Τσίπρας προς ΠΓΔΜ: Ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα

Τσίπρας προς ΠΓΔΜ: Ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε μήνυμα στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων. Διαμήνυσε “θα κάνουμε το καθήκον μας” για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Κατήγγειλε τους εκπροσώπους του “νεοραγιαδισμού” ότι δεν επιθυμούν την έξοδο από την εποπτεία. Υπέρ συμμαχιών στην αυτοδιοίκηση

Μήνυμα με σαφές νόημα έστειλε στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας τις επιφυλάξεις της Αθήνας απέναντι στη διαρροή της πρότασης για “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

“Γνωρίζω ότι με ακούν και στο εξωτερικό και πως αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι γείτονες και θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς με ειλικρινή αισθήματα φιλίας. Ας μη χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση, ας διανύσουμε με σύνεση και τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και να είναι σίγουροι ότι Ελλάδα πάντα θα είναι αρωγός της προσπάθειας τους για οικονομική ανάπτυξη και για ευρωπαϊκή προοπτική και για όποιους άλλους διεθνείς οργανισμούς θέλουν να ενταχθούν”, είπε.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην προοπτική εξόδου από το μνημόνιο, 3,5 χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. “Μπορούμε να δούμε καθαρά ότι ο αγώνας αυτός δεν πήγε στράφι” δήλωσε και πρόσθεσε: “Αντί για αριστερή παρένθεση γράφτηκε τελικά ένα ολόκληρο κεφάλαιο, που δεν είναι παρά ο πρόλογος στο βιβλίο μίας νέας εποχής για τη χώρα”.

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε για μία ακόμη φορά στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως τα κρίσιμα ζητήματα που η κυβέρνηση έχει μπροστά της τις επομενες εβδομάδες αφορούν στην ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, του 3ου και τελευταίου προγράμματος στήριξης, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Και διεμήνυσε με νόημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος: “Θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε όλα τα κρίσιμα ζητήματα να καταλήξουν με θετικό τρόπο που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από μία δύσκολη περίοδο”.

Εξαπέλυσε ταυτόχρονα επίθεση σε όσους στο εσωτερικό της χώρας δεν θέλουν την έξοδο από τα μνημόνια και καυτηρίασε τη λογική ότι χωρίς αυστηρή επιτήρηση η οικονομία θα εκτροχιαστεί κάνοντας λόγο για “σχολή νεοραγιαδισμού”

Οι περισσότεροι που δεν επιθυμούν την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση δεν είναι κάποιοι κακοί στο εξωτερικό, αλλά εντός της χώρας είπε ο κ.Τσίπρας. Απέρριψε επίσης την άποψη ότι εάν δοθεί και πάλι προτεραιότητα στις κοινωνικές πολιτικές θα επέλθει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρεοκόπησε όχι επειδή κάποιοι ήταν γαλαντόμοι στις κοινωνικές πολιτικές, αλλά επειδή ήταν ανοιχτοί στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

“Ως αριστερά εκπροσωπούμε τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τους κατατρεγμένους, τις λαϊκές τάξεις που πρέπει με την έξοδο από την κρίση να πάρουν μερίδιο από τους αναπτυξιακούς ρυθμούς” κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

Όσον αφορά στο καθεαυτό θέμα της συνεδρίασης της ΚΕ, δηλαδή τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ο κ.Τσίπρας τάχθηκε καθαρά υπέρ των πλατιών συμμαχιών και του ανοίγματος του κυβερνώντος κόμματος.

Έκανε λόγο για λάθη στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές του 2014, επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη για αυτό στην… πάλαι πότε Αριστερή Πλατφόρμα και ζήτησε: “Να βγάλουμε συμπεράσματα από τα λάθη μας το 2014. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα ίδια λάθη”.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί χωρίς εκπτώσεις από τις βασικές του αρχές και χωρίς να εμπιστευτεί φθαρμένες προσωπικότητες, να διευρύνει τις συμμαχίες του, να ανοίξει τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτια του και να επιδιώξει συγκλίσεις. “Οι οργανώσεις και η ΚΕ οφείλουν να εξετάσουν χωριστά κάθε περίπτωση. Οφείλουν από τώρα να επιδιώξουν το άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες να ανοίξουν τις πόρτες του κόμματος και να δώσουν το σήμα για ένα πλατύ αυτοδιοικητικό ρεύμα” είπε, εκτιμώντας ότι μόνο με πλατιές συνεργασίες, που θα φέρουν τη σφραγίδα ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ρεύμα μεγάλης προοδευτικής αλλαγής και στην αυτοδιοίκηση.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα