Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες”

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες”
O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χειρότερη απόδοση από όλες τις χώρες των 27.

“Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες, η αποτυχία σας στην οικονομία, που είναι καθολική, προηγείται του κορονοϊού“, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τοποθέτησή του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, με θέμα “Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία”, στην “Ώρα του Πρωθυπουργού”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι “τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες σάιτ μικρά και μεγάλα ανύπαρκτα ή υπαρκτά και ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις” και ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα “με τα λεφτά που έχετε δώσει σε κουμπάρους και παρακούμπαρους  σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν”.

Αυτό που δεν αναδείχθηκε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η κυβέρνηση παρέλαβε οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και μέσα σε έξι μήνες “εσείς οι άριστοι την πήγατε σε ύφεση”.

“Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση”, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Παραπέμποντας στα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ των 27, με -0,7%, και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αυτό έγινε -1,6%.

“”Ο κορονοϊός φταίει”, αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020″, τόνισε και πρόσθεσε: “Αυτό δεν είναι “κατόρθωμα” του κορονοϊού, είναι δική σας “επιτυχία”, των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν πώς να βυθίσουν μια οικονομία στην ύφεση γιατί το είχαν ξανακάνει”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το περιέκοψε κατά 600 εκατ. σε σχέση με το 2018, μεταθέτοντας χρονικά πολλά μεγάλα έργα υποδομής, με εξασφαλισμένους όρους και χρονοδιαγράμματα.

“Πώς να έχουμε ανάπτυξη;”, διερωτήθη και συμπλήρωσε ότι ακόμα και τις τράπεζες άφησε “ανεξέλεγκτες” η κυβέρνηση, καθώς ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση.

“Με δυο λόγια, ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα. Η αποτυχία σας στην οικονομία προηγείται του κορονϊού”, υπογράμμισε και στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τα 24 δισ., τα οποία υποστηρίζει πως έχει ρίξει στην πραγματική οικονομία, δεν υπάρχουν, αναλύοντας πως είναι μόλις 8,5 δισ. τα μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες και ακόμα 3,2 δισ. σε αναστολές πληρωμών και 2 δισ. επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τα υπόλοιπα 10 δισ, είπε, είναι “η αναμένομενη πρόσθετη επίδραση”, αφήνοντας και πάλι αιχμές ότι «διάφοροι δευτεροκλασάτοι παρουσιαστές της τηλεόρασης που έχουν μπλογκ» προβάλλουν αυτές τις θέσεις με αντάλλαγμα “χρήματα του ελληνικού λαού”. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, από τον πρωθυπουργό τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα «λεφτά που έχει δώσει ο κ. Πέτσας στους κουμπάρους και στους παρακούμπαρους», προσθέτοντας πως κάποτε η κριτική της αντιπολίτευσης αφορούσε χρήματα που πήγαιναν σε καναλάρχες, αλλά όπως τόνισε, “τουλάχιστον οι καναλάρχες έχουν εργαζόμενους”. “Αυτοί οι περίεργοι τύποι που παίρνουν αφειδώς κρατικό χρήμα για να σας λιβανίζουν στα πρωτοσέλιδά τους, ότι είστε ο Μεσσίας, ότι είστε ο Μωυσής”, σημείωσε καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει ακόμα και  τη Διαύγεια, μία μεταρρύθμιση “θεσμική, προοδευτική για τη λογοδοσία και την ενίσχυση της δημοκρατίας”.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι των 37 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το ερώτημά του προς την κυβέρνηση γιατί αφού υπάρχουν οι πόροι, χωρίς τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν στηρίζει άμεσα τις επιχειρήσεις και επιλέγει το “βλέποντας και κανόντας”, καθώς τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο “θα είναι αργά”. “Είναι βαθιά νεοφιλεύθερες επιλογές”, σχολίασε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για προτάσεις που βρίσκονται χρόνια στα “κιτάπια” του ΣΕΒ και κάνοντας “ευκαιρία την κρίση” η κυβέρνηση τα εφαρμόζει.

“Αλλάξτε στρατηγική”

Να αλλάξει στρατηγική, έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του.

“Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες”, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι “παρουσίασε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων” και σχολίασε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποδομήσει τα στοιχεία και τους αριθμούς παραπέμποντας σε άλλους δείκτες, όπως τον δείκτη αισιοδοξίας pmi, κάτι που τον κατηγόρησε ότι κάνει για να πει ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς, όπως είπε, “είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά”. Όπως πρόσθεσε, μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία “καταργείτε τη Διαύγεια”, ένα νόμο που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί κατάκτηση.

“Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα”, υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα