Βούτσης: Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει

Βούτσης: Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην ολομέλεια για την τροποποίηση του κανονισμού Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε όσα του καταλόγισε ο Κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «στην πρόταση και στην πρόσκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να στραφώ εναντίον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται να συναινέσω» - Νέα πρόκληση προς την ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.

«Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας σε υψηλούς τόνους όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και τις επιστολές των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση και ζητούν η ψήφος τους να προσμετρείται στην πλειοψηφία.

Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε σε όσα του καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «στην πρόταση και στην πρόσκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να στραφώ εναντίον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται να συναινέσω».

Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και τα άλλα στελέχη της ΝΔ του επισήμαναν ότι θα έπρεπε να επιστρέψει τόσο την επιστολή του πρωθυπουργού για να μην γίνουν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, όσο και τις επιστολές των έξι βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Ν. Βούτσης εκτίμησε ότι αυτό αποτελεί επί της ουσίας προσπάθεια να τον κάνει να στραφεί εναντίον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επαναλαμβάνοντας την πρόκλησή του προς την ΝΔ να του κάνει πρόταση μομφής αν έχει ένσταση με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του.

“Δεν είναι δυνατόν επί διετία να στοχοποιούμαι από τη ΝΔ με διαρροές κι ανοίκειες, πεζοδρομιακές εκφράσεις”

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι «έχουμε επιτελέσει τα καθήκοντά μας με απόλυτη θεσμική προσήλωση» και σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατόν επί διετία να στοχοποιούμαι από τη ΝΔ με διαρροές κι ανοίκειες, πεζοδρομιακές εκφράσεις κι αυτό να δημιουργεί μια αχλή». Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει «εξαιρετική παρουσία» και βρίσκεται συχνά στην Βουλή κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «θέλετε να φτιάξετε ένα σκιάχτρο, ένα «δημοκρατικό μέτωπο» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι η κυβέρνησης πέρασε τους «σκοπέλους» των τελευταίων ημερών κι επιβεβαιώθηκε η δεδηλωμένη της, όμως συνεχίζονται οι σχεδιασμοί ώστε «να παρουσιαστεί ανίσχυρη και σε δημοκρατική εκκρεμότητα». Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε «επικίνδυνη» αυτήν την τακτική. Ο Ν. Βούτσης επανέλαβε ότι επιδιώχθηκε οι πολιτικοί αρχηγοί να διατηρούν τα δικαιώματα λόγου που απέκτησαν με την ψήφο του λαού όπως έχει γίνει και κατά το παρελθόν, αλλά δεν προχώρησαν οι αλλαγές αυτές στον Κανονισμό, αφού διαπιστώθηκε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν διάθεση να τις στηρίξουν.

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τις υπόλοιπες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν την κριτική τους προς την κυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου» κι αναφέρθηκε στις επιστολές των «έξι» εκτιμώντας ότι αποδεικνύεται ότι «πράγματι εκβιάζεται ο πρωθυπουργός», καθώς με αυτήν την λύση κι οι ΑΝΕΛ διατηρούν την κοινοβουλευτική τους ομάδα κι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περνά τα νομοσχέδια με πλειοψηφία.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για καθιέρωση ενός «ασπόνδυλου κοινοβουλευτισμού», ενός «κοινοβουλευτισμού των ελαστικών συνειδήσεων» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «συστηματική και θρασεία προσπάθεια αλλοίωσης της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» ζητώντας «καθαρή λύση» κι ένταξη των έξι βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «άθλιο περιβάλλον».

Παρασκευόπουλος: Μίλησε κανείς για ευτελισμό, όταν μετακινήθηκε ο κ. Φωτήλας; Η κ. Μάρκου; Ο κ. Μπαργιώτας; Ο κ. Καρράς; Ο κ. Θεοχάρης;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος επέκρινε την απαξιωτική ορολογία που χρησιμοποιούν τα στελέχη της αντιπολίτευσης κι αναρωτήθηκε «μίλησε κανείς για ευτελισμό, όταν μετακινήθηκε ο κ. Φωτήλας; Η κ. Μάρκου; Ο κ. Μπαργιώτας; Ο κ. Καρράς; Ο κ. Θεοχάρης; Μίλησε κανείς για τραγέλαφο; Για ασπόνδυλα;»

Ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «μόνο μην κινηθεί κάποιος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε επιστρατεύονται όλα τα επίθετα» και μίλησε για «ορολογία αθλητικού Τύπου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα