Βαρουφάκης: Δεν θα γίνει ‘κούρεμα καταθέσεων’

Βαρουφάκης: Δεν θα γίνει ‘κούρεμα καταθέσεων’
Sooc

Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν όχι και εξηγεί γιατί σε ένα άρθρο 6 σημείων

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων)», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα της Κυριακής καλεί τους πολίτες ο υπουργός Οικονομιών Γιάνης Βαρουφάκης με κείμενο που δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα λίγο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ένα κείμενο έξι σημείων που εξηγούν γιατί -κατά την άποψη του υπουργού Οικονομικών- το όχι είναι η σωστή απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

1. Οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο διότι οι δανειστές της Ελλάδας αρνήθηκαν να μειώσουν το χρέος μας και επέμειναν να αυτό να πληρωθεί ‘παραμετρικά’ από τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

2. Το ΔΝΤ, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι αλλά και εμείς οι ίδιοι θεωρούμε πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη.

3. Το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί αλλά ακόμα αρνείται να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση.

4. Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η Ευρώπη επισήμως έστειλε “σήματα” πως είναι έτοιμη να συζητήσει για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτά τα σήματα δείχνουν ότι και η επίσημη Ευρώπη θα απαντούσε ΟΧΙ στο ίδιο της το τελεσίγραφο.

5. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Οι δανειστές επέλεξαν τη στρατηγική του εκβιασμού μέσω του κλεισίματος των τραπεζών. Σε αυτή τη επιλογή των δανειστών οφείλεται το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδιαπραγμάτευτη.

6. Το μέλλον απαιτεί μια περήφανη Ελλάδα μέσα στη Ευρωζώνη, στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό το μέλλον προϋποθέτει οι Έλληνες να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή, ότι μένουμε στην Ευρώπη και με τη δύναμη που μας δίνει αυτό το ΟΧΙ, διαπραγματευόμαστε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας καθώς και αναδιανομή των βαρών ανάμεσα στους έχοντες και μη έχοντες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα