Τσίπρας στο CCTV 2: Εξαιρετικός προορισμός η Ελλάδα για τους Κινέζους πολίτες

Τσίπρας στο CCTV 2: Εξαιρετικός προορισμός η Ελλάδα για τους Κινέζους πολίτες

Συνέντευξη στο κινεζικό CCTV 2 παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της επίσκεψής του στο Πεκίνο. Τι δήλωσε για τη συμφωνία για τη μείωση του χρέους, το προσφυγικό, το BREXIT αλλά και την στρατηγικής σημασίας ελληνοκινεζική συνεργασία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε σήμερα στις 13.30 ώρα Ελλάδας στο κινεζικό CCTV, το οποίο βρίσκεται στην πλατφόρμα της Nova, συνέντευξη εφ’ ‘όλης της ύλης, στον απόηχο της επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με την COSCO ανοίγει τον δρόμο για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας –  Κίνας”. Ο ίδιος έκανε αναφορά σε ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην μακρά πολιτισμική παράδοση κοινό χαρακτηριστικό και των δυο λαών.

Σχετικά με την συμφωνία για τη μείωση του χρέους

“Η κρίση ήταν και είναι δύσκολη, όμως τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας. Ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. Για πρώτη φορά ανοίγει δρόμος για την μείωση του χρέους, προϋπόθεση για επενδυτική εμπιστοσύνη. Εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη. Ήδη το β’ εξάμηνο του 2016 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, ενώ οι εκτιμήσεις για πλεόνασμα 3% το 2017 θα αποτελέσει το όραμά μας για την επιστροφή στην αναπτυξιακή σταθερότητα. Στα πόδια μας, πατάμε το 2021”.

Για το BREXIT

“Η ακραία λιτότητα δεν βοήθησε ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη. Η βαθιά πολιτική κρίση στην Ευρώπη προκαλεί την άνοδο απομονωτισμού και του ευρωσκεπτικισμού. Χρειάζεται αλλαγή πορείας. Η επίπτωση στην Ευρώπη είναι μικρότερη στην Ευρώπη απ’ ότι στη Βρετανία. Και εμείς είμαστε καλυμμένοι για το χρέος, δεν μας επηρεάζουν τυχόν καθυστερήσεις. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες της, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη συνοχή. Παλεύουμε για λαϊκή κυριαρχία και αλληλεγγύη. Η συνεισφορά μας θα είναι καθοριστική. Και θα εμμείνουμε στο σεβασμό στο δικαίωμα των λαών για αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη”.

Για το προσφυγικό

“Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής και οικονομικής κρίσης. Είμαστε και η σταθερή δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Είμαστε περήφανοι που απέναντι στο προσφυγικό ρεύμα αναδείξαμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης την ώτα που άλλοι γύριζαν την πλάτη. Η κρίση ασφαλείας δεν οφείλεται στην προσφυγική κρίση. Χρειάζεται πολιτική ασφαλείας με επιστροφή στις αξίες της αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, εξαιρετικός προορισμός για τους Κινέζους πολίτες, με ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και των ανθρωπίνων αξιών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζει η cctv2 για την κινεζική πολιτική “μια ζώνη ένας δρόμος” που αφορά στην οικονομική σύνδεση της με τη Δύση, στα πρότυπα του αρχαίου δρόμου του μεταξιού.

“Η Ελλάδα είναι σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική. Είναι σημαντικό, γιατί η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη. Στις επιδιώξεις μας είναι η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, οι ελληνικές εξαγωγές, η ναυτιλιακή συνεργασία και τελικά, να προχωρήσει η στρατηγική σχέση με την Κίνα. Άλλωστε, ολοκληρώνεται με επιτυχία το έτος ναυτικής συνεργασίας. Μπορούμε να προχωρήσουμε. Επιδιώκουμε τις επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και τις συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις όπως logistic center στο λιμάνι, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και την αναβάθμιση του λιμανιού. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι σημαντική για την ανάκαμψη. Αυτό θέλει εμπιστοσύνη. Βγαίνουμε από τον κύκλο αβεβαιότητας.

H Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να επωφεληθεί τη δυνατότητα χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και το αντίστροφο. Επίσης, υπάρχει η προοπτική να συνεργαστεί η Ελλάδα και με την τράπεζα των Brics. Η Ελλάδα είναι ένα δέντρο που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά απλώνει κλαδιά σε Βορρά, Νότο και Ανατολή”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή Φωτογραφίας: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα