΔ με τον οποίο έχει μιλήσει από χθες.

Ο κ.Τσίπρας καίτοι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ενημέρωνε σήμερα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τηλεφωνικά, επικοινώνησε τελικά χθες με τον πρόεδρο της ΝΔ νωρίς το απόγευμα, πριν απο την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ «ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ απορρίπτει την εν λόγω ονομασία υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Την απόλυτη διαφωνία της με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό εξέφρασε εν τω μεταξύ από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη Novartis, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Πρόκειται για την επιτομή επιστροφής αλυτρωτισμού» είπε η κυρία Γεννηματά αναφερόμενη στην ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν και τόνισε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι συζητά μια τέτοια ονομασία. «Ελπίζω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στη διαπραγμάτευση του ονόματος αυτού» συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά.

Λίγο πριν την αντίθεση του στο ενδεχόμενο αυτό είχε εκφράσει και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ.Τσίπρας σήμερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ.Γεννημάτα, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, το γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Μαξίμου:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.”

Την επόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα αξιολογηθεί συνολικά η κατάσταση που διαμορφώνεται και τυχόν ζητήματα που μπορεί να έχουν ανακύψει

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα