Βάσος Λυσσαρίδης: Οι πολιτικοί αποχαιρετούν τον Κύπριο αγωνιστή

Βάσος Λυσσαρίδης: Οι πολιτικοί αποχαιρετούν τον Κύπριο αγωνιστή
Ο Βάσος Λυσσαρίδης eurokinissi

Τον Κύπριο πολιτικό και αγωνιστή, Βάσο Λυσσαρίδη ο οποίος πέθανε την Μ. Δευτέρα, αποχαιρετά ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας.

«Στον έναν αιώνα της πολυκύμαντης ζωής του, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη.

Και πρόσθεσε: «Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως ο γελαστός «γιατρός» υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος και τρυφερός άνθρωπος. Αλλά και διαρκές σύμβολο τόλμης: «Είμαι μικρός», έλεγε, «αλλά αν δεν κάνω μεγάλα βήματα θα είμαι ακόμη μικρότερος». Οι Έλληνες, πάνω από κομματικές διαφορές, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή».

Δένδιας: Συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου

Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, εκφράζει στους οικείους του, μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, στην ίδια ανάρτηση ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως ο Βάσος Λυσσαρίδης συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και τον αγώνα της για ελευθερία.

ΥΠΕΞ: Σημάδεψε με τη δράση του τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου

Θλίψη για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, “ιστορικού πολιτικού ηγέτη της Κύπρου, που σημάδεψε με τη δράση του τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την πολιτική ιστορία της πατρίδας του”, εκφράζει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του Βάσου Λυσσαρίδη και στον κυπριακό λαό.

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνιστής πρώτης γραμμής

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει: “Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας αγωνιστής πρώτης γραμμής, καθώς και ένας προοδευτικός διανοούμενος και ποιητής. Συνδέθηκε από νωρίς με τον δημοκρατικό και απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο κατά το διάστημα 1955-1959, ενώ είχε υπάρξει Πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων και υπεύθυνος της Εθνικοτοπικής ΕΑΜ Κύπρου.

Από την πρώτη στιγμή έδρασε ενάντια στο χουντικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που οδήγησε στην εισβολή και κατοχή μέρους της Μεγαλονήσου. Γι’ αυτή του τη δράση έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του από παρακρατικές δυνάμεις. Υπήρξε στενός φίλος και προσωπικό γιατρός του Μακαρίου, απ’ όπου και του αποδόθηκε το φιλικό προσωνύμιο «γιατρός».

Κατά το διάστημα 1985 έως 1991 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ από το 1969 έως το 2001 ήταν πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ. 

Σχεδόν για μισό αιώνα, από το 1960 έως το 2006 εκλεγόταν βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης έχαιρε σεβασμού σε ολόκληρο τον Ελληνισμό ως ευγενικός, ευθύς και φλογερός συνομιλητής.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Γεννηματά: “Έφυγε” μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού

Τον Βάσο Λυσσαρίδη αποχαιρέτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά τονίζει: “Μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού έφυγε σήμερα. Ένας φλογερός πατριώτης, ένας γνήσιος δημοκράτης. Ένας ιδεολόγος σοσιαλιστής, μαχητής των κοινωνικών αγώνων. Ένας προοδευτικός διανοούμενος. Ένας εραστής του ελεύθερου λόγου και του ζωντανού και ανήσυχου πνεύματος.

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Ο γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης. Ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο επιστήμονας που για έναν αιώνα αγωνίστηκε για τα δίκαια της  Κύπρου με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, παντού σ’ όλη τη γη, από κάθε μετερίζι. Δίπλα στον Μακάριο ενάντια στη χούντα και το προδοτικό πραξικόπημα και αργότερα με την ΕΔΕΚ στη Βουλή και στα διεθνή fora.

Με τον χειμαρρώδη λόγο του έδωσε κάθε ικμάδα του “είναι” του, απροσκύνητος, αντιστασιακός και ελεύθερος άνθρωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ, για όλους εμάς, υπήρξε πάντα ο σύντροφος, ο συναγωνιστής, ο συνοδοιπόρος των κοινών μας αξιών και των αγώνων μας για την Ελλάδα και την Κύπρο, για την αλλαγή, την πρόοδο και την  ευημερία. Το όνομα του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο να δείχνει το δρόμο μέχρι την τελική νίκη”.

Συλλυπητήρια από τον Πρ. Παυλόπουλο

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την γραμματέα του εκλιπόντος Βάσου Λυσσαρίδη- με τον οποίο τον συνέδεε μακρά φιλία και συνεργασία- κα Μελίνα Αλούπα και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια μιας Ιστορικής, κυριολεκτικώς, προσωπικότητας, που «Απροσκύνητη», για να θυμηθούμε το εμβληματικό ποίημά του, αγωνίσθηκε ως το τέλος του για τον Ελληνισμό γενικότερα και, κυρίως, για την δικαίωση της Μαρτυρικής Κύπρου.

Σαμαράς: Γνήσιος πατριώτης

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη:

«Έφυγε ένας γνήσιος πατριώτης που υπηρέτησε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου και τον Ελληνισμό. Εκφράζω στους οικείους του τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα