Βούτσης: Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Καμμένου για την ορκωμοσία Κουίκ

Βούτσης: Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Καμμένου για την ορκωμοσία Κουίκ
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης Eurokinissi

Απαντητική επιστολή του προέδρου της Βουλής προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τις ενστάσεις του σχετικά με την κάλυψη της έδρας του Θ. Παπαχριστόπουλου από τον υφυπουργό Εξωτερικών

«Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός» του Πάνου Καμμένου ότι η ορκωμοσία του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ως βουλευτή έγινε αντικανονικά, σύμφωνα με απαντητική επιστολή που του έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι το κόμμα έχει δικαίωμα να αποφασίσει την πλήρωση έδρας βουλευτή που παραιτήθηκε με τον πρώτο επιλαχόντα ή να επιλέξει να αφήσει την έδρα κενή.

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι, μετά από παραίτηση βουλευτή, όπως συνέβη με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο πρόεδρος της Βουλής είναι υποχρεωμένος από τον Κανονισμό της Βουλής και την εκλογική νομοθεσία να καλέσει προκειμένου να ορκιστεί τον πρώτο επιλαχόντα με την σειρά με την οποία τα πρωτοδικεία έχουν ανακηρύξει τους υποψήφιους βουλευτές μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Άλλο η αναπληρωματική εκλογή κι άλλο η αναπλήρωση» επισήμανε ο Ν. Βούτσης παρατηρώντας ότι η αναπληρωματική εκλογή είναι μια πολύ διαφορετική περίπτωση. Η αναπληρωματική εκλογή προκηρύσσεται όταν έχουν εκλείψει όλες οι επιλαχόντες βουλευτές. Κατά την τελευταία κοινοβουλευτική σύνοδο της τετραετίας δεν διεξάγονται αναπληρωματικές εκλογές κι οι βουλευτικές έδρες μένουν κενές, εκτός κι αν οι κενές αυτές έδρες είναι περισσότερες από το 1/5 του συνόλου, δηλαδή 60.

«Αυτόματα» διαπιστώνεται η διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων

Όσον αφορά την κριτική του Π. Καμμένου ότι δεν του γνωστοποιήθηκε η επιστολή με την οποία διαλύεται η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι ο ίδιος «δεν δικαιούται» να στείλει τέτοια επιστολή. Όταν μία κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω αποχωρήσεων βουλευτών, τότε «αυτόματα» οι υπηρεσίες της Βουλής διαπιστώνουν την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ποταμιού και στην περίπτωση των ΑΝΕΛ.

«Βροχή» νομοσχεδίων και … προανακριτικών επιτροπών

Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται πυκνό νομοθετικό έργο, αλλά και αποφάσεις της Βουλής για προανακριτικές επιτροπές. Αυτές οι προανακριτικές θα αφορούν μία υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, μία «τυπική», όπως την χαρακτήρισε, υπόθεση που αφορά το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς κι ενοποιημένες δικογραφίες σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Επίσης στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί και το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα