Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Ο παππούς μου ήταν από την Πόλη – Στηρίξτε τις δύο χώρες

Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Ο παππούς μου ήταν από την Πόλη – Στηρίξτε τις δύο χώρες
Στιγιότυπο από την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.Η φωτογραφία από την Κωνσταντινούπολη στην Θεολογική σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 (EUROKINISSI / ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI) Eurokinissi

"Μοιάζουμε πολύ Έλληνες και Τούρκοι" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο τουρκικό TGRT Haber - Ζήτησε βοήθεια για το προσφυγικό από τους ομόλογούς του στην ΕΕ, "και για τις δύο χώρες".

Συνέντευξη στο τουρκικό TGRT Haber παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργό, τόνισε πως η στιγμή αυτή ήταν “σημαντική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”. Θυμίζουμε πως παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο κ. Τσίπρας παρέστη σε λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, όντας ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που κάνει κάτι τέτοιο μετά από επίσημη πρόσκληση στη χώρα. Σημειώνεται πως το 1933 είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά όταν είχε αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

 

Σημείωσε πως οι δύο λαοί δεν έχουν μεγάλες διαφορές και πως ο παππούς του ήταν από την Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα είπε: “Νομίζω σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί το οποίο βρίσκεται η Σχολή.  Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε.

Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί”.

Για τα κοινά σημεία των δύο λαών, είπε:

“Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα  φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην  κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα. Υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον”.

“Δεν έχει νόημα να υπάρχει εχθρική προσέγγιση. Αν πάτε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, στην Αθήνα, στην Κομοτηνή, βλέπετε φιλική προσέγγιση”, πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό, δήλωσε: “Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και  τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες”.

Κατέληξε δε ζητώντας στήριξη για το προσφυγικό σε επίπεδο ΕΕ, “τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα