Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της πατρίδας μας όλο σας το μίσος

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της πατρίδας μας όλο σας το μίσος
Eurokinissi

Περισσότερη δουλειά, μικρότερη αμοιβή και καμία προστασία η ουσία του νομοσχεδίου δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση στην κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και ιδιαίτερα τους νέους και εκφράζει μια πολιτική που θα ανατρέψει σύντομα μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό επισήμανε στην ομιλία του στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Επισήμανε ότι οι διατάξεις του προτεινόμενου νόμου αποκαθηλώνουν το εργατικό δίκαιο και θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως συνίσταται στην λογική: «Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, χωρίς καμία προστασία». Επισήμανε ότι «φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ και μόνο. Ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν». Τόνισε ότι με τις διατάξεις του «καταργείτε το 8ωρο. Θεσπίζετε 10ωρη και 12ωρη απλήρωτη εργασία.Αίρετε την δικαστική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην απόλυση.Διαλύετε οριστικά την Επιθεώρηση Εργασίας. Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια.Ανοίγετε το δρόμο για τη χειραγώγηση των συνδικάτων από την εργοδοσία». Μάλιστα σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός μίλησε για «ελευθερία να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο. Ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί. Ελευθερία να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό.Ελευθερία να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο για εργασιακά στην νέα γενιά, συνδέοντάς το και με τα ζητήματα της πρόσβασης στα πανεπιστήμια, όπως και με τον εμβολιασμό και την καταστολή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «στερείτε από τους νέους της πατρίδας μας τα όνειρα για πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Στέλνετε αστυνομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τους στοχοποιήσατε, τους κυνηγήσατε με βαρβαρότητα, τους συκοφαντήσατε, στην πανδημία. Στέλνετε χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία με την πολιτική σας. Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα». Αναφερόμενος ειδικά στον εμβολιασμό αναφέρθηκε στο Astra Zeneca μιλώντας για την πιο κραυγαλέα επιλογή της κυβέρνησης: «Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες.Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβερνητική επιχειρηματολογία. Όπως τόνισε το νομοσχέδιο «το εμφανίζετε όχι απλώς αναπτυξιακό αλλά και ως φιλεργατικό. Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση. Και μετά τον αείμνηστο Λάσκαρη, που κατάργησε με νόμο την ταξική πάλη, σήμερα ο κοςΧατζηδάκης κάνει ένα βήμα παραπέρα: Τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και τους προσφέρει σμύρνα και λίβανο!». Πρόσθεσε ότι «ξαφνικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, τα συνδικάτα της χώρας, πλήθος από κοινωνικές οργανώσεις, και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, στήνονται στον τοίχο της προπαγάνδας ως συνήγοροι του παλιού, όργανα των εργατοπατέρων, κινούμενα από σκοτεινά σχέδια». Συνολικά είπε ότι «δεν διστάζετε ότι πιο αντεργατικό έχει έρθει για ψήφιση σε αυτή τη Βουλή από τη μεταπολίτευση, την διαπραγμάτευση σε ατομική βάση του εργαζόμενου με τον εργοδότη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, να το εμφανίζετε ως επιτομή του νέου και του καινούργιου».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προοπτική του νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως «δεσμευόμαστε ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που αποτελεί τον πυρήνα των ιδεών και της πολιτικής μας, θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Και θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει σύντομα, όποτε και να επιλέξετε τη προσφυγή στη κάλπη, να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω». Μάλιστα στην έναρξη της ομιλίας του επισήμανε ότι παρατήρησε εκνευρισμό στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού την οποία απέδωσε στο ότι είναι πολιτικά απομονωμένος ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι για τις εξελίξεις αυτές έχει αρχίσει η αντιστροφη μέτρηση.

Εισηγητικά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απροθυμία του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα να έλθει στην Βουλή και να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το αίτημα για να μην εφαρμοστεί φέτος λόγω πανδημίας η διάταξη που μειώνει κατά 30.000 τους εισακτέους στα ΑΕΙ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην άρνηση του Κώστα Τασούλα να του δώσει τον λόγο στην Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή επισήμανε ότι «δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της κοινωνίας.Για αυτό θα σας συμβούλευα να μην το ξανακάνετε. Εκτίθεστε και εσεις και εκθέτετε και τους εντολοδόχους σας». Πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να κρύψεις την αλήθεια. Αυτή είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, σε αντίθεση με τον ιό που όπως ανακαλύψατε εσείς και το καταθέσατε επισήμως σε δηλώσεις σας, δεν είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού». Πιο συγκεκριμένα έθεσε τα ερωτήματα: «Πως να κρύψετε, από 100.000 οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους που δίνουν πανελλαδικές, ότι αποφασίσατε τη  χρονιά της πανδημίας, του εγκλεισμού, και του φόβου, να απλώσετε ένα συρματόπλεγμα που θα κρατήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά μακριά από το όνειρό τους ;» και «πως να κρύψετε ότι μας κυβερνά ένα κόμμα χρεοκοπημένο οικονομικά αλλά και ηθικά; Ένα κόμμα στρατηγικός κακοπληρωτής σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Και μάλιστα το ίδιο κόμμα, με τον ίδιο αρχηγό, που έταξε να βάλει τάξη στα οικονομικά της χώρας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα