Βενιζέλος στην Guardian: Η εξάμηνη προεδρεία θα αποδείξει πως είμαστε κανονική χώρα

Βενιζέλος στην Guardian: Η εξάμηνη προεδρεία θα αποδείξει πως είμαστε κανονική χώρα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Ως μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει πως είναι "μία κανονική χώρα" βλέπει ο Ε. Βενιζέλος την εξάμηνη προεδρεία της χώρας

“Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι μία κανονική χώρα” δήλωσε σε συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει πως “Σε τριάμισι χρόνια λάβαμε μέτρα ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 35% του ΑΕΠ”.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας γράφει ότι αξιωματούχοι τρέφουν την ελπίδα πως η προεδρία θα δώσει μία περίοδο χάριτος στην ελληνική κυβέρνηση, κυρίως χωρίς να υπάρχουν πιέσεις για την εφαρμογή αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει επίσης ότι είναι καλό που η Ελλάδα, η οποία έχει βιώσει την εμπειρία της κρίσης, και αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης “τώρα που θα διεξαχθεί η μεγάλη συζήτηση για την Ευρώπη και τη νέα αφηγηματική της”. Όπως σχολιάζει, η Ελλάδα “είναι το εργαστήριο της κρίσης”.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την ανησυχία που υπάρχει, η ελληνική προεδρία όχι μόνο να μην ενώσει την Ευρώπη, αλλά αντίθετα να επισκιαστεί από τις συχνά δύσκολες σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της διαίρεσης μεταξύ βορρά και νότου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει ότι οι σχέσεις με την τρόικα ήταν πάντα δύσκολες.

“Η τρόικα δεν συμπεριφέρεται καλά υπό το δεδομένο της τεράστιας [οικονομικής] μας επιτυχίας”, σημειώνει, επιμένοντας ότι οι συμφωνίες διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσαν να είχαν “μία πιο ευέλικτη και πιο έξυπνη προσέγγιση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα