Τσίπρας: Προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις από το βήμα του 3ου Συνεδρίου

Τσίπρας: Προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις από το βήμα του 3ου Συνεδρίου
Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα ψηφοδέλτια του κόμματος

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την κάλπη της απλής αναλογικής και πώς οριοθετεί τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη επερχόμενη κάλπη της αναλογικής είναι το πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε χθες στην ομιλία του στοv3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Το απεύθυνε μάλιστα τόσο στους 5.700 συνέδρους τονίζοντας πως αυτός είναι ό άμεσος στόχος όσο και στις όμορες (από κάθε πλευρά) πολιτικές δυνάμεις. Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο στην ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως το προσκλητήριο ήταν «ανοιχτό» ταυτόχρονα όμως και απαιτητικό απέναντι στα κόμματα που αυτό-προσδιορίζονται ως προοδευτικά.

Το προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις

Οι χθεσινές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, δεν είχαν ονομαστικές αναφορές σε πολιτικά κόμματα. Όπως άλλωστε συνηθίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλά δημόσια για το ζήτημα της προοπτικής της προοδευτικής διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά οριοθέτησαν με σαφήνεια τον τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι μετεκλογικές προγραμματικές συμπράξεις δεν θα γίνουν με όρους παρελθόντος αλλά με όρους παρόντος. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι πρέπει “να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν.Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα”. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως “υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές”.

Επίσης ήταν σαφής ότι η επιδίωξη αυτή γίνεται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές και την κάλπη της απλής αναλογικής. Χαρακτηριστικά είπε πως πρέπει “να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση.

Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα του πως θα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις τόνισε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η βάση κάθε μετεκλογικής συνεργασίας θα είναι προγραμματικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά σημείωσε ότι ζητούμενο είναι “ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής ως προς το επιτακτικό χαρακτήρα της ανάγκης οι προοδευτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν την θέση τους. Επανέλαβε το αίτημα του ώστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αυτό-προσδιορίζονται ως προοδευτικά να διασαφηνίσουν τις προθέσεις τους λέγοντας πως “τους καλώ λοιπόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους Πως, πιο γρήγορα θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πώς, ποια κυβέρνηση, και με ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναλάβει τις τύχες της χώρας”. Φράση που προφανώς σχετίζεται με τις επίμονες αρνήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη να θέσει άμεσα θέμα εκλογών.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και μία αναφορά, που έμοιαζε να αφορά και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς. Όπως είπε “η κοινωνία δεν εμπιστεύεται και η ιστορία δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα μεγάλα προσκλητήρια της. Η κοινωνία και η ιστορία δικαιώνουν αυτούς που δε δίστασαν να μπουν στη μάχη και να αγωνιστούν για ψωμί και δικαιοσύνη”.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ληφθούν από τα μέλη του κόμματος, μέσω – πιθανότατα- ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος. Όπως είπε «τα μέλη μας είναι αυτά που θα αποφασίσουν σε ποια κυβέρνηση θα συμμετάσχουμε»

Συνέδριο αποφάσεων και καταγραφής δυνάμεων

Σήμερα και αύριο το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μπει στην κύρια φάση των εργασιών του με τις ομιλίες των μελών και στελεχών του κόμματος.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί σε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ κοινή βάση στις τοποθετήσεις αντικειμενικά αποτελεί η προγραμματική πλατφόρμα του κόμματος που διαμορφώθηκε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο στην προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και εγκρίθηκε με σχεδόν ομόφωνα ποσοστά.

Το δεύτερο αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ζήτημα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει μία συνολική πρόταση που προβλέπει μεταξύ άλλων την απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος και μια σειρά πσοστώσεων που αφορούν την εκπροσώπηση των δύο φύλων, των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος καθώς και συγκεκριμένα ποσοστά βουλευτών.

Στην εναρκτήρια ομιλία του χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άλλωστε από τους συνέδρους να υπερψηφίσουν και να εγκρίνουν αυτές τις αλλαγές. Απευθυνόμενος στους συνέδρου τους προέτρεψε «να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές που ομόφωνα εισηγείται η επιτροπή καταστατικού, καθώς και τη πρότασή μου για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας, Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, απευθείας από τη βάση του Κόμματος».

Πανοραμική άποψη απο την 1η ημέρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Tae Kwon Do

Στην συνεδριακή συζήτηση θα εκφραστούν μεταξύ άλλων οι προσεγγίσεις των τάσεων. Τόσο αυτών που τάσσονται με την συνολική πρόταση για την νέα δομή και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας (Κίνηση Μελών, Ριζοσπαστική Ενότητα, Γέφυρα και ΔΗΜ.ΑΡ) όσο της “Ομπρέλλας” που έχει εκφράσει την διαφωνία της. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή να διατυπωθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής αντιπρότασης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κορυφαία στελέχη της «Όμπρέλλας» όπως ο επικεφαλής των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι, χειροκρότησαν ένθερμα την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα,.

Σε κάθε περίπτωση οι συσχετισμοί που φαίνεται να έχουν προκύψει ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οπότε και εξελέγησαν από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιπρόσωποι για το 3ο Συνέδριο, έχουν ήδη σε σημαντικό βαθμό διαμορφώσει τις εξελίξεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων φέρεται να στηρίζει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες από όλες τις πλευρές συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 70%-80%. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο σε κάλπη που θα στηθεί για τα οργανωτικά ζητήματα, θα καταγράψουν κατά κύριο λόγο τους υφιστάμενους συσχετισμούς. Δίχως αυτό να αποκλείει πάντως το να υπάρξουν προσπάθειες συνθέσεων κατά την συζήτηση στο συνέδριο.

Ικανοποίηση για την οργάνωση του Συνεδρίου

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ήταν το γενικό αίσθημα ικανοποίησης για την οργάνωση του εγχειρήματος. Γεγονός που πιστώνεται θετικά στον γραμματέα του κόμματος, Δημήτη Τζανακόπουλο.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε πριν 6 χρόνια, ενώ η πρόκειται παράλληλα για την πρώτη μαζική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2 χρόνια πανδημίας. Γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξαν όχι μόνον μεγάλες αλλά και ειδικές απαιτήσεις, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τον πολυάνθρωπο χαρακτήρα της διαδικασίας και την ανάγκη ενός πολύπλευρου συντονισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα