Βασίλη Οικονόμου πες μια συγγνώμη, τζάμπα είναι

Βασίλη Οικονόμου πες μια συγγνώμη, τζάμπα είναι
Βασίλης Οικονόμου Nikos Libertas / SOOC

Συνέχεια του πολιτικού αμοραλισμού από τον βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος είδε το κόμμα στο οποίο ανήκει να τον καλύπτει. Κάνει λόγο για "μονταζιέρες". Σε αντίθετη γραμμή ο Στέλιος Πέτσας.

Ούτε μια συγγνώμη για τους “τζαμπατζήδες” της ΔΕΗ από τον βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος αντιθέτως μιλάει για δολοφονία χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, κάνοντας δηλώσεις σε αρκετά κανάλια από το βράδυ της Πέμπτης, αντί να προσπαθήσει έστω να ανασκευάσει κάνοντας λόγο για “ατυχή διατύπωση”, ισχυρίστηκε πως τα λεγόμενά του απομονώθηκαν με πρόθεση κακόβουλα αντιπολιτευτική.

“Όλος ο στρατός του ΣΥΡΙΖΑ, τα “τρολ” του ΣΥΡΙΖΑ από χθες το πρωί με έχουν πεθάνει”, “είπα κάτι πολύ απλό αλλά η μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ και η “καλή” εφημερίδα “Αυγή” που το ξεκίνησε, πήρε την πρώτη πρόταση και άφησε όλα τα υπόλοιπα. Το κείμενο έχει απομαγνητοφωνηθεί βέβαια, μπορεί να το δει ο κόσμος το βίντεο, γιατί το ανέβασα όλο, γιατί ούτε και προβοκάτσια δεν ξέρουν να στήσουν”, είπε ο Β. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως συνέχισε, “φαίνεται ξεκάθαρα” ότι εκείνος μίλησε για τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και για τα 800 εκατ. ευρώ που έχει “ρίξει” η ΔΕΗ και η κυβέρνηση για να στηρίξουν τους πολίτες. Επανέλαβε ότι οι αδύναμοι πρέπει να στηριχθούν και πως για τις 20.000 διακοπές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι.

“Εισηγείται κάποιος δωρεάν ρεύμα; Γιατί ο κ. Τσίπρας (το εισηγείται); Ε, αυτό είπα. Δεν υπάρχει δωρεάν ρεύμα. Υπάρχει λοιπόν το κόστος. Μπορεί να μας πει ο κ. Τσίπρας ότι εισηγείται δωρεάν ρεύμα. Να μας εξηγήσει και γιατί έκοβε του κοσμάκη το ρεύμα το ‘17 και το ’18, τα τελευταία χρόνια που ήταν πρωθυπουργός”, τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας στην ουσία την επιχειρηματολογία που διατύπωσε τη Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου.

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Οικονόμου κατηγόρησε για “ελεεινολογία” και “δολοφονία χαρακτήρων” τον αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος σχολίασε το πόθεν έσχες και τα δάνειά του. “Δεν χρωστάω. Είναι ενήμερα τα δάνειά μου”, απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Η ανάλυση του Vouli Watch ρίχνει περισσότερο φως στα περιουσιακά στοιχεία του κ. Οικονόμου.

“Εγώ βγήκα ο “μπαταχτσής”. Εγώ, που έχω ενήμερο δάνειο. Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που χρωστάει πάνω από τα δικά μου…. Πώς τολμάνε και μιλάνε σήμερα στον κόσμο”, σημείωσε.

Το αστείο με τα δάνεια και το πόθεν έσχες

Φυσικά, κανείς δεν είπε πως τα δάνεια του Β. Οικονόμου δεν είναι ενήμερα, αυτό όμως που τέθηκε εξ αρχής είναι ζήτημα ηθικής, έναντι του πολίτη που αγωνιά για το πώς θα τα βγάλει πέρα και που δεν έχει τη πολυτέλεια να προβεί σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, ανάλογες με εκείνες που έχουν ευεργετήσει κόμματα σαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ουδείς είπε πως ο ο δανεισμός από μόνος του, είναι μεμπτός. Αποτελεί ωστόσο απότοκο μιας υπερδανειακής ευκολίας των δεκαετιών προ της κρίσης, την οποία καλλιέργησαν και εκμεταλλεύτηκαν οι ίδιοι οι πολιτικοί που σήμερα εμφανίζονται να μας κουνάνε το δάχτυλο, κάνοντας λόγο για τζαμπατζήδες. Ακόμη, καλό θα ήταν να μάθουμε ποια εκ των δανείων των βουλευτών έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις, ή εξυπηρετούνται κανονικά. Στη δεύτερη περίπτωση, υπάρχει ζήτημα με το ισοζύγιο των εισοδημάτων που παρουσιάζουν, έναντι της αποπληρωμής των δόσεών τους και το υψηλό κόστος για την διατήρηση πολιτικών γραφείων και άλλων αναγκών. Παράλληλα, οι καταθέσεις των βουλευτών, τείνουν στη πορεία των ετών να παραμένουν υψηλές.

Μη ξεχνάμε πως το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου κάλυψε απολύτως τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση για την έπαυλη 759τ.μ. με πισίνες ολυμπιακών εγκαταστάσεων στη Τζιά και τους παχυλούς μισθούς των golden boys, γιατί η “διοίκηση έσωσε τον φορέα”.

Το ζήτημα ηθικής λοιπόν έχει να κάνει με το “ζύγι” και το πώς διαμορφώνεται. Από τη μια ο πολίτης που δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα του ή επιλέγει να παγώσει ή να κρυώσει για να μη βρεθεί προ… εκπλήξεων, και από την άλλη οι μεγάλες απολαβές, τα bonus και ο κ. Β. Οικονόμου των 18 ακινήτων, αλλά και των 259.000 ευρώ σε -έστω και- ρυθμισμένες, όπως λέει, οφειλές.

Η επιθετική ρητορική του κ. Οικονόμου συνεχίστηκε πάντως και στον ΑΝΤ1 όπου επανέλαβε:

“Εάν κάποιοι κρύβονται πίσω από μια τεχνητή αδυναμία και μπορούν να πληρώσουν, αυτοί πρέπει να πληρώσουν, αυτό είπα”, σημείωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως καταφέρθηκε “κατά των μπαταχτσήδων και όχι όσων αντικειμενικά δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα”.

“Απομονώθηκε μια πρόταση, «μονταζιέρα» δηλαδή. Να μην χυδαιολογούν και να μην κάνουν δολοφονία χαρακτήρων. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών τους και είπα ότι υπάρχουν εργαλεία για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά αυτό δεν ακούστηκε καθόλου, ακούστηκε αυτό που απομόνωσαν”

“Η Κυβέρνηση επιτέλους να πιέσει την ΡΑΕ και να βγάλει τα νούμερα με τα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας”, κατέληξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε πως οι αντιδράσεις ξέσπασαν μετά την εμφάνιση του κ. Οικονόμου στη πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, το πρωί της Πέμπτης, όπου διατύπωσε τις αιτιάσεις του για τους “τζαμπατζήδες” του ρεύματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης, με δικά του λόγια:

“Δεν είμαστε στην εποχή του τζάμπα, ούτε του δωρεάν, γιατί πρέπει ο καθένας να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη και οι άνθρωποι που, ίσως, δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κρυβόμενοι πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη. Άρα, λοιπόν, με προσοχή η ΔΕΗ και οι πάροχοι πρέπει να προσεγγίσουν αυτούς που έχουν παραγματικά ανάγκη και είναι σε αδυναμία. Για εμένα είναι πρωτεύον να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Η ΔΕΗ έχει αυτό το πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτήσει και η κυβέρνηση που έχει επιδοτηθεί με 800 εκατ. από τα κέρδη και τα διαθέσιμα της ΔΕΗ και έχουν πέσει το μήνα Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο. Όπως φαίνεται, όμως, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουν καλυφθεί. Εκεί, λοιπόν, προσοχή. Αυτό συνιστώ εγώ”.

Στη συνέχεια ερωτήθηκε εύλογα για τους παρόχους οι οποίοι δεν έχουν λίστα με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και τα περιουσιακά τους στοιχεία, κάτι που καθιστά όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τη δυσκολία στον έλεγχο. Η απάντηση του κ. Οικονόμου ήταν πως οι επιδοτήσεις δόθηκαν για τα “χαμηλά” όπως είπε εισοδήματα, χωρίς όμως να απαντά στο γεγονός ότι αυτές οι επιδοτήσεις είναι το λιγότερο, πενιχρές, μπροστά στα υπέρογκα ποσά της ρήτρας αναπροσαρμογής που καλούνται να πληρώσουν πολλοί συμπολίτες μας. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που το τελικό ποσό που πρέπει να αποπληρώσει κανείς, ξεπερνά και το ίδιο το μηνιάτικό του.

Στο τζάμπα έχει γαλουχηθεί μια κοινωνία

Αφού δέχθηκε αντιδράσεις από τους παρουσιαστές της ΕΡΤ και τους λοιπούς καλεσμένους του πάνελ, τον κ. Θεοχαρόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Χήτα της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Οικονόμου προχώρησε ως εξής, υπερασπιζόμενος τα λεγόμενά του:

“Κολλήσατε στην έννοια του τζάμπα. Στο τζάμπα έχει γαλουχηθεί μια κοινωνία η οποία πρέπει αυτή τη στιγμή να καταλάβει. Εσείς πιστεύετε ότι ο συνταξιούχος δεν μπορεί να πληρώσει; Από τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, δεν μπορούν να πληρώσουν; Οι 20 χιλιάδες που δεν πληρώσανε πιστεύετε ότι είναι συνταξιούχοι; Να δούμε το προφίλ των ανθρώπων αυτών. Επειδή κινούμαστε μέσα στην κοινωνία και δεν είμαστε οι πολιτικοί του γραφείου και της υψηλής διανόησης, σας λέω ότι υπάρχουν τεράστια κοινωνικά ζητήματα, ζητήματα που η κυβέρνηση πρέπει να τα δει, και λέω ότι πίσω από αυτά τα προβλήματα, δεν θα παίζουν κάποιοι το παιχνίδι τους, του τζάμπα”.

Στέλιος Πέτσας: “Άδειασε” τον Οικονόμου για τους τζαμπατζήδες

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΑΝΤ1, “άδειασε” πάντως τον Βασίλη Οικονόμου λέγοντας με νόημα ότι “όταν έχουμε δεκαπλασιασμό της τιμής του ρεύματος δεν μπορούμε να πούμε ότι το νοικοκυριό είναι μπαταξής”. “Καταλαβαίνω πού αναφέρεστε, στη δήλωση του κ. Οικονόμου ο οποίος απάντησε για όσα είπε, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πως δεν είναι όλοι μπαταχτσήδες. Άλλο είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα στήριξης”.

“Άλλο πράγμα ο στρατηγικός κακοπληρωτής και άλλο αυτός ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον μισθό που παίρνει”, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας. Παραδέχθηκε δε, πως οι πάροχοι δεν μπορούν να γνωρίζουν αναλυτικά τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε καταναλωτή, ενώ σχολίασε πως για έναν πολίτη είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί το πώς λειτουργεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, “εμείς λέμε ότι το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής θα καλύπτεται από το Κράτος. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει το Κράτος να το καλύψει για μακρύ χρονικό διάστημα για να μπορέσει και ο πολίτης να “καταλάβει” την βοήθεια. Σε περιόδους όπως αυτή, είναι ακραία κίνηση η διακοπή της ηλεκτροδότησης και θα αφορά μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι διακανονισμού της οφειλής για όποιον θέλει να πληρώσει”.

Τον Μάιο και τους επόμενους μήνες θα υπάρχει πιο γενναία παρέμβαση

“Τον Απρίλιο δόθηκε βοήθεια και στήριξη μεγαλύτερη από εκείνη που προτείνουν κάποια κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ. Σχετικά με το πότε παρέχεται η βοήθεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, εμείς έχουμε αποδείξει πως κάνουμε τα πάντα με σχέδιο και πρόγραμμα. Η βοήθεια που ξεπερνούσε ήδη τα 2 δις δόθηκε με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου προϋπολογισμού. Πλέον εξετάζουμε τις δυνατότητες και περιμένουν και τις αποφάσεις της ΕΕ, ώστε σε κάθε περίπτωση να υιοθετηθούν νέα μέτρα και θα δείτε ότι τον Μάιο και τους επόμενους μήνες θα υπάρχει πιο γενναία παρέμβαση. Τα μέτρα κάθε Μάιο και Ιούνιο αποφασίζονται έτσι κι αλλιώς και δεν έχουν σχέση με τις εκλογές”, προσέθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΣ είπε ακόμη πως “υπάρχει το ενδιαφέρον για να μπορεί να στηρίξει κανείς και μετά υπάρχει η προσαρμογή στις συνθήκες και για αυτό είναι πολύ κρίσιμο η στήριξη από την Κυβέρνηση να συνεχιστεί για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις από τους λογαριασμούς”.

Ακόμη, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως “για ένα διάστημα που θα δούμε τις αυξήσεις και στις τιμές των προϊόντων πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα και για τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τα άλλα μέτρα στήριξης όπως η μείωση φόρων και η αύξηση μισθών για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος”.

“Η Κυβέρνηση έχει περάσει πολλές κρίσεις στην θητεία της, όπως η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας και έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που θεωρώ ότι δεν διαταράσσεται με την κρίση στους λογαριασμούς ρεύματος”, επεσήμανε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ακόμη ότι “η μέση τιμή που πλήρωσε ο Έλληνας καταναλωτής είναι μικρότερη από εκείνη σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, αυτό είναι δύσκολο να το δώσουμε να το καταλάβουν οι πολίτες, αλλά ισχύει”.

Θυμίζουμε πως στις 18 Μαΐου εκδικάζεται η συλλογική αγωγή τής ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής) κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις δεκάδες καταγγελίες για αδιαφάνεια των λογαριασμών, υπέρογκες και άδικες χρεώσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αγρότης που καλείται να πληρώσει μόνο για τη συγκεκριμένη ρήτρα 53.000 ευρώ, φοιτήτρια που είδε τον λογαριασμό ρεύματος να εκτινάσσεται στα 1.480 ευρώ (εκ των οποίων 800 η ρήτρα) και εργαζόμενος που πλήρωνε παλαιότερα μέχρι 120 ευρώ και πλέον πρέπει να πληρώσει 1.220.

Οι πάροχοι επέβαλαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Νοέμβριο του 2020 και ήδη πολλοί συμπολίτες μας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις, προσωρινού χαρακτήρα, δικαιώνουν τους καταναλωτές καθώς παγώνουν τη διακοπή ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής της ρήτρας.

Σημειώνεται πως από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουν υπάρξει 26.500 περίπου εντολές για διακοπή ρεύματος ενώ έχουν εκτελεστεί ήδη 6.500.

Παραδείγματα ρήτρας αναπροσαρμογής

Υπενθυμίζεται η ΔΕΗ αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής λειτουργεί με τους εξής τρόπους:

  • Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε και βασίζονταν στη ρήτρα CO2, δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Οι πάροχοι έχουν αναρτήσει στις επίσημες ιστοσελίδες τους τον τρόπο υπολογισμού (αναλυτικά τον μαθηματικό τύπο) της ρήτρας αναπροσαρμογής και κάποια παραδείγματα:

ΔΕΗ – Παράδειγμα εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής

Elpedison: Tρόπος υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ήρων: Παραδείγματα υπολογισμού ρήτρας αναπροσαρμογής

NRG: Περιγραφή ρήτρας αναπροσαρμογής

Volterra: Παράδειγμα υπολογισμού ρήτρας αναπροσαρμογής

Protergia: Σχετικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς

ΣΥΡΙΖΑ: Το ερώτημα παραμένει για τον κ. Μητσοτάκη: Συμφωνεί με τον Β. Οικονόμου ή θα τον αποπέμψει;

Την αποπομπή του Β. Οικονόμου από τη ΝΔ ζητά πάντως με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον χαρακτηρίζει “γυρολόγο”. Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

“Ο κ. Βασίλης Οικονόμου με το πρωινό διακαναλικό παραλήρημά του απλά τα έκανε χειρότερα.

Αφού επιτέθηκε χθες χυδαία στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη που ξεπερνά το μισθό ή τη σύνταξή τους και κινδυνεύουν με αποκοπή ρεύματος, λέγοντας ότι «έχουν γαλουχηθεί στο τσάμπα και τώρα πρέπει να πληρώσουν», τώρα του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει για τον κ. Μητσοτάκη που κρύβεται: Συμφωνεί με τον γυρολόγο βουλευτή του ή θα τον αποπέμψει από τη ΝΔ;”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021”

Στο θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος επανήλθε άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Σωκράτη Φάμελλου.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι “η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021, ενώ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-19 το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%”.

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Φάμελλος αναφέρει: “Εφόσον στην ανακοίνωσή του αναφέρεται σε ψέματα και λαϊκισμό, ρωτάμε: είναι για το ΥΠΕΝ ψέμα και λαϊκισμός η προσφυγή της συντονιστικής επιτροπής της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής; Είναι ψέμα και λαϊκισμός η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής) κατά των παρόχων που εκδικάζεται στις 15 Μαΐου; Η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν τους χωρίς προηγούμενο φουσκωμένους λογαριασμούς δεν είναι λαϊκισμός. Λαϊκισμός είναι το “δεν είμαστε στην εποχή του τζάμπα, ούτε του δωρεάν” όπως προκλητικά δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου”.

Καταλήγοντας, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: “Είναι προκλητικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί ακόμα και σήμερα να δικαιολογήσει την απροθυμία της να παρέμβει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσει την αισχροκέρδεια. Είναι καθήκον της να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μέτρα μείωσης των τιμών και στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο τον λογαριασμό Μητσοτάκη”.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έφερε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:

Υπενθυμίζεται ότι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απαντούσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται στο “Δεν Πληρώνω”. Όπως ανέφερε το ΥΠΕΝ:

“ο κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να στρέφεται στο ψέμα και την παραπλάνηση για να ξεπεράσει τα πολιτικά του αδιέξοδα. Σήμερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ξεδιάντροπου λαϊκισμού και υποσχέθηκε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης. Το πόσο κόστισαν και κοστίζουν στους Έλληνες τα ανεύθυνα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλους γνωστό”.

“Η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες”, τονίζεται σχετικά.

Η ανακοίνωση συμπληρώνει: “Στο ρεσιτάλ ψευδολογίας του μάλιστα, παραλείπει συστηματικά να αναφερθεί στη λιανική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, η οποία τον Μάρτιο ήταν χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 8% μετά τις επιδοτήσεις της Κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες στις οποίες αναφέρεται διαρκώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η μέση λιανική τιμή ήταν κατά 62% και κατά 4% αντίστοιχα ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα τον περασμένο μήνα.

Τον Απρίλιο, με τις κρατικές επιδοτήσεις απορροφάται η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των νοικοκυριών σε ποσοστό άνω του 80%. Το ίδιο ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής. Οι επιχειρήσεις αυτές, που ανέρχονται σε 1.240.000, επιδοτούνται για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης με 230 ευρώ/MWh”.

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει: “Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ηλεκτροδότησης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δικής του διακυβέρνησης ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους διεκόπη η παροχή ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το 2017, οι διακοπές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 233.092 και το 2018 σε 220.314. Αντίστοιχα, το 2020 μειώθηκαν σε 186.887 και το 2021 σε 168.471”.

Τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας πως ο Αλ. Τσίπρας “επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως το 2015”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα