Βούτσης: Στην τελική φάση το πόρισμα για τις Γερμανικές επανορθώσεις

Ομιλία του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση σε εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι,Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ομιλία του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση σε εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι,Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της Βουλής και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος βρέθηκαν στην  επιμνημόσυνη δέηση για την σφαγή του Διστόμου

Την μνήμη των 218 μαρτύρων - θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για τα 72 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης.

Ο Νικόλαος Βούτσης, κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θα έπρεπε όλοι οι συμπολίτες μας, σήμερα, να ακούσουν τον τραγικό κατάλογο αυτής της θηριωδίας που συντελέστηκε λίγο πριν ηττηθεί και επίσημα η Γερμανία. Η μνήμη μας, η ζωντανή μνήμη αυτού του έθνους, του λαού μας, δεν μπορεί παρά να ζητάει δικαίωση στο όνομα αυτών των συμπολιτών μας, αρκετοί από τους οποίους ήταν μόλις γεννημένοι, χωρίς ονόματα, άλλοι μικρά παιδιά, μεγάλοι, ολόκληρες οικογένειες.

Η Βουλή εργάζεται, και το γνωρίζουμε όλοι αυτό, εδώ και τρεις περιόδους, με Ειδική Επιτροπή για το θέμα των Γερμανικών Επανορθώσεων. Βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης του πορίσματος και μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας, μιας πολιτικής εξόρμησης, θα έλεγα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε όλα τα κοινοβούλια, έτσι ώστε νομικά, θεσμικά, ηθικά και πολιτικά να μείνουν ζωντανά τα αιτήματα και οι ενέργειες οι οποίες θα δικαιώσουν άμεσα αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι ενεργές αυτές οι διεκδικήσεις και εργαζόμαστε ώστε να δικαιωθούν».

Ο Γιάννης Τσιρώνης εκπροσώπησε την κυβέρνηση

Στις εκδηλώσεις του Διστόμου, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα:

«Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι πάντα επίκαιρος και οι νεκροί του Διστόμου είναι πάντα ζωντανοί στην ψυχή μας, για να μας θυμίζουν το αληθινό του πρόσωπο. Η δικαστική δικαίωση των θυμάτων του φασισμού δεν είναι στενά οικονομικού χαρακτήρα, αλλά πολιτική, ιστορική και ηθική υποχρέωση της Γερμανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τότε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θέμα γερμανικών επανορθώσεων έθεσε ο Ν.Παρασκευόπουλος

SHARE: