Βράδυ Σαββάτου με άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Βράδυ Σαββάτου με άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας eurokinissi

Η έκτακτη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε, προκάλεσε μετωπική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Κάνατε τον μεσάζοντα" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στον πρωθυπουργό. Κόντρα για την Αττική Οδό και το Μάτι.

Μια μέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε έκτακτη παρέμβαση, ζητώντας τα πρακτικά των συνεδριάσεων για την κακοκαιρία.

“Η ΕΜΥ λέει ότι η κακοκαιρία δεν ήταν από τις χειρότερες στην Αττική. Το 2008 είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη κακοκαιρία σε ύψος χιονόπτωσης. Δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιμετωπίστηκε. Δεν έκλεισε μόνο η Αττική αλλά η Κατεχάκη και η Μεσογείων που έχουμε τόσα νοσοκομεία. Τι έφταιξε και σήμερα δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε πού κάνατε το λάθος ή θα πετάμε το λάθος στην εξέδρα; Ή μήπως θα μας πείτε ότι Κατεχάκη και Μαραθώνος δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του κράτους;” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Θα αναλάβατε ποτέ έστω μία ευθύνη; Να μας πείτε τι κάνατε λάθος; Θέλω να σας ρωτήσω κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ της Κλιματικής Κρίσης. Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο τη διακοπή κυκλοφορίας στα βαρέα οχήματα; Η εταιρεία – που έχει βαρύτατες ευθύνες άλλα λέει. Λέει ότι εσείς αρνηθήκατε”.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έκανε τον μεσάζοντα για την αποζημίωση των 2000 ευρώ.

“Λέτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά. Σας ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα με την εταιρεία, λες και δεν υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις, αξιολόγησε μόνος του το κόστος ώστε να δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην εταιρεία ότι δε θα έχουν άλλες απαιτήσεις οι πολίτες. Δεν είναι ρόλος μεσίτη ή διαμεσολαβητή του πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι το πρόβλημά μας δεν έχουμε κρίσιμα ραντάρ όταν στις συσκέψεις που κάνατε με zoom δεν κάνατε record; Ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη;”.

Απάντηση Μητσοτάκη με αιχμές για το Μάτι

Μετά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας για άλλη μια φορά αναφορά στο Μάτι.

“Τα χιόνια, οι σεισμοί, οι κακοκαιρίες, οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα και νομίζω ότι εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Τις βιώσατε καλά στο πετσί σας. Και εσείς και τα στελέχη τα οποία κρίθηκαν να διαχειριστούν κρίσεις επί δικών σας ημερών”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

“Θα σας το πω ευθέως: η Αττική οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα από ό,τι έκλεισε, προφανώς, αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα του εγκλωβισμού. Όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το Ελληνικό κράτος, το έχει η ίδια η Αττική Οδός, ο παραχωρησιούχος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει έναν δρόμο ανοιχτό και δεν κατάφερε τελικά να το κάνει. Στην πορεία, δε, φάνηκαν και χτυπητές αδυναμίες ως προς την προετοιμασία της Αττικής Οδού για ένα τέτοιο φαινόμενο”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι κανείς δεν είχε προβλέψει τη σφοδρότητα του φαινομένου.

“Ως προς το ζήτημα του χιονιού θέλω να σας πω κι εγώ ότι κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας. Και σε αντίθεση με άλλες χιονοθύελλες το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι -συνήθως πέφτει βράδυ- και κανείς μετεωρολόγος δεν είχε προβλέψει ότι θα ρίξει μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια. Αν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτήν την  πρόβλεψη -δεν την έχουμε δυστυχώς γιατί είμαστε μία χώρα όχι πολύ εξοικειωμένη στα χιόνια, θα πρέπει να αποκτήσουμε και αυτή την τεχνογνωσία- προφανώς και θα είχαμε κλείσει την πόλη από την Κυριακή το βράδυ”.

Απαντώντας στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί μεσολάβησης, ο πρωθυπουργός είπε σε υψηλούς τόνους: “Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση. Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί προσχηματικής συγγνώμης, τονίζοντας ότι εκείνος δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι.

 “Επειδή για ακόμα μία φορά αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη, προτιμώ τη συγνώμη την ειλικρινή με διάθεση αυτοκριτικής -έστω και αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική- από την καμία συγγνώμη, που δεν ακούσαμε ποτέ από το δικό σας στόμα όταν είχατε 120 νεκρούς στο Μάτι και στη Μάνδρα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Θέλετε διαρκώς να φταίει κάποιος άλλος”

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την απάντηση του πρωθυπουργού ξαναπήρε το λόγο επιμένοντας στα όσα είπε περί “προσχηματικής συγγνώμης”.

“Καλό θα ήταν σήμερα να είσαστε λιγότερο προκλητικός στα λόγια σας. Την προηγούμενη Δευτέρα χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητά τους όχι μόνο στην Αττική Οδό. Αυτοί οι άνθρωποι από ποιόν θα αποζημιωθούν; Είναι γνωστό ότι θέλετε διαρκώς κάποιος άλλος να φταίει εκτός από σας. Ο τρόπος με τον οποίο μιλήσατε ενισχύει το επιχείρημά μου ότι η συγγνώμη σας ήταν απολύτως προσχηματική. Διότι όταν λέτε συγγνώμη πρέπει να μας εξηγήσετε πού κάνατε λάθος και να μας πείτε τι θα κάνετε για να το διορθώσετε αυτό το λάθος”, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας, αναφερόμενος στην Αττική Οδό και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε:

“Η κάθε ιδιωτική εταιρεία λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο και δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να διαμεσολαβεί προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της” και πρόσθεσε:

“Οφείλατε αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας -και είναι και ντροπή σας να αφήνετε αιχμές σε μένα – ο οποίος τυγχάνει να είναι και νομικός σας σύμβουλος για να βρείτε φόρμουλα για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και για τις δικές σας ευθύνες και να αφήσετε τη νομική διαδικασία ανοιχτή σε κάθε πολίτη, έτσι όπως ο νόμος ορίζει”.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε ζητώντας ξανά τα πρακτικά των συνεδριάσεων για τη διαχείριση της πρόσφατης κρίσης με την κακοκαιρία Ελπίδα.

“Από τη σημερινή συζήτηση, διαπιστώνω ότι για άλλη μια φορά επιχειρείτε να υπεκφύγετε των ευθυνών σας με λαθροχειρίες. Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά, είτε καταγεγραμμένη μια διάσκεψη κρίσιμη με περιφερειάρχες και υπουργούς. Η παραχωρησιούχος εταιρεία σήμερα ισχυρίζετε κάτι άλλο. Πώς θα αποδείξετε ότι έχει την κύρια ευθύνη όταν λέτε ότι δεν τηρήθηκαν πρακτικά”.

“Με το ίδιο νόμισμα”

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού στο Μάτι, λέγοντας ότι θα πληρώσει με το ίδιο νόμισμα όσα έλεγε τότε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Σε δύσκολες στιγμές για τη δική μου κυβέρνηση, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Όταν ζήτησα από τον τότε υπουργό Πολιτικής Προστασίας που είχε την ευθύνη να καθίσει κάποιες μέρες στη θέση του προκειμένου να είμαστε ασφαλείς ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο γεγονός και μετά να φύγει, εσείς την άλλη μέρα είπατε ‘δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις’. Θα πληρώσετε τώρα με το ίδιο νόμισμα τα δικά σας καμώματα. Τη δική σας κριτική, τη δική σας στάση όλες εκείνες τις μέρες που ήσασταν στην αντιπολίτευση”.

Άλλο τα 2000 ευρώ, άλλο ο προσφυγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε και σε δευτερη παρέμβαση απαντώντας στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την Αττική Οδό

“Κύριε Τσίπρα, νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί  ότι η συμφωνία της Αττικής Οδού, των Αττικών Διαδρομών, να αποζημιώσουν με 2.000 ευρώ κάθε όχημα το οποίο εγκλωβίστηκε εντός του αυτοκινητοδρόμου δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει ότι πρέπει να διεκδικήσει. Ούτε προφανώς αναιρεί τη δυνατότητα του κράτους να διερευνήσει τις ευθύνες του παραχωρησιούχου και να προβεί και αυτό σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Επαναλαμβάνω: νόμος της Νέας Δημοκρατίας είναι η δυνατότητα του κράτους να διεκδικήσει από τον παραχωρησιούχο αποζημίωση σε περίπτωση που ο δρόμος μείνει κλειστός”.

Τα πρακτικά

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παίρνει το μέρος της Αττικής Οδού.

“Αναφερθήκατε επιμόνως στις δύο συσκέψεις οι οποίες έγιναν και στη μη τήρηση πρακτικών όταν ξέρετε ότι ποτέ δεν τηρούνται πρακτικά σε αυτή τη σύσκεψη. Και έρχεστε και λέτε «ποιος έχει δίκιο εδώ πέρα; Έχει η Αττική Οδός μήπως;» -παίρνοντας φυσικά το μέρος της Αττικής Οδού- ή το Υπουργείο και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή τη σύσκεψη; Δεν μου λέτε κ. Τσίπρα, εάν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά γιατί παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ ο Διευθύνων Σύμβουλός τους;  Ρωτώ. Γιατί παραιτήθηκε; Εάν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά, γιατί συμφώνησαν να δώσουν 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο; Δεν είναι  αυτή η πιο απτή αναγνώριση της ευθύνης του Δρόμου για την ταλαιπωρία, την απίστευτη, στην οποία υπεβλήθησαν χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εντός του αυτοκινητοδρόμου;  Επαναλαμβάνω: μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη την οποία παρέχετε σε μία ιδιωτική εταιρεία, όταν αυτή είναι σαφές ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό το οποίο συνέβη”.

Δεν ζητήσατε συγγνώμη

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα της συγγνώμης τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε ποτέ και ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, μετά από μια ερώτηση μήνες μετα.

“Δεν ζητήσατε κ. Τσίπρα ποτέ συγγνώμη, ούτε για το Μάτι, ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε κάποιους μήνες μετά, σε μία ερώτηση που σας έγινε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Δεν είχα καμία πρόθεση να επαναφέρω τη συζήτηση σε μία τραγική στιγμή για τη χώρα, σε ένα συμβάν το οποίο στιγμάτισε τη συλλογική συνείδηση και θα τη στιγματίζει για πολλά χρόνια ακόμα”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Θέλω να επαναλάβω όμως, επειδή μιλάτε εδώ για το ήθος και το ύφος της εξουσίας, ότι η κριτική την οποία σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μία φωτιά στέρησε τη ζωή σε παραπάνω από 100 συμπολίτες μας, για το γεγονός ότι δεν είχατε το ««112», ότι δεν προφτάσατε να κάνετε την εκκένωση. Ήταν πράγματι μία τραγωδία. Σίγουρα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα τα πράγματα. Δεν ήταν για αυτό η κριτική, κ. Τσίπρα, τα έχετε ξεχάσει. Ήταν για αυτό το άθλιο show το οποίο στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί και βγαίνατε σε ζωντανή σύνδεση και λέγατε «πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα», σε μία προσπάθεια να απεμπολήσετε τη δική σας ευθύνη, τις επόμενες ημέρες που μας δείχνατε τις ψηφιακές φωτογραφίες από τους δήθεν δορυφόρους του κ. Παππά για το πώς, υποτίθεται, ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Ήταν η συγκάλυψη, κ. Τσίπρα, ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικής σας εξουσίας το οποίο στιγματίστηκε και ενεγράφη τελικά στη συνείδηση του ελληνικού λαού.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα