Τζανακόπουλος σε Φλωρίδη: Ουδέποτε προβλεπόταν ο βιασμός να γίνει πλημμέλημα

Διαβάζεται σε 3'
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος EUROKINISSI

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Γιώργο Φλωρίδη, για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Ένταση επικράτησε, το πρωί της Πέμπτης, στη Βουλή (σε συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης) ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη και τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς Δημήτρη Τζανακόπουλο, με αφορμή την πρόταση της εισαγγελέως για την απαλλαγή του Ηλία Μίχου για την κατηγορία του βιασμού στην υπόθεση του Κολωνού.

Αφορμή αποτέλεσε η καταφυγή του υπουργού Δικαιοσύνης σε κατηγορίες ενάντια στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς δήλωσε αρχικά πως οφείλουμε «παρακολουθώντας τις κοινωνικές αντιδράσεις, να αναγνωρίσουμε, κύριε Υπουργέ, ότι η ελληνική δικαιοσύνη βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση, διότι για τους πολίτες, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν ισχύει πλέον το πολιτικό κλισέ: «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη». Αυτό φανερώνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες εχθές ήταν μαζικότατες, τόσο στους δρόμους όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Επισήμανε πως «υπάρχει μία κρίση εμπιστοσύνης στην ελληνική δικαιοσύνη, μία διάρρηξη των σχέσεων των πολιτών με έναν από τους πυλώνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Και αυτό δεν φαίνεται να σας απασχολεί, κύριε Φλωρίδη».

Στη συνέχεια, επισήμανε πως «το αίσθημα ατιμωρησίας και το αίσθημα της μη απόδοσης δικαιοσύνης τροφοδοτείται από το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως όποιος έχει πολιτική και οικονομική εξουσία σε αυτή τη χώρα, έχει τη δυνατότητα είτε να απαλλάσσεται είτε να πέφτει στα μαλακά, είτε η εγκληματική του δραστηριότητα να συγκαλύπτεται συνήθως και με πολιτικές «πλάτες». Και οι πολιτικές «πλάτες» αυτές είναι οι πλάτες της δικής σας Κυβέρνησης, κύριε Φλωρίδη».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε την μυστικότητα της δίκης. Σημείωσε πως «δίκη κεκλεισμένων των θυρών σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν πληροφορίες και δημοσιοποιήθηκε, όπως δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας και το δικαστήριο είναι αυτό το οποίο θα εκδώσει την απόφασή του κάποια στιγμή με βάση τα όσα εξελίχθηκαν σε μια αίθουσα, τα οποία εμείς όλοι αγνοούμε. Δεν ξέρουμε τι έγινε εκεί, τι αποδείχθηκε και τι δεν αποδείχθηκε. Κατά συνέπεια, λοιπόν, ο στοιχειώδης σεβασμός προς τη δικαστική λειτουργία επιβάλλει να περιμένουμε την έκδοση της δικαστικής αποφάσεως».

Στη συνέχεια, όμως, έστρεψε τα βέλη του στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «το 2019, όταν φέρατε τους κώδικες την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή, επιχειρήσατε να μετατρέψετε το αδίκημα του βιασμού του 336 του Ποινικού Κώδικα από κακούργημα σε πλημμέλημα».

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που φώναξε πως πρόκειται για «ψέμα». Επισήμανε πως «ουδέποτε προβλεπόταν ο βιασμός να γίνει πλημμέλημα», αποκαλώντας τον Γιώργο Φλωρίδη «κοινό συκοφάντη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα