Βουλή: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο επίκεντρο της συζήτησης

Βουλή: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο επίκεντρο της συζήτησης
Βουλή Eurokinissi

Τα πιο σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή, από το Vouliwatch

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, σύμφωνα με το Vouliwatch.

Γενικότερα, τα κόμματα αξιοποιώντας τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έθιξαν κυρίως θέματα δημόσιας υγείας. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 332. Συγκεκριμένα πρώτα έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ασκώντας 80 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολούθησε η ΝΔ με 68, η Ελληνική Λύση με 63, το ΜέΡΑ25 με 41 και το ΚΙΝ.ΑΛ. με το ΚΚΕ με 40 το κάθε ένα.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 195 Ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη Επερώτηση, 111 Αναφορές, 2 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε), 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 18 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 23.11.20

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανάγκη να μείνουν τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μουζάλας Γιάννης, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων κατά τη διάρκεια του lockdown όπως αιτήθηκε και η Σύμπραξη εκδοτών με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι το μέγεθος των επιχειρήσεων αυτών καθιστά εύκολη την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Επίσης υποστηρίζει ότι ο κλάδος του βιβλίου κατέχει υποστηρικτικό ρόλο στην ψυχολογία των πολιτών. Με βάση αυτά ερωτά την υπουργό αν σκοπεύει να προβεί στα αντίστοιχα μέτρα για την λειτουργία των βιβλιοπωλείων.

ΜέΡΑ25: Προτελευταία η Ελλάδα στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία. Ο ΟΟΣΑ εκθέτει την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με τις δαπάνες στο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, ο βουλευτής σχολιάζει την έκθεση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Οι δείκτες που λαμβάνονται υπ όψιν στην έκθεση αυτή, είναι η προετοιμασία και απόκριση στις ανάγκες της δημόσιας υγείας καθώς και οι επιπλέον δαπάνες που έγιναν στο σύστημα υγείας από την αρχή της πανδημίας. Με βάση τα παραπάνω ο βουλευτής ερωτά, πως η κυβέρνηση δικαιολογεί την απουσία των απαιτούμενων πόρων για την υγεία καθώς επίσης και γιατί αυτή δεν εντάσσει στον σχεδιασμό της το ιδιωτικό σύστημα συνολικά.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Σοβαρά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση και αδυναμία ισότιμης πρόσβασης πολλών μαθητών σε αυτή.

Ερώτηση καταθέτουν 45 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την τηλεκπαίδευση. Αναλυτικότερα, αναφέρουν ότι πολλές οικογένειες στην χώρα μας στερούνται του βασικού τεχνολογικού εξοπλισμού και πρόσβασης στο διαδίκτυο πράγμα που τους αποκλείει από την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία και ότι οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ρωτούν την Υπουργό αν γνωρίζει πόσοι μαθητές δεν έχουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Τέλος, ερωτούν αν σκοπεύει το υπουργείο να τους παρέχει αυτόν το εξοπλισμό και αν προβλέπεται η αναβάθμιση για τις ψηφιακές πλατφόρμες εκπαίδευσης.

Τρίτη 24.11.20

ΚΙΝ.ΑΛ.: Ανάγκη άμεσης λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα.

Ερώτηση καταθέτουν 10 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την επιπλέον λήψη μέτρων κατά της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενοι στις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας λόγω των υπαρχόντων ελλείψεων, ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι επείγει η ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό καθώς και η επίταξη ιδιωτικών κλινών αφού οι δημόσιες δεν επαρκούν. Με βάση τα παραπάνω ρωτούν τον Υπουργό ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αναγγελθέντες προσλήψεις 300 ιατρών στις Μ.Ε.Θ. και οι μονιμοποιήσεις των επίκουρων γιατρών, καθώς και αν θα προχωρήσει σε περεταίρω επιτάξεις ιδιωτικών κλινών, αν ναι με κριτήρια αυτές θα επιλεγούν.

Νέα Δημοκρατία: Λήψη μέριμνας για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού που δεν έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα στήριξης

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, απευθύνει ερώτηση προς τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την μέριμνα στους εργαζόμενους του πολιτιστικού κλάδου. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι λόγω της αναστολής λειτουργίας των χώρων πολιτισμού υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι του χώρου όπου δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης για διάφορους λόγους όπως γιατί δεν πρόλαβαν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας πριν το δεύτερο lockdown, ή διότι δεν μπόρεσαν να πιστοποιήσουν την επαγγελματική τους ιδιότητα. Βάση των παραπάνω, η βουλεύτρια ερωτά τα αρμόδια Υπουργεία αν προτίθενται να δώσουν νέα προθεσμία εγγραφής στο μητρώο καλλιτεχνών, αν θα προχωρήσουν σε επέκταση των μέτρων στήριξης στον κλάδο του πολιτισμού καθώς και αν θα διευρυνθούν οι όροι βεβαίωσης εργαζόμενων που δεν εντάσσονται σε κωδικοποιημένες κατηγορίες επαγγελματιών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Σοβαρές παραλείψεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, που προκύπτουν από την λειτουργούσα πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης.

Η βουλεύτρια του κόμματος «Ελληνική Λύση», Αλεξοπούλου Αναστασία – Αικατερίνη, απευθύνθηκε με ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής επικαλείται έρευνα της IBM στην οποία παρατηρήθηκαν σοβαρές παραλείψεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της πλατφόρμας ‘Webex’. Οι εν λόγω παραλείψεις επιτρέπουν σε χρήστες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα, να παρακολουθούν και να υποκλέπτουν στοιχεία χρηστών. Βάση των παραπάνω ρωτά αν το υπουργείο έχει εξακριβώσει τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας καθώς και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου είναι απόλυτα συμμορφούμενες με τον ‘GDPR’.

Τετάρτη 25.11.2020

ΚΙΝ.ΑΛ.: Ενημέρωση για τη διαδικασία προμήθειας και διεξαγωγής rapid tests.

Ερώτηση απευθύνει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια με θέμα την ενημέρωση για την διεξαγωγή και προμήθεια των rapid tests. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις δημοσιεύσεις της εταιρείας σχετικά με τις ημερομηνίες που έλαβε και τα κριτήρια με τα οποία το υπουργείο επέλεξε προσφορά για rapid tests, ρωτά τον υπουργό αν επέλεξαν μόνο βάση χαμηλότερης τιμής ή και των τεχνικών προδιαγραφών. Επίσης ρωτά, πόσα rapid tests διενεργήθηκαν κατά διάστημα από 28.09.2020 έως 4.11.2020, ποια ήταν η νόμιμη και εύλογη αιτία για την οποία προβλέφθηκε η προμήθεια 2 εκατομμυρίων τεστ στις 4.11.2020, σε ποιους φορείς διατέθηκαν τα rapid tests που προμηθεύτηκε ο ΙΦΕΤ ΑΕ και σε ποιες ποσότητες και τέλος οια εταιρεία μειοδότησε στους δύο ως άνω διαγωνισμούς και ποιας εταιρίας rapid test προμήθευσε τον ΙΦΕΤ ΑΕ.

Κ.Κ.Ε.: Για την ενεργειακή φτώχεια και τον COVID.

Με ερώτηση απευθύνονται έξι βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε. προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών σχετικά με την αδυναμία κάλυψης των ενεργειακών αναγκών που έχει ο κορονοϊός. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι καλά αεριζόμενοι χώροι απαιτούν μεγάλες δαπάνες για θέρμανση όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει όπως αναδεικνύουν και οι αριθμοί των κρουσμάτων σε περιοχές με ψυχρό κλίμα. Με βάση τα παραπάνω ρωτούν τα προαναφερθέντα υπουργεία τι μέτρα θα λάβουν για να στηρίξουν τα νοικοκυριά στην θέρμανση καθώς και αν προτίθενται να μειώσουν την τιμολόγηση του ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα.

Πέμπτη 26.11.20

ΜέΡΑ25: Εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» προς την «Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID_19».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στις 14-11-2020,  οι οποίες στηρίζονται στις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής. Σχετικά με τις παραπάνω αποφάσεις ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό να καταθέσει στο Σώμα τις Εισηγήσεις της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ποια ανταλλάγματα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ;

Πενήντα Δύο (52) βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθυνόμενοι προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Οικονομικών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ρωτούν ποια τα ανταλλάγματα λαμβάνει το δημόσιο για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Aegean. Οι βουλευτές σχολιάζουν ότι στις περισσότερες χώρες που έχουν στηρίξει οικονομικά τον κλάδο των αερομεταφορών, οι εταιρίες προσέφεραν ανταλλάγματα όπως η παραχώρηση μέρους των μετοχών τους στο δημόσιο. Αναφερόμενοι επίσης στο γεγονός ότι ως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά περαιτέρω στοιχεία της σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και της Aegean ρωτούν, μεταξύ άλλων, ποια είναι η συνολική κρατική στήριξη που έχει λάβει η Aegean και οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, ποιο το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του κλάδου και πως διασφαλίζεται η επιστροφή των χρημάτων της έκτακτης ενίσχυσης στο δημόσιο.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Σχετικά με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

Με θέμα την επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, 5 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Αναφερόμενοι στις ανάγκες που έχει το σύστημα υγείας στην Θεσσαλονίκη και στην επίταξη κάποιων ιδιωτικών κλινικών, σχολιάζουν το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μεταφορά ασθενών από covid στις επιταχθείσες ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, υποστηρίζουν ότι βάση σχετικών δημοσιευμάτων μία από τις κλινικές που επιτάχθηκαν, δεν πληροί τις απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες. Βάση αυτών ρωτούν αν η κυβέρνηση γνωρίζει για αυτές τις συνθήκες και αν σκοπεύει να πράξει αντίστοιχα. Επίσης ρωτούν αν η κυβέρνηση θεωρεί αποδεκτό να εντάσσεται μια ιδιωτική κλινική, την ώρα που εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητά της να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρασκευή 27.11.2020

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Πιο επιβεβλημένη από ποτέ η οριστική λύση στο ζήτημα των 4000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ καθώς και του συνόλου των συμβασιούχων και των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων στο Ε.Σ.Υ. _ Μόνιμη λύση, μόνιμες σχέσεις εργασίας στο Ε.Σ.Υ.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την μονιμοποίηση θέσεων εργασίας στο εθνικό σύστημα υγείας. Επικαλούμενος τις ασφυκτικές πιέσεις του δέχεται το σύστημα υγείας ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να καλυφθούν θέσεις οργανικών κενών τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, αναφέρεται στο ζήτημα της διασφάλισης της εργασίας των 4000 εργαζομένων του Ε.Σ.Υ. από το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Με βάση τα παραπάνω ρωτά αν υπάρχει η πολιτική βούληση να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας οι 4000 εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ καθώς και το σύνολο των συμβασιούχων και επικουρικών ιατρών του Ε.Σ.Υ.

Κ.Κ.Ε.: Λήψη μέτρων για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων όλων των επικουρικών διασωστών του ΕΚΑΒ και για τη μονιμοποίησή τους.

Πέντε (5) βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος θέτουν ερώτηση προς τον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι οι επικουρικοί διασώστες που προσλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους. Με βάση αυτό ρωτούν τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο για να καταβληθούν οι μισθοί των επικουρικών εργαζομένων του ΕΚΑΒ, για να μονιμοποιηθούν, καθώς και για τις απαραίτητες μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα