Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Ξεπαγώνετε τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών”

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Ξεπαγώνετε τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών”
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή Eurokinissi

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με τα ζητήματα διαφθοράς και "ασυλίας των τραπεζιτών" να μπαίνουν στο επίκεντρο κατά την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής, στην “Ώρα του Πρωθυπουργού”. Πολλές φορές έκανε δε προσωπικές αναφορές εναντίον του ιδίου του κ. Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για απόπειρα εκκαθάρισης από πλευράς ΝΔ, ποινικών ευθυνών των στελεχών της.

Εκκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αναφέροντας: “κ. Μητσοτάκη από αυτό το βήμα με είχατε χαρακτηρίσει ψεύτη. Αποδεικνύεται ότι εσείς είστε ψεύτης”.

Αναφερόμενος στην επίκαιρη ερώτηση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: “Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12/11, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε”.

“Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα το δημοσίευμα των Financial Times είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν” συνέχισε για τη σημερινή διαδικασία, επικαλούμενος το δημοσίευμα των FT για την τροπολογία που αφορούσε τους τραπεζίτες και τα περιουσιακά στοιχεία.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να προστατεύσετε όσους δεν είχαν την προστασία σας όσο δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα. Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες. Για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση έγινε όπως έπρεπε, με διαβούλευση κλπ, και παρήχθη αποτέλεσμα. Τα επιχειρήματά σας είναι αστεία. Αυτό που κάναμε ήταν εξορθολογισμός, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ποινών” συνέχισε υπερασπιζόμενος τη μεταρρύθμιση του κόμματός του όταν ήταν κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην “ασυλία των τραπεζιτών” και στην “τροπολογία της ντροπής” όπως τη χαρακτήρισε, είπε: “Φάνηκε τις προηγούμενες μέρες ότι ο σκοπός σας ήταν να ξεπαγώσετε τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνετε δώρο την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες.

Με ποια λογική περάσατε έναν νόμο με βάση τον οποίο αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων πριν η υπόθεση τελεσιδικήσει; Όμηροι δεν είναι οι υπόδικοι οικονομικοί εγκληματίες, αλλά εμείς απέναντί τους. Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα; Μιλάμε για υποθέσεις που αφορούν 1,2 δισ. ευρώ, πάνω από 0,5% του ΑΕΠ μας

Ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί το κάνατε; Δεν το είχατε στο πρόγραμμά σας, δεν το είχατε πει στον ελληνικό λαό”, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη.

“Στους τραπεζίτες εξασφαλίζετε ασυλία για μια σειρά υποθέσεων για τις οποίες ελέγχονται ποινικά, που περιλαμβάνουν θαλασσοδάνεια & δάνεια σε ΜΜΕ. Μας είπατε ότι δήθεν το κάνετε για να προχωρήσουν δίχως φόβο σε διαγραφές και μειώσεις χρεών. Καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ούτε οι δανειστές ζήτησαν κάτι τέτοιο. Εμείς το ρυθμίσαμε με νόμο, να γίνεται χωρίς φόβο διώξεων”.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα αναφέρθηκε στα γνωστά “θαλασσοδάνεια” ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

“Μία από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα της ΝΔ καθώς και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί αφορούν 400 εκατ. ευρώ, όπως και του Κήρυκα Χανίων” είπε ο Α. Τσίπρας.

Διερωτήθηκε δε: “Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις; Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;”.

“Αν αυτό εννοείτε λοιπόν, λέγοντας επιστροφή στη κανονικότητα, αυτό είναι επιστροφή στη διαπλοκή, την ασύδοτη διαφθορά και την ατιμωρησία που μας οδήγησε στη κρίση”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δευτερολογία Τσίπρα

Στη δευτερολογία του, απαντώντας στις κατηγορίες Μητσοτάκη ότι δεν έδωσε το “παρών” στην ώρα του πρωθυπουργού όταν ήταν στην εξουσία, ο Α. Τσίπρας απάντησε:

“Υποβλήθηκαν πράγματι 319 ερωτήσεις (οι 217 από βουλευτές μου) όσο ήμουν πρωθυπουργός, αλλά από αρχηγούς κομμάτων ήταν μόνο 15 και απάντησα στις 8. Απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις που μου υποβάλλατε εσείς”.

Για την κριτική Μητσοτάκη στο άρθρο των FT, απάντησε: “Αν έκαναν λάθος οι Financial Times, γιατί παρά την επιστολή του κ. Γεραπετρίτη δεν επανόρθωσαν; Θα σας πω γιατί: Γιατί από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν ακριβείς”.

Για το 18μηνο που θα προβλέπει ο νέος νόμος για παραγραφή υποθέσεων, σημείωσε: “Το μόνο που θα κάνει το δικαστικό όργανο που προβλέπετε, θα είναι να κρίνει αν πέρασε ή όχι το 18μηνο. Για μια σειρά από υποθέσεις έχει παρέλθει το 18μηνο. Ποιους κοροϊδεύετε;”.

“Μας κατηγορήστε ότι με τη μεταρρύθμιση για του Ποινικές Κώδικες κάναμε πλημμέλημα τη δωροδοκία. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς σκελετούς στην ντουλάπα του, έφερε εις πέρας αυτή την κορυφαία μεταρρύθμιση. Βουλευτές σας σήμερα, την υπερψήφισαν. Για το άρθρο 86. σας ρωτάμε τόσο καιρό αν συμφωνείτε ή όχι η δωροδοκία να αφορά την άσκηση καθηκόντων.

Λέτε ότι υπάρχει νομολογία. Αλλά λέτε ότι διαφωνείτε (με τη διάταξή μας). Σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού. Πράγματι καταργήθηκε ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου. Θα θυμάστε την υπόθεση της καθαρίστριας. Η κατάργησή του δεν οδηγεί υποθέσεις σε παραγραφή.” παρατήρησε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα