Βαρουφάκης: Ξέρω πότε θα φύγω. Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ, ούτε να συμβιβαστώ

Βαρουφάκης: Ξέρω πότε θα φύγω. Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ, ούτε να συμβιβαστώ

Συνέντευξη - βόμβα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο The New York Times Magazine. Διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο, δηλώνει τρομοκρατημένος με την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας και αποκαλύπτει ότι έχει ηχογραφήσει την επίμαχη συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας

Ένα μακροσκελές αφιέρωμα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη φιλοξενεί το επόμενο τεύχος του The New York Times Magazine.

Η αρθρογράφος Suzy Hansen, που μίλησε εκτενώς και και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές με τον Γιάνη Βαρουφάκη, διερωτάται αν ο υπουργός Οικονομικών είναι κατάλληλος για μία ελληνική τραγωδία και σημειώνει ότι η σκληρή στάση του στην υψηλού ρίσκου διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους απειλεί να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα.

Στο αφιέρωμα που θα δημοσιευθεί την Κυριακή, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι ξέρει πότε πρέπει να φύγει και σημειώνει: "Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ, ούτε να συμβιβαστώ σε θέματα αρχής και λογικής" ενώ υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να δεχθεί ένα ακόμη πακέτο που θα διαιωνίσει την ίδια κρίση. "Δεν εξελέγην για αυτό" λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να ωθήσει τους Ελληνες σε μία βαθύτερη οικονομική κρίση που δνε είναι καλή ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι "η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσής μας". Ωστόσο, εξηγεί ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές παίρνουν τη μορφή επένδυσης για ένα καλύτερο μέλλον και "πάντα εμπεριέχεται βραχυπρόθεσμο κόστος σε μία επένδυση"

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ανήσυχος για την ελληνική οικονομία σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: "Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος", μία δήλωση που δεν αρμόζει σε ένα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα έπρεπε να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια στους πολίτες της χώρες του και όχι μόνο.

Έχω ηχογραφήσει το Eurogroup της Ρίγας

Την ίδια ώρα, ο 'Ελληνας ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτει ότι έχει ηχογραφήσει την εκρηκτική συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας της 24ης Απριλίου, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για την "περιθωριοποίησή" του από την ηγεσία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Μάλιστα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είχαν γράψει ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε οργισμένες επικρίσεις από κάποιους ομολόγους του οι οποίοι φέρονται να τον είχαν αποκαλέσει "τζογαδόρο και ερασιτέχνη".

"Ο ίδιος λέει ότι έχει ηχογραφήσει τη συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να τη δημοσιεύσει εξαιτίας των κανόνων εμπιστευτικότητας", αναφέρει η αρθρογράφος.

"Όλα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι μου είπαν ότι ξοδεύω τον χρόνο και όλα αυτά, αφήστε με να πω ότι τα διαψεύδω ολόψυχα" είπε ο υπουργός Οικονομικών.

"Κανείς δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών όσο εγώ"

Το άρθρο του The New York Time Magazine για τον κ. Βαρουφάκη προκάλεσε αντιδράσεις, τις οποίες ο υπουργός δεν άφησε ασχολίαστες.

"Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών είναι παραδειγματικός. Κανείς δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών όσο εγώ" τόνισε, κάνοντας λόγο για ψευδείς διαρροές την ώρα που ο ίδιος διαπραγματευόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, απάντησε ότι νιώθει «τρομοκρατημένος και ενεός» («terrified and aghast»), προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον, και «κάθε επένδυση έχει ένα βραχυπρόθεσμο κόστος», όπως είπε.

Σχολιάζοντας την αναφορά του ότι νιώθει τρομοκρατημένος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεδομένης της ασφυξίας που υπάρχει στην αγορά "είμαι τρομοκρατημένος, θυμωμένος και φοβισμένος εδώ και πέντε χρόνια".

Διευκρίνισε ακόμα ότι δεδομένης αυτής της ασφυξίας, θα ήταν επικίνδυνο ο υπουργός Οικονομικών να μην εκφράζει την ανησυχία του.

Σκληρή ανακοίνωση εις βάρος του κ. Βαρουφάκη εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ:

"Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια της πολιτικής αναξιοπιστίας, επιπολαιότητας και ανευθυνότητας. Τώρα πλέον λέει πράγματα που υπονομεύουν φανερά τη θέση της χώρας.

» Μετά τη όπερα-μούφα με τον ΦΠΑ, αποκαλύπτει σήμερα ότι κατέγραψε (με κάμερα ή μαγνητόφωνο;) τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα!

» Προετοιμάζει ωραία τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας! Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί του άρεσε η ιδέα των καλωδιωμένων καταδοτών! Είμαστε και εμείς - όπως ο κ. Βαρουφάκης - τρομοκρατημένοι και εμβρόντητοι. Με την κυβέρνηση".

SHARE:

24Media Network