Βουλή: Απορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας στο πολυνομοσχέδιο για υπερταμείο - αποθεματικά

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής EUROKINISSI

Το αίτημα διατύπωσε η ΔΗΣΥ με την υποστήριξη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Αμνησία» καταλόγισε η κυβέρνηση στη ΝΔ θυμίζοντας ότι είχε στηρίξει τις διατάξεις στο παρελθόν.

Τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η ΔΗ.ΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής για διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (εγγυήσεις του υπερταμείου, μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων τω φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και διατάξεις για ρύθμιση οφειλών) απέρριψε η πλειοψηφία υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είχε στηρίξει ανάλογες διατάξεις στο μέλλον.

Για το θέμα των εγγυήσεων του υπερταμείου επί τμήματος του δανείου του ESM απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος καταλόγισε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης «συλλογική αμνησία». Θύμισε δηλαδή ότι το 2015 είχαν ψηφίσει 222 βουλευτές τη συμφωνία με τους δανειστές που προέβλεπε ότι όταν δημιουργηθεί το Υπερταμείο τότε θα γίνει συμβαλλόμενο μέρος και θα υπάρχουν εγγυήσεις για ένα μέρος του δανείου του ΕΣΜ. «Τι άλλαξε από τότε; Τι λέτε; Εσείς ψηφίσατε τη σύμβαση. Έχετε πάθει αμνησία;» διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ.

ADVERTISING

Αμνησία καταλόγισε η κυβέρνηση στη ΝΔ και για το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων. Ειδικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπενθύμισε ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε νομοθετήσει τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ.

Για τα αποθεματικά της Βουλής τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος σημείωσε ότι από τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος η Βουλή εξοικονόμησε 3 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ανέφερε, πάντως, ότι το πολυνομοσχέδιο αφορά μόνο το 1/4 του αποθεματικού της Βουλής καθώς τα ¾ έχουν ήδη μεταφερθεί. Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διευκρινιστική διατύπωση λόγω των ενστάσεων που διατύπωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο στη συνταγματικότητα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων της Βουλής.

SHARE:

24Media Network