Τσίπρας: Σύντομα θα κληθούμε να “βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά”

Τσίπρας: Σύντομα θα κληθούμε να “βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά”
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

"Ανοιχτά χαρτιά" από προοδευτικά κόμματα πριν τις εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προτείνοντας προγραμματικές συγκλίσεις για τη διακυβέρνηση.

Την εκτίμηση ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και «να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Forum των Δελφών, ζητώντας παράλληλα από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» σχετικά με τις προθέσεις τους για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι μειώνεται η ψαλίδα με την Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «σταθερή αλλά ήπια ανάπτυξη». Εκτίμησε μάλιστα ότι οι τάσεις είναι πολύ ανησυχητικές για την κυβέρνηση λέγοντας ότι «μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα». Σημείωσε επίσης ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που όμως δεν μπορούν να προδικάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά στο SPD του Όλαφ Σόλτς στην Γερμανία που ήταν 9 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις αλλά τελικά κέρδισε άνετα τις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, επανέλαβε ότι δεν υφίσταται θέμα «μεγάλου συνασπισμού» δηλαδή συνεργασίας με την Ν.Δ αφού τα προγράμματα των δύο κομμάτων αποκλίνουν. Δήλωσε όμως ότι πιστεύει στην ύπαρξη συνεργασιών στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων που μπορούν να προκύψουν από τις επόμενες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με βάση αυτό απευθύνθηκε στις «προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» καλώντας «να ανοίξουν τα χαρτιά τους» σχετικά με το τι προτίθεται να κάνουν. Τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει «το βράδυ των εκλογών» αλλά νωρίτερα. Ως προγραμματική βάση για τις μετεκλογικές συνεργασίας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτερου μισθού, ένα πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια αλλά και τον στόχο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ώστε να μην βασίζεται μόνον στον τουρισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει την χθεσινή ομιλία μελών του Τάγματος Αζόφ στην Βουλή λέγοντας ότι «ήταν ένα ατόπημα από την πλευρά του κ.Ζελένσκυ και ένα φιάσκο για την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή». Σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκυ «έχει την συμπάθειά μας» αφού η χώρα του δέχεται μία «βάναυση εισβολή και βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου», όμως «όχι να δίνουμε το βήμα της Βουλής σε νεοναζί». Επισήμανε μάλιστα ότι «είναι υπαρκτό πρόβλημα για την Ουκρανία την ίδια η ύπαρξη οπλισμένων νεοναζιστικών μονάδων».

Για την στάση της κυβέρνησης στο ουκρανικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «φέρεται επιεικώς με επιπολαιότητα» διαφωνώντας με το ότι έσπευσε να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία σημειώνοντας ότι «η χώρα πρέπει να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα». Απαντώντας για την θέση του σχετικά με το ουκρανικό επισήμανε «πατάω σε μία βάρκα, αυτή των συμφερόντων της χώρας» λέγοντας «είμαστε με την Ειρήνη, με την σταθερότητα και με την ανάγκη στην περιοχή να υπάρξει η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

Σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση. Ειδικά αναφέρθηκε στην ΔΕΗ λέγοντας πως «παρότι έχει ιδιωτικοποιηθεί το δημόσιο έχει δυνατότητα ν α κάνει κουμάντο. Οπότε οφείλει πρωτίστως η ΔΕΗ να σταματήσει την αισχροκέρδεια» . Αναφέρθηκε επίσης στην εργαλειοθήκη αντιμετώπισης της ακρίβειας που έχει εκπονήσει η Κομισιόν λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τίποτα από όλα αυτά». Ειδικά για τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας θύμισε την δέσμευση του Κ.Μητσοτάκη στην Βουλή για την φορολόγησή τους σημειώνοντας πως «έχει περάσει ένας μήνας από αυτή την συνεδρίαση και ακόμη μετράει πόσα είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη και δεν θα καταλήξουν ποτέ». Επίσης διέβλεψε κοινωνική έκρηξη σημειώνοντας ότι η ενεργειακή ακρίβεια «συνδυάζεται με πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα είδη βασικής κατανάλωσης διατροφής, στα καύσιμα, βρισκόμαστε σε μια εξίσωση δυσεπίλυτη όσο παραμένει σταθερό το εισόδημα και συρρικνώνεται και ανεβαίνουν οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών». Τόνισε ότι «αν αυτό συνεχιστεί για πάρα πολύ ανησυχούμε ότι θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής κρίσης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα