Ο Τσίπρας καταγγέλλει την Ευρώπη ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών

Ο Τσίπρας καταγγέλλει την Ευρώπη ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για τη φύλαξη των συνόρων της, την ώρα που άλλες χώρες κλείνουν τα δικά τους και η ΕΕ κινείται με αργούς ρυθμούς όσον αφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων, ο πρωθυπουργός στέλνει μηνύματα με δηλώσεις στους Financial Times

Συνέντευξη στους Financial Times έδωσε ο πρωθυπουργός λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο η προσφυγική κρίση και η διαχείριση της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τη φύλαξη των συνόρων.

"Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της αλλά δεν μας λένε τι περιμένουν να κάνουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Πρέπει να διασώζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν τις ζωές τους (στις βάρκες από την Τουρκία). Αν αυτό που θέλουν είναι να τους επαναπροωθούμε, ας το πουν", πρόσθεσε.

Σχετικά με τις τακτικές επιλογής που εφαρμόζει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ειδομένη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως "η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει αποθήκη ψυχών για τους πρόσφυγες αν οι ροές δεν μειωθούν" και πρόσθεσε πως: "Η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ, όλες πήραν την απόφαση να φιλτράρουν τους ανθρώπους ανάλογα με την εθνικότητά τους - για παράδειγμα δεν δέχονται αυτούς από την Βόρεια Αφρική και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό".

O Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας απορρίπτει την κριτική από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να προετοιμαστεί για κατοικίες μεταναστών και προσφύγων για το χειμώνα

"Κάνουμε τα πάντα, το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μένοντας πιστοί στις αρχές μας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με ανθρωπιά", προσθέτει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Το ρεπορτάζ των Financial Times σημειώνει πως οι ροές στα ελληνικά νησιά έχουν μεν μειωθεί λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο 3.400 άτομα φτάνουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. για τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανακόψει τις ροές, η οποία στάλθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την Τετάρτη, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πειστεί αν η μείωση πρέπει να αποδοθεί στις προσπάθειες της Άγκυρας μετά τη συμφωνία να λάβει βοήθεια 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.

Η έκθεση έρχεται πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό και ομάδας πρωθυπουργών της Ε.Ε. στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής. Η συνάντηση που φιλοξενείται στην Αυστρία και περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα και την Αγκελα Μέρκελ αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα με το οποίο πρόσφυγες από τη Τουρκία θα μετεγκατασταθούν σε "πρόθυμα" κράτη-μέλη.

Ενώ το Βερολίνο ελπίζει ότι θα καλύψει έως και 500.000 πρόσφυγες είναι πιθανό τελικά να αφορά μόνο 50.000, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στη συζήτηση. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν θα προχωρήσουν αν η Τουρκία δεν καταφέρει να μειώσει τον αριθμό όσων έρχονται στην Ευρώπη.

"Η Αθήνα είναι όλο και ποιο ανήσυχη ότι θα βρεθεί στη μέση με την Άγκυρα να αποτυγχάνει να ανακόψει τη ροή και τις χώρες στα βόρεια σύνορα να μπλοκάρουν τους πρόσφυγες που πιστεύουν ότι έχουν κίνητρο την οικονομική απελπισία και έτσι δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως "πρόσφυγες πολέμου".

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μόνο πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες με πόλεμο, Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν επιτρέπεται να περάσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι για τη βόρεια Ευρώπη", παρατηρούν οι Financial Times.

Ο Γιάννης Μουζάλας, υπουργός μετανάστευσης, δηλώνει ότι από το Γενάρη η Ελλάδα θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 20.000 πρόσφυγες που περιμένουν μετεγκατάσταση στη Βόρεια Ευρώπη σε νοικιασμένα ξενοδοχεία και κατοικίες που βρίσκονται διασκορπισμένα στην Αθήνα και άλλες πόλεις, χάρη σε ένα πρόγραμμα 80 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Η Ελλάδα προσπαθεί ακόμα να αξιοποιήσει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από την βοήθεια της ΕΕ που είναι αναξιοποίητη εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικών προτάσεων. Κατοικίες για έως και 10.000 επιστρέφοντας πρόσφυγες θα προσφερθούν επίσης.

Τι ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο η προσφυγική κρίση και η διαχείριση της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες (όπως π.χ. Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία) όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.

Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

Στις χτεσινές δηλώσεις του από τη Χίο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι επικέντρωσε στα εξής τρία σημεία:

-Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100". Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.

-Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

-Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε" και πως "από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές". Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για το προσφυγικό. Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

SHARE:

24Media Network