Τσίπρας σε ΝΔ: Είστε κυβέρνηση Τζόκερ – Αυτό δεν είναι ανάπτυξη αλλά το “Ωραίο μου πλυντήριο”

Τσίπρας σε ΝΔ: Είστε κυβέρνηση Τζόκερ – Αυτό δεν είναι ανάπτυξη αλλά το “Ωραίο μου πλυντήριο”
Συζήτηση και ψήφιση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019. Eurokinissi

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, στον Άδωνι Γεωργιάδη και στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε για εργασιακό μεσαίωνα και εξυπηρετήσεις σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου.

Με επίθεση στην κυβέρνηση για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ξεκίνησε την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι ‘Ωραίο μου πλυντήριο’. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρώτα βλέπετε ποιους φίλους και ποια συμφέροντα πρέπει να ικανοποιήσουμε. Αφού τα μαζέψετε τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες». Ακολούθως. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ».

Τζόκερ της πολιτικής σκηνής ο Γεωργιάδης

Από το κάδρο του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε ο Άδωνις Γεωργιάδης το οποίο χαρακτήρισε τζόκερ της πολιτικής σκηνής ο οποίος “όποτε μιλάει εκθέτει την παράταξή του”.

 Ειδικότερα,  απευθυνόμενος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Τζόκερ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη; Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα τα μαζέψατε άρον- άρον… Δεν ντραπήκατε να κάνετε όλα αυτά θα ντραπείτε τώρα να κάνετε εξυπηρετήσεις συμφερόντων;».

Να τον χαίρεστε τον Στουρνάρα που εκφόβισε προστατευόμενο μάρτυρα

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά του κεντρικού τραπεζίτη για την υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε για την σύσταση της Προανακριτικής υπογράμμισε: “Πήγατε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι και αντί στο τέλος να αποδειχθεί η σκευωρία θα αποδειχθεί η συνωμοσία σας για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο”.

Για τον κ. Στουρνάρα ανέφερε ο κ. Τσίπρας: “Σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα. Σας το διαβάζω επί λέξει: «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες».

Μένοντας στην υπόθεση της Novartis συμπλήρωσε: “Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς: Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του. Και σας ρωτώ κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχετε το θράσος και συνεχίζετε να μιλάτε για σκευωρία. Τρία απλά ερωτήματα: Πρώτον, είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα για να αλλάξει την κατάθεσή του; Διότι όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη; Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis; Για πόσο ακόμα θα ανέχεστε τέτοιες μαφιόζικες μεθόδους κατά εισαγγελικών λειτουργών; Και τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα: Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Novartis; Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη.

Ακολούθως προειδοποίησε: “Μη τολμήσετε να εξουδετερώσετε την προανακριτική. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του”.

Για τον αναπτυξιακό νόμο σημείωσε ότι πρόκειται για μια φιλοσοφία “ακραία νεοφιλελεύθερη, ακραία αντιλαϊκή και αντεργατική” το οποίο κρύβει ένα “σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό θα έλεγα νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο – νοσταλγός του ΔΝΤ” και συμπλήρωσε: “Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε -σε δύσκολες συνθήκες- και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το νομοσχέδιο, στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον… εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου. Και να λεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης… Ανοησίες. Δοκιμάσατε. Αποτύχατε. Δοκίμασαν σε άλλες χώρες. Απέτυχαν παταγωδώς. Όμως η διαστροφή ότι μπορείτε, μειώνοντας τους μισθούς, να φέρετε ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας”.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απών σκόπιμα γιατί “τι θα μπορούσε να πει για την επαναφορά του εργασιακού Μεσαίωνα και τις αθλιότητες του υπουργού του που διασύρει;” και έκλεισε λέγοντας “οΙ 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι: Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα. Απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος. Κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος”.

Απάντηση Στ. Πέτσα

 Στους εργαζόμενους εκχωρείται η ενίσχυση που δικαιούται μια επιχείρηση που εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, εφόσον αυτή οφείλει δεδουλευμένα, επιδόματα εορτών, αδείας κλπ, με βάση υπουργική απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιου Πέτσα.

Επιδεικνύοντας στο Σώμα, το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο δημοσιεύεται η εν λόγω απόφαση, απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτσας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει προηγουμένως την κυβέρνηση ότι «θέλει μπαταχτσήδες εργαζόμενους και απλήρωτους εργαζόμενους».

Ο κ. Πέτσας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την Ολομέλεια «δυστυχώς για να μην ακούσει τον αντίλογο» και ανέφερε ότι ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε το φύλλο μιας καθημερινής εφημερίδας, δεν διάβασε το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο δημοσιεύεται η τροποποίηση στην υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του και στην οποία προστέθηκε το άρθρο 4Α στην ΚΥΑ που εξειδικεύει την ενίσχυση στις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Ο τίτλος της είναι «εκχώρηση της ενίσχυσης σε εργαζόμενους» και αναφέρεται σε αυτή: «Σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει οφειλές-δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών, επιδόματα κλπ – προς τους εργαζόμενους, που απασχολεί κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής προκειμένου να υπαχθεί στο πρόγραμμα, υποχρεούται να εκχωρήσει το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται μέχρι του ύψος των ανωτέρω οφειλόμενων οφειλών σε αυτούς. Στην περίπτωση που το ποσό της ενίσχυσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη των οφειλόμενων οφειλών, το ποσό της ενίσχυσης θα καταβληθεί αναλογικά σε όλους τους εργαζόμενους στους οποίους η επιχείρηση οφείλει».

«Με αυτό αποδεικνύεται ποιός ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους και ποιός όχι» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κλείνοντας την παρέμβασή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα