Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας και θέματα οικονομίας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας και εσωτερικής και κοινωνικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 399 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 122, η ΝΔ με 75, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 67 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 51, το ΚΚΕ με 47, το ΜέΡΑ25 με 35 και με 2 οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 204 Ερωτήσεις, 153 Αναφορές, 6 Α.Κ.Ε., 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό Α.Κ.Ε. και 32 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 31.01.2022

ΜέΡΑ25: Τιμές ενοικίων την τελευταία δεκαετία

Η Βουλεύτρια του κόμματος, Μαρία Απατζίδη, υποβάλλει αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τις υψηλές τιμές των ενοικίων για στέγαση, που παρατηρούνται ιδίως στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ζητάει αναλυτικά τα ποσά των τιμών ενοικίασης για τους ανωτέρω νομούς την τελευταία δεκαετία και επισημαίνει την εκτόξευση των μισθώσεων σε δυσθεώρητα ύψη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Πορεία μετεγκατάστασης φυλακών Κορυδαλλού

Ο βουλευτής Β’ Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, διατυπώνει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, αναφορικά με τους χρόνους απομάκρυνσης των φυλακών του Κορυδαλλού στην περιοχή του Ασπροπύργου. Υπογραμμίζει πως πρόκειται για προεκλογική δέσμευση του κόμματος, σημειώνοντας ότι η υπάρχουσα κατάσταση υποβαθμίζει τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά επηρεάζοντας αρνητικά την περιοχή. Προσθέτει, επίσης, πως έχει παρέλθει ένα διάστημα 2,5 ετών διακυβέρνησης από την ΝΔ και ερωτά ποιο είναι το σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μετεγκατάσταση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 1.2.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Άμεση επιστροφή, με συστηματικό διαγνωστικό έλεγχο, όλων των υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποβάλλουν ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, αναφερόμενοι στην ανάγκη επιστροφής των υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας. Στο κείμενό τους επισημαίνουν ότι 7000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και ενώ βρισκόμαστε σε συγκυρία αυξημένων αναγκών στελέχωσης των δημόσιων δομών λόγω της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης. Κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι επιμένει στη γραμμή της στοχοποίησης των ανεμβολίαστων υγειονομικών ως το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει την τραγική αποτυχία της στη διαχείριση και εμμένει σε μια ακραία επιλογή τιμωρητικότητας που υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις αντοχές του ΕΣΥ. Δεδομένων των συνθηκών, ερωτούν αν υπάρχει πρόθεση επιστροφής του προσωπικού του ΕΣΥ που είναι σε αναστολή εργασίας, καθώς κι αν υπάρχει περίπτωση απόλυσης εργαζομένων από τις δημόσιες δομές υγείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 2.2.2022

Κ.Κ.Ε.: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της δράσης φασιστικών ομάδων στο κέντρο του Μενιδίου Αττικής

Τέσσερις βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το φαινόμενο δράσης φασιστικών ομάδων στην Αττική. Ειδικότερα σημειώνουν ότι παρατηρείται, φασιστικές ομάδες που δρουν ως συμμορίες, να επιτίθενται σε πολίτες, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μαζέψουν υποστηρικτές, εκμεταλλευόμενοι την ευχέρεια που παρατηρείται στις κινήσεις τους στο κέντρο του Μενιδίου. Καλού, λοιπόν, την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που θ’ αντιμετωπίσει το φαινόμενο τρομοκρατίας που επιχειρούν να καλλιεργήσουν αυτές οι φασιστικές ομάδες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Εκτός ΜΕΘ το 60% των θανάτων από Covid στο Νοσοκομείο Παπανικολάου

Ο βουλευτής του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, απευθύνει ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, αναφορικά με το υψηλό ποσοστό θανάτων από Covid, που παρατηρείται εκτός των κλινών ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη Βουλή, τα τελευταία 2) έτη, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid εκτός ΜΕΘ ξεπερνά το 60%. Ως παράδειγμα, φέρνει το Νοσοκομείο Παπανικολάου στο οποίο καταγράφηκαν, κατά τα έτη 2020-2021, 927 θάνατοι ασθενών με Covid, από τους οποίους οι 587 παρατηρήθηκαν σε απλές κλίνες Covid και οι 340 σε ΜΕΘ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, ερωτά ποια είναι η εικόνα για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, ποιος ο αριθμός των απωλειών και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 3.2.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πόσο λειτουργικοί είναι πραγματικά οι μηχανισμοί για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία;

Σαράντα έξι βουλευτές του κόμματος, διαμορφώνουν ερώτημα προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, προτάσσοντας την ανάγκη να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών βοήθειας και προστασίας που υφίστανται για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή άλλης βίας. Διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση δεν ανέφερε  καμία πρόθεση για την αύξηση των δομών, συμβουλευτικών κέντρων και των καταφυγίων – ξενώνων για γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά τους και ερωτούν τι προτίθεται να κάνει ώστε η ελληνική αστυνομία να μπορέσει να λειτουργήσει παρεμβατικά στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και πότε θα λειτουργήσουν τα 6 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, που ιδρύθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και τι περιλαμβάνει η δράση τους, πόσο προσωπικό απασχολούν και πόσες γυναίκες έχουν κάνει αίτηση για να φιλοξενηθούν σε ξενώνες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 4.2.2021

ΜέΡΑ25: Παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ελληνικές αρχές

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, απευθύνει ερώτηση στα Υπουργεία Μετανάστευσης & Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αναφέρει μαρτυρία πρόσφυγα του οποίου κατασχέθηκαν τα προσωπικά του αντικείμενα, συνελήφθη, κρατήθηκε σε άθλιες συνθήκες και εν τέλει επαναπροωθήθηκε παρανόμως με τη διαδικασία αυτή να επαναλαμβάνεται 6 φορές. Στο κείμενό τους, επισημαίνουν παράνομες επαναπροωθήσεις και απαιτούν τη συντονισμένη δράση πολλών υπηρεσιών, αφού το πλήθος των καταγγελιών είναι μεγάλο και αφορά τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα. Κατόπιν τούτων, ερωτούν την ηγεσία των Υπουργείων πως δικαιολογείται η παραβίαση ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων από τις ελληνικές υπηρεσίες και σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι υπηρεσίες να μην παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και κατά συνέπεια να εκτίθεται η χώρα διεθνώς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα